Tarih: 12.06.2024 09:53

KURAKLIK TEHDİDİ

Facebook Twitter Linked-in

METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı nisan ve mayıs ayı kuraklık haritaları, birçok bölgede olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşandığını gösterdi. Normalin Yüzdesi İndeksi haritasına göre Türkiye’nin yüzde 70'lik kısmında nisan ayı haritasında şiddetli kuraklık yaşadığını gözler önüne serdi. Mayıs ayı kuraklık haritası ülke genelinde olumlu bir izlenim verse de paylaşılan tüm haritalarda Gazipaşa’nın kurak bölge olarak yer alması, ilçede alınacak önlemlerin geciktirilmemesi gerektiğini işaret ediyor. Özellikle aralık, ocak, şubat ve mart aylarını yeterli yağış almadan geçiren Gazipaşa’da, tarımsal üretim; kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Sıcak havanın etkili olduğu ilçede, kuraklık nedeniyle içme suyunda meydana gelecek sıkıntının korkusu da yaşanıyor.
 

KURAKLIK RİSKİ ARTIYOR
Yaşanan kuraklık riskine dikkat çeken Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, Son yıllarda dünyada ve ülkemizde kuraklık olaylarında bir artışın olduğu gözlenmektedir. Türkiye; kurak ve yarı kurak iklim şartlarının karakteristik özelliklerinden dolayı kuraklık afetine karşı oldukça duyarlı bir yapıda bulunmaktadır. Gazipaşa gibi su odaklı faaliyetlerin yoğun bir biçimde devam ettiği illerde, kuraklıkların etkileri geniş alanlara yayılabilmekte ve başta tarım olmak üzere birçok sektörü doğrudan ve dolaylı olarak etkileyebilmektedir” dedi. 
 

“KURAKLIĞA KARŞI ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALI”
Türkiye genelinde yağışların normaline göre yüzde 50, geçen yıl nisan ve mayıs ayı yağışlarına göre yüzde 67 azaldığına dikkat çeken Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Aralık, ocak, şubat ve mart aylarının yağışsız geçmesi, bu yaz döneminde de kuraklık riskini beraberinde getirdi. Ülkemizin birçok noktasında olduğu gibi Gazipaşa’da da tarımsal üretim kuraklık nedeniyle risk altına girdi. Zaten üretim alanlarımızda su sıkıntısı vardı. Kuraklık daha da tetikleyecek. Kuraklığa karşı acil eylem planı hazırlanmalı. Bizler hazırlanacak planlara destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu. >Selçuk ÖZTÜRK




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —