MECLİSTE DEPREM KONUŞULDU

GAZİPAŞA Belediyesi Mart Ayı Belediye Meclis Toplantısı’nda konuşma yapan Gazipaşa Belediye Başkanı ve parti grup sözcüleri, 6 Şubat’ta meydana gelen depreme ilişkin açıklamalarda bulundular.

GÜNDEM 2.03.2023 12:19:00 0
MECLİSTE DEPREM KONUŞULDU

Başkan Yılmaz, depremin ardından Gazipaşa Belediyesinin yaptığı çalışmaları hakkında bilgi verirken, parti gurup sözcüleri de depremle ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdiler. 

BAŞKAN YILMAZ, “16 YARDIM TIR’INI BÖLGEYE ULAŞTIRDIK”

Depremin ilk gününden bu yana depremzedelerin yanında olduklarını belirten Başkan Yılmaz, “Geçtiğimiz ve içinde bulunduğumuz ayda önemli gün ve olaylardan bahsetmek istiyorum. 6 Şubat sabahı ülke olarak zor bir güne uyandık merkezi Kahramanmaraş olan 2 büyük deprem sonrasında 11 ilimizde 100 binlerce vatandaşımız olumsuz etkilendi depremden etkilenen vatandaşlarımıza hemşerilerimizin de desteğiyle 16 yardım TIR’ını bölgeye ulaştırdık. İlçemize gelen depremzede misafirlerimiz için Sosyal market ve butik açıp acil ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladık. Ekip arkadaşlarımız deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarına halen devam ediyorlar ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyemiz koordinesinde ilçe belediyeler olarak Gaziantep ilimizin Islahiye ve Nurdağı ilçelerinde yardımlarımızı halen sürdürüyoruz. Allah ülkemize bir daha böyle bir acı yaşatmasın. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ülke bizim başı sağ olsun hepimize geçmiş olsun diyorum. Depremzede vatandaşlarımıza yardımda bulunan duyarlı Gazipaşa halkına çok teşekkür ediyorum. Gazipaşa Belediyesi olarak her zaman vatandaşlarımıza destek olmaya devam edeceğiz” dedi. 

ONUR DEMİR, “BİRLİK VE BERABERLİĞİN DE DAİM OLMASINI DİLİYORUZ”

Depremin ardından oluşan birlik ve beraberliğe değinen CHP Gazipaşa Belediye Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Onur Demir, “Gazipaşa Belediyesi 16 TIR deprem bölgesine yardımda bulundu. Antalya Büyükşehir Belediyemiz, Cumhuriyet Meydanına açtığı çadırda çorba ikramı yaptı depremzedelere. Bundan dolayı Antalya Büyükşehir Belediyemize, Gazipaşa Belediyemize, Gazipaşa Kaymakamlığına ve diğer kurumlara, hepsine teşekkürü borç biliyoruz. Burada ki birlik ve beraberliğin de daim olmasını diliyoruz” dedi. 

MEHMET YÜKSEL, HÜKÜMETİ HEDEF ALDI

İYİ Parti Gazipaşa Belediye Meclis Üyesi ve İYİ Parti Grup Sözcüsü Mehmet Yüksel, hükümeti eleştirerek, Kızılay’ın AHBAP’a sattığı çadırları gündeme getirdi. Yaşanan deprem felaketinde devletin enkaz altında kaldığını belirten Yüksel, “6 Şubat 2023 04.17’de büyük bir felaket olan depremle karşı karşıya geldik. Belki yüz yılın felaketiydi. İki tane depremi üst üste yaşamamız da ayrı bir talihsizlikti. Bu vesileyle hem deprem haftasını hatırlatmak hem de depremin ne demek olduğunu biz bu iki depremle görmüş olduk. Teşkilatımız adına depremde yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diler yakınlarına sabırlar diliyorum. 

“DEVLETİ, BU MİLLET ENKAZIN ALTINDAN TOPLAMAK ZORUNDA KALDI”

Zor bir süreç ama maalesef ki bu deprem sonrası süreci millet olarak, özellikle hükümet olarak sürdüremedik. Devleti, bu millet enkazın altından toplamak zorunda kaldı. Siyasi yorum yapmak istemiyorum ama hep beraber yaşadığımız için bazı şeyleri de hatırlamakta fayda var. Kızılay 155 yıl önce kurulmuş, dünyanın genel kabul görmüş kurumlarından biridir, bu milletin güzide kurumlarındandır. Ama maalesef ki Kızılay’ımızın bile içine düştüğü durumu ibretle izledik. Bu felaket içerisinde depremin ikinci günü, üçüncü günü maalesef ki Kızılay’ımız çadır satmakla meşgul. Yara sarması gerekirken, sahada olması gerekirken çok acı bir tecrübeyle acı bir süreci bu millet keşke yaşamasaydı. 

Yine yardım kampanyası adı altında bir kampanya düzenlendi. Bu da çok acıdır. Devletin kurumları bu milletin parasını bağış yapar gibi milletin önünde anayasaya aykırı, yasalara aykırı bir şekilde tavır sergilemiştir. Merkez Bankasının parası bu milletin parasıdır. Ziraat Bankasının parası bu milletin parasıdır. Halk Bankasının parası bu milletin parasıdır. Vakıflar Bankasının parası bu milletin parasıdır. Oraya üç tane bürokrat çıkıp bu milletin parasını bir yere bağışlar gibi patronluk yapma hakkı yoktur. Bu millet bunlara bu hakkı, anayasal anlamda vermemiştir. Merkez Bankasının kârı varsa bu yasalarla bellidir. Bu paralar hazineye miras kaydedilecektir ve hazinenin parasının da nasıl harcanacağıyla ilgili hüküm ve yönetmelikler bellidir. 

