Ticari araçların akaryakıt alımlarının dijital olarak takip edilmesini sağlayan bir sistem olarak bilinen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili hatırlatma yapan Gazipaşa Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Hasan Tuncel, Gazipaşa’da UTTS veri girişleri ve cihaz montaj işlemlerinin Milli Egemenlik Bulvarı Denizkızı Kavşağı’nda bulunan Kadir Tuncer’e ait “Tuncer Otogaz-Elektrk” tarafından yapıldığını belirterek, 31 Ocak 2025 tarihine kadar utts.gov.tr üzerinden kayıt yaptıran taşıt sahiplerinin montaj işlemlerini 30 Nisan 2025 tarihine kadar tamamlama hakkına sahip olabileceğini dile getirdi.
UTTS’DE GERİ SAYIM BAŞLADI
Başkan Tuncel, belirlenen süre içinde kayıt ve montaj işlemlerini tamamlamayan taşıt sahiplerine, mükellefiyet niteliklerine göre 7 bin TL ile 28 bin TL arasında değişen tutarda özel usulsüzlük cezaları uygulanabileceğini ifade ederek, Taşıt Tanıma Okuyucu ve istasyon donanım kurulumlarını zamanında yapmayan akaryakıt istasyonlarının ise her bir ihlal tespiti durumunda 280 bin TL özel usulsüzlük cezası ile karşılaşma riski bulunduğunu hatırlattı. Tuncel, UTTS ile akaryakıt alımı yapacak taşıtların plakaları elle yazılmadan sistem kapsamındaki bileşenler ile ödeme kaydedici cihazlara otomatik yansıyacağını ve yakıt alan taşıttan başka bir taşıtın plakasına fiş düzenlenmesinin önleneceğini belirterek; işletmelere ait ticari araçlar, kiralık araçlar ve filo yönetimindeki taşıtlar, akaryakıt dağıtım firmalarına ait araçlar ve sıfır kilometre araç sahipleri için zorunlu olduğuna dikkat çekti.
“MAZOT KAÇAKLARI ÖNLENİYOR”
İlçede UTTS veri girişleri ve cihaz montaj işlemlerini gerçekleştiren Tuncer Otogaz-Elektrik işletmesinin sahibi Kadir Tuncer, UTTS'nin aynı zamanda bir denetim ve önleme sistemi olduğunu belirterek, sistemle birlikte mazot kaçaklarının da önüne geçildiğini kaydetti. Tuncer, uygulamanın yakıt kullanımını şeffaflaştırarak kayıt altına aldığını ve bu sayede maliyet kontrolünün de kolaylaştığını ifade ederek şöyle devam etti: “Milli Egemenlik Bulvarı Denizkızı Kavşağı’nda bulunan işletmemizde işlemlerimiz büyük araçlarda (kamyon, traktör, kepçe gibi) 10 dakika sürüyor. Küçük araçlar ve motorlarda ise işlem 3 ila 5 dakika arasında tamamlanıyor. Montaj işlemimizde önce depo kapağı önce ıslak mendille, sonra kuru bezle temizleniyor. Sonra çip okutuluyor, sistemde boş olup olmadığı kontrol ediliyor, ardından montaj yapılıyor ve son aşamada programlama gerçekleştiriliyor. Bu aşamaların sıralı şekilde yapılması önemli.
SÜREÇ DİJİTAL OLARAK TAKİP EDİLİYOR
Kurulum sürecinde ise UTTS mobil kayıt sistemimizle aracın ön-arka fotoğrafları, ruhsat bilgileri ve depo girişi sisteme giriliyor, zaten işlem süreci dijital olarak da takip ediliyor. Yapıştırma sonrası çipin etrafına UTTS'nin özel yapışkanı sürülüyor. Tüm fotoğraflar sisteme yükleniyor ve yetkili firmanın onay kodu ile işlem tamamlanıyor. Müşterimize işlemin tamamlandığına dair UTTS tarafından SMS gönderiliyor. İşlemlerimizi bu kadar şeffaf ve güvenli olarak gerçekleştiriyoruz.”
9432,55%-0,61
38,40% 0,20
43,69% -0,02
4094,52% -0,84
6581,38% -0,97