MECLİSTE BORÇ TARTIŞMASI

.

GÜNDEM 2.03.2024 11:55:00 0
MECLİSTE BORÇ TARTIŞMASI

MHP Gazipaşa Belediye Meclis Üyesi Murat Özgen’in, “Belediyenin ne kadar borcu var” sorusu, Gazipaşa Belediye Meclisi’ni karıştırdı. Belediye Başkanı ve Adayı Mehmet Ali Yılmaz’la İYİ Parti Belediye Başkanı Adayı Mehmet Yüksel arasında borç tartışması yaşandı. 

 

GAZİPAŞA’DA, 2019 seçimlerinde göreve gelen belediye yöneticileri ve meclis üyeleri, 2019-2024 döneminin son Gazipaşa Belediye Meclisi Toplantısı’na katıldı. Dün saat 14.00’te Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz başkanlığında gerçekleşen Gazipaşa Belediyesi Mart Ayı Meclisinde borç tartışması yaşandı. Toplantının son bölümünde söz alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gazipaşa Belediye Meclis Üyesi Murat Özgen, “Bu konuyu sadece ben merak etmiyorumdur diye düşünüyorum. Biz 2019’da göreve geldiğimizde belediyemizi 86 milyon TL borçla devraldınız. 13 milyon civarında da alacak vardı. Alacakları topladınız onu biliyoruz. Belediyenin şu anki son mali durumunu ve arazi satışlarından ne kadar gelir elde ettik açıklar mısınız?” şeklide soru sordu. 

 

“BİZE DEVREDİLEN BORÇ 120 MİLYONU GEÇTİ”

Özgen’in sorusuna cevap veren Başkan Yılmaz, “2019’da biz 86 milyon TL borç açıklamıştık. O süreçte yeni borçlar geldi, hala da geliyor. Geçenlerde yeni bir borç daha geldi. 2012’de açılan bir dava neticelendi ve belediyemize 1 milyon 600 bin TL borç geldi. Bunu da hemen ödedik. Mesela bu hesapta yoktu. Bunun gibi davalar sonuçlandıkça bir yerlerden yeni borçlar çıkıp geliyor. Kombi’den olan var, işçi alacaklarından olan var… Yani bu stabil bir konu olmuyor. Bizden önceki dönemlerden bize devredilen borç 120 milyonu geçti. Biz her ne kadar 86 açıkladıysak da bu değişiyor. Yarın bir bakarsın bir dosya daha sonuçlanır gelir. Yargıtay’da olan dosyalarımız var. İstinaf’ta olan dosyalarımız var. Geçmişe dönük açılan ve açılacak olan davalar var. Ama bizim bildiğimiz yeni bir borç yok. Kombi bitti ama devam eden bir iki tanede olsa dosya var. Şu anda bir borç sarmalımız yok” dedi. 

 

“RESMİ KURUM BORÇLARINI YAPILANDIRDIK”

SGK ve diğer resmi kurum borçlarını yapılandırdıklarını dile getiren Başkan Yılmaz, “5 yıllık görev süremizde yapılandırma yasaları çıktı. Biz bütün resmi kurum borçlarını yapılandırdık. Büyükşehir Belediyesi’ne olan borçlarımızı bile yapılandırdık. SGK borçlarımızı yapılandırdık. Özel sektöre ve esnaflarımıza olan borçlarımızın tamamını ödedik bitirdik. Yani yok derken sıfır borç olarak gitmiyorsun. Bugün çimento alıyorsun, demir alıyorsun, mazot alıyorsun faturası bir ay sonra geliyor. Ben bunları borç olarak görmüyorum, rutin işleyiş bunlar” dedi. 

 

“ŞİRKETİMİZİN BORCU VAR”

Başkan Yılmaz, belediye bünyesinde kurulan Gazibel Şirketi’nin ise borçlu olduğunu açıkladı. Belediyenin SGK borçlarını aylık peşin yatırdıklarını söyleyen Yılmaz, “Belediye kadrosunda bulunan memur ve işçilerin SGK primlerini her ay düzenli olarak ödüyoruz. Taşerondan şirket üzerinden kadrolu sayılan işçiler var, bunlarla ilgili SGK borcu son yapılandırmadan sonra varsa, vardır. Bunlar normal, hangi kurum ya da belediye maliye ve SGK borçlarını tıkır tıkır ödüyor? Bizim maliye borcumuz da yok. Sadece şirketin son bir yıllık SGK borcu vardır. Onun dışında herhangi bir borcumuz yok” diye konuştu. 

 

“BELEDİYENİN TOPLAM BORCU RAKAMSAL OLARAK NEDİR?”

Başkan Yılmaz’ın konuşmasının ardından söz alan İYİ Parti Antalya Büyükşehir ve Gazipaşa Belediye Meclisi Üyesi ve İYİ Parti Gazipaşa Belediye Başkanı Adayı Mehmet Yüksel, “Murat Beyin sorduğu soruya net şu cevabı verir misiniz? Bugün itibariyle Gazipaşa Belediyesi’nin toplam borcu rakamsal olarak nedir?” diye sordu. Başkan Yılmaz ise “Borcumuz yok” dedi. Yüksel bunun üzerine “Sıfır mı?” diye sordu. Başkan Yılmaz, “Sıfır olur mu canım şimdi mazot alıyoruz. Cari aydan tabi ki borç olabilir” dedi. Tekrar söze giren Yüksel, “Siz SGK borçlarını ödedik diyorsunuz. Belediyenin borcu olduğunu kabul etmiyorsunuz ama zaten belediye personellerinin büyük bir bölümü bu şirketin elemanı” diye konuştu. 

 

“SGK DENETMENİ DEĞİLSİN ARKADAŞIM”

Bunun üzerine Başkan Yılmaz, “Mehmet Bey! Siz muhasebe büronuzun borçlarını tamamen ödüyor musunuz, bunu benim sorma hakkım var mı? Şirket ticaret yapan ve mahrumiyeti olan bir yer. Orayı karıştırmayın. Şirket sizi ilgilendirmiyor. Gazipaşa Belediyesi’nin borcu yok” dedi. Yılmaz’a cevap veren Yüksel, “Şirket, sizin şahsi yeriniz değil. Kaçamak cevap veriyorsunuz. Kelime oyunu yapıyorsunuz hiç yakışmadı. Gazipaşa Belediyesi personelinin belki yüzde 80’ni, 90’nı şirket elemanı. Bunların SGK primleri var. Sizin 2019 açıkladığınız ve devraldığınız 86 milyon borcun içinde şirketin borçları da vardı” dedi. Başkan Yılmaz ise, “SGK denetmeni değilsin arkadaşım karşımda, yani SGK adına mı çalışıyorsunuz arkadaşlar?  SGK’nın varsa bir alacağı tahsil etmeye çalışır” şeklinde konuştu. >Selçuk ÖZTÜRK

 


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27