.
Otellerde gıda israfını önlemek amacıyla başlatılan “turuncu bayrak” uygulamasının Martı Myra Hotel’de de uygulandığına dikkat çeken Executive Chef Hamdi Yılmaz, gıdanın hazırlanışından sunumuna, tüketimine, doğa dostu malzemelerin kullanımı, karbon ayak izini sıfırlayacak çalışmaları içeren kriterler ile otel mutfağında tabakların küçültülerek servis edildiğini kaydetti.
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve Turist Rehberleri Birliğinin de aralarında bulunduğu birçok kurum kuruluş tarafından desteklenen turuncu bayrak uygulaması, her geçen yıl yaygınlaşıyor.
Türkiye'ye özgü olan ve sıfır atık çalışmalarına destek amacıyla temelleri 2017'de atılan turuncu bayrak, 2019'dan itibaren Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Platformu tarafından 85 kriteri yerine getiren otellere verilmeye başladı. Gıda israfını önlemeyi amaçlayan, geri dönüşüm odaklı, çevre ve doğa dostu işletmelere verilen turuncu bayrak, Türkiye’de sadece 85 otelde dalgalanıyor.
“TURUNCU BAYRAK MİSAFİRLERİN TERCİHLERİNE DEĞER KATIYOR”
Kemer Tekirova’da bulunan Martı Myra Hotel’de de turuncu bayrağın dalgalandığını dile getiren Executive Chef Hamdi Yılmaz, turuncu bayrağın misafirlerin tercihlerine artı değer kattığını ifade etti. Yılmaz, gıdanın hazırlanışından sunumuna, tüketimine, doğa dostu malzemelerin kullanımı, karbon ayak izini sıfırlayacak çalışmaları içeren kriterler ile otel mutfağında tabakların küçültülerek servis edildiğini kaydetti.
"AFİYET OLSUN, İSRAF OLMASIN!”
Turuncu bayrağın tanınırlığının artmaya başladığını aktaran Yılmaz, "Önce personelimizi bilinçlendirdik, sonra da misafirlerimize bu konunun ne kadar önemli olduğunu anlattık. Misafirlerimizden de geri dönüşümler oldukça güzel. İsrafın önlenmesinde özellikle çocuklar büyük rol alıyor. Çocukların otellerdeki Turuncu Bayrak sayesinde israfa yönelik farkındalıkları artıyor ve tatil sonrası da evlerine döndüklerinde israfa karşı mücadelelerini sürdürüyor.
“FARKINDALIK OLUŞTURUYORUZ”
Ayrıca otelimizin restoranlarında "Afiyet olsun, israf olmasın" yazılarını içeren küçük dövizler yer alıyor. Otelimizde 50'nin üzerinde görsel var, 10'un üzerinde de etkinlik yapıyoruz. Kuraklık ve gıda kıtlığının neden olduğu ‘açlık’ riski giderek tehlikeli boyutlara tırmanırken gıda israfını önlemeye yönelik bu uygulamamızdan büyük keyif alıyoruz. Ciddi bir farkındalık oluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.>Vildan RENDE