MANGOYA SAHİP ÇIKIN!

Gazipaşa Manşet Gazetesi, Gazipaşa’da üretilen mango üzerinden yetkililere çağrıda bulundu: “Mangoya coğrafi işaret alıp, ürüne sahip çıkın.”

GÜNDEM 21.09.2022 15:10:00 0
MANGOYA SAHİP ÇIKIN!

Türkiye'nin tropikal üssü olarak adlandırılan Gazipaşa’da, tropikal meyve üretiminde ürün çeşitliliği giderek artıyor. İlçede binlerce dönüm alan üzerinde muz, avokado, mango, ejder meyvesi, papaya, kahve, sapote (çikolata meyvesi), feijoa, karambola (yıldız meyvesi), moringa, pepino, liçi, longan, passiflora (çarkıfelek) gibi 50’ye yakın tropikal meyve çeşidi üretiliyor.

ÜRETİCİ ÜRETİYOR YETKİLİLER UYUYOR

Gazipaşa’da üretilen tropikal ürünlerin çeşitliği her geçen gün artsa da, ilçemizde üretilen bu ürünlerin arasında coğrafi işaretli ürün bulunmuyor. Komşu ilçelerimiz Alanya ve Anamur, kendi sınırları içinde üretilen muz ve avokadoya coğrafi işaret alırken, Gazipaşa’da yetkililerden bu tarz bir çalışma ve girişim göremiyoruz. Avokadoya tescil alıp bu ürünleri “Alanya Avokadosu” imzasıyla dünyaya pazarlayan Alanya, son olarak muza da coğrafi işaret alıp tescillendirdi.

MANGO TANITIM İÇİN REKLAM ARACI OLABİLİR

Geçtiğimiz günlerde moda tasarımcısı ve manken Ivana Sert’in katılımıyla Gazipaşa’da mango hasadı yapan Alanyalı yetkililer, adeta Gazipaşa mangosu üzerinden şov yaptı. Bir milyar doların üzerinde ihracat kapasitesi bulunan mangonun, Gazipaşa’nın tanıtımında kullanılacak reklam aracı olarak gösterilirken, Gazipaşalı yetkililerin mangoyla ilgili bir girişimde bulunmaması şaşkınlık yaratıyor. Bölgede mango üretimi yapan Gazipaşalı üreticiler, yerli mangoya coğrafi işaret alınmasını, Gazipaşa’nın ürünlerine sahip çıkılmasını bekliyor.

 


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27