Depreme nasıl geldik bağıra bağıra! Bütün uzmanlar Maraş merkezli depremi on yıldır seslendiriyor. Bunun üzerine biz imar affı çıkardık. Bu affedilir gibi değildi. Bu çok eleştirildi. Reis’imizin Maraş konuşmasında hatırlatmak isterim. Özellikle Maraş’ta seçimler öncesi ne kadar imar affından faydalanan vatandaşlarımızın sayısını açılıyordu, o konuşmayı da bilmek lazım. Geçmişi hatırlatmak lazım çünkü gelecekten başka türlü ders çıkaramıyoruz. 1999 depremi sonunda bu millet, o dönemin hükümeti deprem yasasını, imar yapılaşma yasasını,  yapı denetim yasasını çıkardı ama yasaları çıkarmak, demek ki uygulama yoksa, denetim yoksa, hükümet idaresi yoksa bir anlam ifade etmediğini maalesef bu depremde binlerce insanımızı toprağa vererek gördük. Bu süreçte hakikaten devleti enkaz altından çıkarma görevi bu millete düştü” ifadelerini kullandı. 

MUSTAFA UYSAL, “DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

AK Parti Gazipaşa Belediye Meclis Üyesi ve AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Uysal ise, Gazipaşa’nın depreme hazırlık olmasını ve bu yönde çalışmalar yaparak depreme karşı önlem alınması gerektiğini belirtti.  Uysal, “Geçtiğimiz 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan ve ülkemizin diğer 10 ilinde aynı anda çok geniş bir alanda hissedilen cumhuriyet tarihimizin en büyük iki yıkıcı depremini ar arda yaşadık, hâla da sarsıntılar devam etmekte. Depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına sabırlar, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Bu günler birlik beraberliğe ve dayanışmaya en çok ihtiyacımız olan günlerdir. Devlet, millet, el ele hep birlikte mücadele verdik ve de veriyoruz. 

“BİRAZ DA MEDENİYETİMİZİ SORGULAMAK LAZIM”

Yüzyılın felaketini yine hep birlikte dayanışma içinde atlatacağız inşallah. Bu duygularla ilçemizin insanı başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımıza, gönüllülerimize sonsuz teşekkür ederiz depremde yapmış oldukları hizmetlerden dolayı. Yaşanan felaketler nedeniyle ilçemizde yoğun bir şekilde misafir ağırlamaktayız. Ancak altyapı, su tüketimi, trafik ve çevre temizliği gibi konularda yeterli hazırlığımızın olmadığı gözlemlenmektedir. Bu konuda da her zaman bir hazırlığımız olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu deprem konusunda sadece birkaç kişiyi mi, müteahhidi suçlayıp geçiştirmek de haksızlık oluyor. Yıkılan binayı savunmak asla bizim işimiz değil, işini kötü yapanları savunmak asla bizim işimiz değil ama bir konuyu ele alırken biraz derine inmek lazım. Biraz da medeniyetimizi sorgulamak lazım. Roma’nın yaptığı evleri görüyorsunuz değil mi, dağın tepesinde en sert yerlerde. Bizans yapmış görüyorsunuz Nohut Yerindeki kaleyi. Bizim ecdadımızda Osmanlı da öyleydi. Ama ne yazık ki bizim dönemimiz nerde kolay yerleşim yeri var, buralara yerleşmişiz. Buralara yerleşim sağlayanlar, efendim buraları yerleşim yerlerine açanlar da suçlu bence. Böyle bir felakette sadece devletten yardım beklemek çok yanlış. Oysa bizim devletten çok daha iyi iş yapacak kapasitemiz var. İlçemizde bir sürü; jeneratörü vs. olan insanlar var. Bunların kaydını alalım, bir yerde toplayalım, başlarında birisi olsun, bir hazırlıkta olalım bence” dedi. 

AVNİ ATAY, “ÜZÜNTÜLERİMİZ ÇOK BÜYÜK”

MHP Gazipaşa Belediye Meclis Üyesi ve MHP Grup Sözcüsü Avni Atay ise, “Ülkemizin içinde bulunduğu yüz yılın felaketinden dolayı hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Üzüntülerimiz çok büyük. An geldi ağladık, an geldi üzüldük. Ama 3-5 koltuk için konuşma yapılması, içimizdeki üzüntüyü bir kat daha arttırmıştır. Türk milleti büyük bir millet. El ele verip bu enkazın altından kalkacağız. İlçemizin imar durumunu, yaşanan felaketten ders alıp düzenlememiz gerekiyor. Gazipaşa’mızı yaşanacak bir ilçe olarak gelecek nesillere bırakmamız gerekiyor. Bu konu üzerinde titizlikle çalışmamız gerekiyor. hep beraber olalım ve Gazipaşa’yı yaşanır bir yöre yapalım” dedi.

 


Anahtar Kelimeler: MECLİSTE DEPREM KONUŞULDU