MUZCULARIN İSYANI!

.

GÜNDEM 13.11.2024 03:29:00 0
MUZCULARIN İSYANI!

Gazipaşa’da muz fiyatlarının komşu ilçelere göre daha düşük olması çiftçileri isyan ettirdi. “Binlerce ton muz üretiyoruz ama piyasamız yok” diyerek duruma tepki gösteren üreticiler, muz fiyatlarının düşük seyretmesinin arkasında, ilçede üreticileri koruyacak bir birlik ya da kooperatif bulunmamasına bağlıyor. 

 

TÜRKİYE’NİN en önemli muz üretim merkezlerinden biri olan Gazipaşa’da üretici, emeklerinin karşılığını alamamaktan dertli. İlçede açık ve kapalı alanlarda üretilen muzun hasadı hızla sürerken, üreticiler ilçedeki fiyatların komşu ilçelere göre daha düşük olması nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Gazipaşa’da yerli muz 26, grand muz ise 28 TL’den alıcı bulurken; fiyatlar Alanya, Anamur ve Antalya’da daha yüksek seyrediyor. Örneğin, Alanya’da Muz Üreticileri Birliği’nin fiyatı 30 TL’ye kadar çıkıyor. Anamur’da ise grand muzun kilosu 30 TL’ye satılıyor. Antalya merkezde ise kalitesine göre yerli muzun dünkü fiyatı 35 ila 44 TL arasında değişti. İthal muz ise 62 TL gibi yüksek fiyatlara kadar ulaştı.  

 

GAZİPAŞA’DA ÜRETİCİ YALNIZ BIRAKILDI: BİRLİK YA DA KOOPERATİF YOK 

Gazipaşalı üreticiler, muz fiyatlarının düşük seyretmesinin arkasında, ilçede üreticileri koruyacak bir birlik ya da kooperatif bulunmamasına bağlıyor. Yeterli desteğin olmaması nedeniyle fiyatlar, komşu ilçelere kıyasla düşük kalırken, bu durum üreticinin emeğini ve kazancını baltalıyor. Gazipaşalı çiftçiler, “Binlerce ton muz üretiyoruz ama piyasamız yok. Her yıl aynı sorunlarla boğuşuyoruz, insan emeğine üzülüyor. Koskoca Gazipaşa’nın bir muz piyasası olmaz mı? İlçeye yazık ediyorlar” diyerek duruma isyan ediyor. 

 

GİRDİ MALİYETLERİ VE FİYAT İSTİKRARSIZLIĞI ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR 

Son yıllarda girdi maliyetlerindeki fahiş artışlar da çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Gübre, ilaç ve enerji gibi temel ihtiyaçlardaki fiyat artışları, muz üretimini kârlı bir iş olmaktan uzaklaştırıyor. Geçtiğimiz yıllarda üreticisine iyi bir kazanç sağlayan muz, artık maliyetler ve fiyat istikrarsızlığı nedeniyle çiftçinin yüzünü güldürmüyor. Gazipaşa’da son 5 yılda ortalama 70 bin ton muz üretildiği belirtilirken, çiftçiler, bu emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınıyor. 

 

İTHAL MUZUN YÜKSEK FİYATI YERLİ ÜRETİCİYİ ZORA SOKUYOR 

Yerli üretici düşük fiyatlarla boğuşurken, ithal muzun fiyatı Antalya merkezde 62 TL’ye kadar çıkıyor. Yerli üretimi desteklemek ve ithal muzla rekabet edebilmek için üreticiye gereken destek sağlanmazken, bu durum Gazipaşa’nın muz üreticisini daha da zor duruma sokuyor. Çiftçiler, yerli muzun hak ettiği değeri bulması ve emeğin karşılık bulması için acilen bir birlik veya kooperatif kurulması gerektiğini belirtiyor. 

 

YETKİLİLERE VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE ÇAĞRI: GAZİPAŞA’NIN SESİNİ DUYUN! 

Gazipaşalı muz üreticileri, ilçeye özgü muz piyasasının kurulması, fiyat istikrarının sağlanması ve üreticinin desteklenmesi adına yetkililerden ve sektör temsilcilerinden acilen adım atılmasını bekliyor. Çiftçiler, yıllardır devam eden bu sorunların çözüme kavuşturulmasını talep ederken, üreticilerin sesini duyurmak için yetkilileri göreve çağırıyor. Gazipaşa’daki muz üretimi ve emeğinin daha fazla göz ardı edilmemesi için harekete geçilmesi gerektiği her geçen gün daha da belirgin hale geliyor.

 

 

 


  • BIST 100

    9300,3%0,80
  • DOLAR

    34,34% -0,03
  • EURO

    36,31% -0,55
  • GRAM ALTIN

    2845,88% -0,91
  • Ç. ALTIN

    4822,82% 0,07