‘MERDİVEN ALTI’ KURSLAR MEB’İN RADARINA GİRDİ

‘MERDİVEN ALTI’ KURSLAR  MEB’İN RADARINA GİRDİ

.

Milli Eğitim Bakanlığı, ‘merdiven altı’ diye tabir edilen denetimsiz kursların tespit edilip kapatılmasına yönelik seferberlik başlattı. Gazipaşa’da bulunan ‘merdiven altı’ kurslar; izinsiz ve ruhsatsız faaliyet yürüterek, devletten yüksek miktarda vergi kaçırıyor. 

 

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB); izinsiz ve ruhsatsız şekilde faaliyet yürüterek, özel ders ücreti altında öğrenci velilerinden fahiş ücretler alan ve devletten yüksek miktarda vergi kaçıran ‘merdiven altı’ kurslara deyim yerindeyse savaş açtı. Bakanlık, ‘merdiven altı’ kurslarla mücadele kapsamında kurulan hatta gelen ihbarların ardından ülke genelinde yaklaşık 2 bin izinsiz kursun kapatılması için harekete geçti. Bankalık tarafından; ‘özel ders merkezi, etüt merkezi ve matematik kulübü gibi isimlerle yasa dışı faaliyet gösteren ‘merdiven altı’ kurslara işlem yapılması için valiliklere inceleme ve soruşturma yapılması talimatı verildi. 

 

GAZİPAŞA’DA DA OLDUĞU İDDİASI VAR

MEB tarafından savaş açılan ‘merdiven altı’ kursların Gazipaşa’da da olduğu yönde iddialar ortaya atıldı. Boş depo, daire gibi mekanları kiralayan ‘merdiven altı’ kurs sahiplerinin bu mekanlarda yasa dışı, izinsiz ve ruhsatsız şekilde faaliyet yürüttüğü ileri sürüldü. Ortaya atılan bir diğer iddia ise, ‘merdiven altı’ kurslarda faaliyet gösteren bazı eğitimcilerin devlet okullarında görevli olduğu. Söz konusu kurslarda, özel ders ücreti altında öğrenci velilerinden fahiş ücretler alındığı belirtildi. İzinsiz ve denetimsiz faaliyet yürüten ‘merdiven altı’ kursların devletten yüksek miktarda vergi kaçırdığı biliniyor. 

 

İHBAR HATTI OLUŞTURULDU

Bakanlığın illere gönderdiği 1 Eylül tarihli yazıda ise izinsiz faaliyet yürüten yerlerin tespitinde teknolojik imkanlardan yararlanabilmek için Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü internet sayfasında “İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbarı” linkinin oluşturulduğu duyurulmuştu. Bankalık, söz konusu ihbar hattına ‘merdiven altı’ kursların ihbar edilmesini istedi. 

 

İŞTE GAZİPAŞA’DA MEB’İN İZİN VERDİĞİ ÖZEL OKUL VE KURUMLAR

Bu kapsamda, öğrenci ve velilerin, herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için MEB’e bağlı faaliyet gösteren özel kursların listesi bakanlığın sitesinde yayınlandı. “https://ookgm.meb.gov.tr/kurumlar.php?=kurs” adresinde Gazipaşa’da MEB’in izin verdiği özel okul ve kurumlar yer alıyor. MEB’in Gazipaşa’da izin verdiği özel okul ve kurumlar şunlar: Özel Gazipaşa Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özel Gazipaşa Anadolu Lisesi, Özel Gazipaşa Final Akademi Anadolu Lisesi, Özel Gazipaşa Yedibilim Fen Lisesi, Özel Gazipaşa Yedibilim Ortaokulu, Özel Gazipaşa Yedibilim İlkokulu, Özel Nar Çiçeği Fatma Çetiner Anaokulu, Özel Oya Öğretmen İlkokulu, Özel Deha Kişisel Gelişim Kursu, Özel Gazipaşa Çözüm Kişisel Gelişim Kursu, Özel Gazipaşa Genç Bilimler Akademi Kişisel Gelişim Kursu, Özel Gazipaşa Maraton Kişisel Gelişim Kursu, Özel Kemal Akça Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi. 

 

BAKAN TEKİN VELİLERİ UYARMIŞTI

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni döneme ilişkin izinsiz kurslarla ilgili İçişleri Bakanlığı ile istişare halinde olduklarını belirterek, velilere, çocuklarını bu kurslara göndermemeleri konusunda uyarıda bulunmuştu. >Selçuk ÖZTÜRK