Tarih: 02.12.2022 12:54

MECLİSTE HACİZ KONUŞULDU

Facebook Twitter Linked-in

GAZİPAŞA Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Gazipaşa Belediyesi’nin Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısında AK Partili ve MHP’li meclis üyelerinin gündeme getirdiği haciz olayı hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Başkan Yılmaz, “24 Eylül 2021 de bir basın açıklamasında bulunmuştum. O açıklama da davası biten, bize ulaşan ve ödemesi kesinleşen bütün dosyaların ödemesini yaptık demiştim. Yani nedir buradaki şartlarımız davası bitecek, bizimde belediyemize ulaşmış olacak. Bir de ödemesi kesinleşmiş olacak. Yani artık bizim bu borcu ödemekten başka çaremiz olmadığı ortaya çıkacak. Dolayısıyla Kombi dosyası diye bildiğimiz yüzü hatta bini aşan dosya varmış. 2004’lerden bu tarafa sürekli ödeme yapılıyormuş.

“ÖDENMEMİŞ 130 CİVARI DOSYA VARDI”

Bu dosyalar Kombi denen, yani oradaki devre mülkten hisse satın alanların açtığı dosyalardı. Benim dönemimde de 130 civarı dosya vardı ödenmemiş. Biz onların üç tanesi hariç diğer hepsini ödemiştik. Bu üç dosya da kesinleşmediği için davası bitmediği için bekletiyorduk. Bir tanesi kesinleşti bu süreç içerisinde. O bir taneyi ödedik iki dosya kaldı. Yani kim bunlar devre mülk satın alıp da dava açan, vatandaşların açtığı. Kime karşı açıyordu bu davaları? Şirkete ve belediyeye karşı.  Dolayısıyla kazandıkları zaman kim ödeyecekti şirket ve belediye ödeyecekti” dedi.

“BU FİKRİ BİR SÜREÇTİR”

Başkan Yılmaz, “Biliyorsunuz şirkete; belediye yüzde yirmi ortak.  Ancak şirketin üzerinde herhangi bir mal varlığı olmadığından herhangi bir ödeme yapmıyordu. Belediyenin tabi mallarına haciz konduğu için belediye mecburen ödeme yaptık. Bizden önceki dönemde olduğu gibi bizde yaptık. Biz şirkete rücü davası açtık. Daha sonra miktarı arttırmak için beş buçuk milyonluk bir rücü davası açtık. O davamız derdest durumda şu anda. Fakat bu arada 2020 yılında bu sefer şirket sahibi belediyeye bir dava açıyor. Özet olarak şunu diyor: “Ben belediyeden yer aldım şirket olarak. Devre mülk yapmak üzere. Belediyeye para ödedim. Daha sonra belediye bu yerin tapusunu üzerine aldı. Ama benim paramı iade etmedi” diyor. Tabi bu fikri bir süreçtir” dedi.

“MAHKEME BİZİM DAVA DİLEKÇEMİZİ DİKKATE ALMAMIŞ”

“Dava dilekçesine karşı cevap verdik ama mahkeme bizim dava dilekçemizi dikkate almamış” diyen Başkan Yılmaz, “İlk mahkemeden yani alt mahkemeden davayı şirket kazanmış. Kazanır kazanmaz biz istinafa başvurmuşuz, bir üst mahkemeye. İstinaftan sonrası da Yargıtay’dır. Bizim istinaf başvurumuzu beklemeden şirket kazanır kazanmaz hatta gerekçeli karar belediyemize gelmeden hemen icra dairesine gitmiş ve Gazipaşa Belediyesi hakkında icrai işlem başlatılması için başvurusunu yapmış. Biz gayrimenkul bildirdik. Ne hikmetse bizim bildirdiğimiz beş gayrimenkulden bir tanesi dikkate alınmamış dolayısıyla dört gayrimenkul yetersiz diyerek bizim terhiri icra talebimiz kabul görmemiş ve apar topar belediyemize geldiler” ifadelerini kullandı.

“BORCUMUZ BORÇTUR KESİNLEŞSİN BORCUMUZU ÖDERİZ”

Şirket sahibi ile 23 Kasım günü ben belediyede görüştüğünü söyleyen Yılmaz, “O gün dedim ki: “Borcumuz borçtur. Kesinleşsin borcumuzu öderiz. 16 milyon gibi bir miktar yani bugünkü değeri ile. Ama bize biraz süre tanıyın. Kesinleşsin bu dav. Bizim de size karşı rücü davamız var. Karşılıklı otururuz hangimiz borçluysa karşı tarafa borcunu öder” dedik. Yok dedi. Ben bir basın bildirisinde bulundum ama orada bu kadar detaylı açıklamadım. İsim bile vermemiştim. Kendisi belediye yetkililerini suçladığı için artık burada isim vermekte sakınca görmüyorum. Ben hayatımda ilk kez bir dava kazanmışım, elime bir fırsat geçti, ne varsa alacağım dedi” değerlendirmesinde bulundu.

