Tarih: 26.01.2023 11:27

KURAKLIK KITLIĞI GETİRECEK

Facebook Twitter Linked-in

TÜRKİYE genelinde yağışlar normaline göre yüzde 38 azaldı. Küresel iklim değişikliğinin sonucu olan kuraklık, yeterince yağış alamayan Gazipaşa’da boy göstermeye başladı. Aralık ve ocak aylarının yağışsız geçmesi, hem Gökçeler Barajı’nı hem de doğal kaynak sularını tehdit ediyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, kuraklığın; kıtlığı beraberinde getireceğine dikkat çekerek, ortaya çıkan durum karşısında Acil Eylem Planı hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı. 


“SON YILLARIN EN YAĞIŞSIZ KIŞINI GEÇİRİYORUZ”


“Küresel ısınma sebebiyle bu sene kış gelmedi. Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık” diyen Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, “Son yılların en yağışsız kışını geçiriyoruz. Ne yağmur ne de kar yağdı. Gazipaşa da sıcaklık geceleri 8 derecenin altına düşmedi. Yani soğuk bile olmadı. Türkiye’nin her tarafından, göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Barajlarda ise doluluk oranları dip noktasında” dedi. 
 

“SEL, SU BASKINI VE HORTUM GİBİ AFETLER ARTTI”


Küresel ısınmanın dünya genelinde etkili olduğunu ifade eden Bilgiç, “Tüm dünyada yıllara göre yağış oranları düştü. Sıcaklıklar hep mevsim normalleri üzerinde seyreder oldu. Küresel ısınma sonucu özellikle okyanuslar ve denizlerde buharlaşma arttığı için deniz üzerinde inanılmaz şekilde enerji birikmeye başladı. Bu enerji de ani sıcaklık düşüşü sonucunda özellikle sahil bölgelerinde sel, su baskını ve hortum gibi afetler oluşturmaya başladı. 1 ayda yağacak yağmur birkaç saat içinde yağmaya başladı. Dolayısıyla yağmur suları baraj ve göletlere ulaşmadan, denize akıp gitmeye başladı” diye konuştu. 


“GIDA ÜRETİMİ CİDDİ SORUNLARLA KARŞILAŞACAK”


Kuraklığın tarım ve hayvancılığı ciddi anlamda etkileyeceğini ifade eden Bilgiç, “Yağışların azalmasının en çok etkilediği alan tabii ki tarım olacak. Kuraklık böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda gıda üretiminde çok ciddi sorunlarla karşılaşacağımız muhakkak gözüküyor. Anadolu’da şu anda tehlike çanları çalmaya başladı bile. Hububat ekimleri yapıldı ama yeterince kar ve yağmur görmediği için tohumlar bile çimlenmedi. Tohum tarlada kaldı. Topraklar çatladı. Bu da stratejik bir ürün olan özellikle buğdayda verim kaybına yol açacak. Açık tarlada üretilen yem bitkilerinde de verim kaybı yaşanacağı için hayvancılıkta da çok ciddi sorunlar ortaya çıkacak” dedi. 


“MEYVECİLİKTE DE CİDDİ VERİM KAYBI YAŞAYACAĞIZ”


“Bölgemizde ise yapraklarını dökmemiş ağaçlar görülmekte” diyerek açıklamasını sürdüren Bilgiç, “Ağaçlar bu mevsimde çiçek açmaya başladı. Ağaçların havaların soğumaması nedeniyle ‘sıcaklanma ve soğuklanma’ dengeleri bozuldu ve bozulmaya devam edecek. Bu denge bozulması sonucu yakın gelecekte ürünlerde de verim kaybı yaşanacağı muhakkak. Bu dengesizlik sonucu meyvecilikte de ciddi verim kaybı yaşayacağız. Meyveye erişimde zorlanacağız” değerlendirmesinde bulundu. 


“DOĞADAKİ HAYVANLARIN POPÜLASYONU DEĞİŞECEK”


Kuraklığın tarım ve hayvancığın yanında, doğadaki vahşi yaşamı da olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, “Küresel ısınmanın bir sonucu da, doğadaki hayvanların popülasyonu değişecek. Bazı canlılar yok olmaya bazı canlıların da popülasyonu artmaya başlayacak. Kış aylarında havaların soğumasından dolayı yok olması gereken sinekler ve böcekler, sıcaklığın yeteri kadar düşmediği için tam olarak ölmemeye başladı. Bu böceklerin popülasyona arttığı için, beslendiği bitkilere saldırmaya başladılar. Dolayısıyla sebze ve meyvelerde zararlı böcek artışı olduğu için verim kaybı yaşanmaya başlayacak. Bazı bakteri ve virüsler küresel ısınma sonucu geçirdikleri mutasyonlar sonucunda gerek insanlara gerekse de canlılara zarar vermeye başlayacak” diye konuştu. 


“ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALIDIR”


Yetkilileri göreve çağıran Bilgiç, kuraklık karşısında Acil Eylem Planı hazırlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Görüldüğü üzere küresel ısınma sonucu yaşadığımız kuraklık yakın gelecekte en büyük sorunumuz olacak. Tarımsal üretim etkilenecek. Tüm ürünlerde verim kaybı yaşayacağız. Sonucunda da sebzede, meyvede ve hayvan ürünlerinde kıtlık olacak. Ormanlar, tarım alanları ve meralarımıza daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Betonlaşmanın artması,  çevre kirliliği ve bilinçsizce yok edilen ormanlar sonucu iklimimiz değişti. En azında bundan sonra daha da kötüleşmemesi için topyekun mücadele edilmeli ve Acil Eylem Planı hazırlanmalıdır” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —