.
Muz üretiminde girdi maliyetlerinin artması ve ortaya çıkan fiyat istikrarsızlığı ilçemizde üretilen muzun rekoltesini ciddi şekilde düşürdü. Muzun pabucunu dama atan üretici avokado, mango, ejder meyvesi ve sebze üretimine yöneldi.
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin en önemli muz üretim merkezlerinin biri olan Gazipaşa’da, açık ve kapalı alanda üretilen muzun hasadına başlandı. İlçemizde yıllar önce en çok kazandıran tarım ürünleri arasında lider konumda bulunan muz, girdi maliyetlerinde yaşanan fahiş artışlar karşısında bu özelliğini yetirdi. Plansız üretim, muz üretim alanlarının genişlemesi, ithal muzun etkisi ve ortaya çıkan fiyat istikrarsızlığı, Gazipaşa’da üretilen muzun rekoltesini ciddi şekilde düşürdü.
MUZ ÜRETİCİSİ FARKLI ALTERNATİFLERE YÖNELDİ
Gazipaşa’da 2020 yılında muz üretiminden 91 bin 800 ton rekolte ve 2021 yılında ise 85 bin rekolte elde edilmişti. Muz rekoltesindeki düşüş 2022 yılında da devam etmiş, toplamda 15 bin 300 dekar alanda yapılan muz üretiminden 2022 yılında 60 bin ton rekolte elde edildi. Muz rekoltesinde yaşanan aşağı yönlü eğilim, üretim alanlarına da yansıdı. İlçede muz üretim alanının 2023 yılında 2 bin 150 dekar azaldığı kaydedildi. Saydığımız nedenlerden dolayı birçok üretici, muz üretiminden vazgeçerek alternatif ürünlere yöneldi. İlçede muz serasını söken çok sayıda üretici, avokado, mango, ejder meyvesi ve sebze üretimini tercih etti.
“GİRDİ MALİYETLERİNİN DÜZENLENMESİ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, Gübre ve girdi maliyetlerine yeni düzenlemeler getirilmez ise muz üretiminim büyük bir sekteye uğrayacağını söyledi. Muz üretimini plansız üretim, ithal muz ve fiyat istikrarsızlığının da olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Çelik, “Yüksek fiyat artışlarından dolayı çiftçilerimiz ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamazsa tarımsal üretim ve verimlilik düşecektir. Tarımsal üretim ve verimliliğin düşmesi, hem gıda fiyatlarının artmasına neden olacak hem de gıda ihtiyacını karşılamada tamamıyla dışa bağımlı hale gelmemize sebep olacaktır. Tarımsal üretim ve verimlilik, ülkenin ekonomik durumu, bir bütün olarak ülkemiz ve toplumsal kesim olumsuz etkilenecektir. Halkımızın ucuza sebze ve meyve tüketebilmesi için girdi maliyetlerinin düzenlenmesi büyük önem arz ediyor” dedi. >Selçuk ÖZTÜRK