“UZLAŞMA ÇAĞRIMIZA KENDİSİ CEVAP VERMEDİ”

Başkan Yılmaz, “Bende dedim ki; “Burada benim odamda iki dönem önceki belediye başkanından kalma masa sandalye var. Anca bunu listeler gidersiniz. Başka yapabileceğiniz bir şey yok” dedim. “O zaman siz hukuki olarak ne yapıyorsanız yapın” dedim. Bizim o uzlaşma çağrımıza kendisi cevap vermedi aslında. Yani bu güne kadar yüzlerce binlerce dosyayı kapatmışız ama bize bir süre tanımanız şu davalar kesinleşsin dememe rağmen hayır dedi.

“NASIL GÜVENİP DE GAZİPAŞA’NIN 16 MİLYONUNU HEMEN BUYUR DİYEBİLİRİM”

Peki dedim; “Ben bugün size bir miktar para ödesem, ilerde olur ya davayı biz kazandık parayı bize iade eder misiniz” dedim. “Söz veremem” diyor. Yani vermem diyor. Şimdi ben buna nasıl güvenip de Gazipaşa’nın 16 milyonunu hemen buyur diyebilirim. Kaldı ki öyle bir parada yok zaten. Ya da tamam bir yer satıyorum size verebilirim diyeyim. Dedim ki tamam davalar kesinleşsin. Borçluysak borcumuzu öderiz dedim. Olması gerekende bana göre bu” dedi.

“BU SADECE BENİM DÖNEMİMDE YAPILAN BİR ŞEY DEĞİL”

Yılmaz, “Çünkü şirketin üzerinde herhangi bir mal varlığı olmadığını biz biliyoruz. İşte o daha önceki dosyalarda bir tanesine ödeme yapmış değil ki bu şirket. Hepsi belediyenin üzerinde kalmış ödemelerin. Şimdi bizim rücü davamız var. İstinaf etmişiz sonucu nasıl sonuçlanacak belli değil. Dolayısıyla bu davanın kesinleşip ondan sonra alması gerekir. Ama alacak davaları da ihmal etmeden icra takibine başvurulabiliyor. Ben bunun üzerine 25 Kasım 2022 tarihinde bir kamuoyu duyurusu yaptım. Her seçim öncesinde olduğu gibi bizim dönemimizde de belediyemizin elini kolunu bağlayıp kamuoyu hizmeti veremez hale getirmeye çalışıyorlar diye. Gerçekten de bu sadece bizim dönemimizde yapılan bir şey değil diğer dönemlerde de aynı olay yaşanmış. Fakat tabi biz orada elimiz kolumuz bağlı duracak değildik hemen bizde belediyemiz malları üzerinde taşkın haciz yapılması ve sürekli fiili haciz gelebilmesi üzerine icra hukuk mahkemesine başvuruda bulunduk. Yaptığımız şikayet sonrasında ihtiyati tedbir talebimiz kabul edildi ve ilgili icra dosyasında muhafaza ve satış işlemleri durduruldu. Yani o yapılan işlemlere karşı biz şikayette bulununca bir nevi bir yürütme durdurma kararı aldık. Ama bu kısa geçici bir süre için. Yani rahatlamış değiliz. Burada karşı tarafın cevabını alırlar. Duruşma yapabilirler, yapamayabilirler veya ilk duruşma sonuçlandırırlar, birkaç ay sürdürebilirler onu bilemem. Ama şu anda bu tedbirimiz geçerli. Bunun üzerine istemelerine rağmen artık haciz işlemlerini devam ettiremiyorlar. Yani şu andaki geldiğimiz noktada araçlarımız üzerindeki yakalamalar kaldırıldı ve taşıtların muhafaza altında olmasının önüne geçildi. Hacizlerin kaldırılması ve icra dosyalarının istinaf incelemesi sonuna kadar durdurulması için biz yasal işlemlerimize devam ediyoruz.  Nedir bu yasal işlemler tehiri icra alabilmek için gerekirse gayrimenkul gösterip dava sonucuna kadar bunu tehir ettirmeye çalışıyoruz. Bu olmazsa parsel satıp, bankaya yetecek kadar parayı yatırıp teminat mektubu alıp en azından bunu dava sonucuna kadar erteletelim diyoruz. Tehiri icra yaptıralım diyoruz. Çünkü bu bizim ödeyeceğimiz paralar geri gelmeyecek” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —