.
Gazipaşa Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Hasan Tuncel, motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmeliğin resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtip, yetki belgesi olmayanların araç satışı için ilan veremeyeceğini kaydetti.
İKİNCİ el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik yürürlükten kaldırıldı, motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik adıyla yenilenerek Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.
YETKİ BELGESİ OLMAYANLAR SATIŞ YAPAMAYACAK
Yönetmeliğe göre yetki belgesi olmayanların araç satışı için ilan veremeyeceğini duyuran Gazipaşa Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Hasan Tuncel, “İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, motosiklet, otomobil ve arazi taşıtları satışında, 6 ay ve 6,000 kilometre sınırı ile bu araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlaması 1 Ocak 2025 tarihine kadar yapılamayacak.
Ticaret il müdürlüğü tarafından verilen yetki belgesi olmadan ticari faaliyet kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı pazarlama veya satışı yapılamayacak. Bir takvim yılı içinde 3’ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı ticari faaliyet kabul edilecek. Yetki belgesi başvurusu, yetki belgesi verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığınca oluşturulacak Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak.” ifadelerini kullandı.
SIFIR ARAÇTA TESLİM SÜRESİ 45 GÜNDEN FAZLA OLMAYACAK
Sıfır araçta teslim süresinin 45 günü geçmemesi gerektiğini hatırlatan Tuncel, açıklamasının devamında “Alıcının tescilsiz (sıfır) araçların satış bedelinin bir kısmını önceden ödemeyi, satıcının da bedelin kısmen veya tamamen ödenmesinden sonra taşıtı alıcıya devir ve teslim etmeyi üstlendiği sipariş usulü satışlarda yazılı olarak veya elektronik ortamda sipariş formu düzenlenecek. Sipariş edilen taşıtın, 45 günden fazla olmayacak şekilde formda belirtilen süre içinde alıcıya teslimi zorunlu olacak.
Taşıt 7 gün içinde alıcıya teslim edilebilir duruma gelinceye kadar alıcıdan en fazla nihai satış fiyatının %10’u oranında kısmi ödeme veya alıcıyı borç altına sokan belge alınabilecek. Alıcı, sipariş formunun düzenlendiği tarihten itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin siparişi iptal edebilecek.” şeklinde konuştu. >Vildan RENDE