Tarih: 25.04.2023 09:51

KURAKLIK FRAGMANI

Facebook Twitter Linked-in

İKLİM değişikliğiyle gelen kuraklık, bitkisel üretimde büyük bir tehdit oluştururken, bilinçsiz su kullanımı Gazipaşa’da kapıya dayanan kuraklığı tetikliyor. Türkiye genelinde yağışlar normaline göre yüzde 38 azalırken, Gazipaşa; aralık, ocak, şubat, mart ve nisan aylarını neredeyse yağış almadan geçirdi. Kar ve yağmur sularının besleyemediği Gökçeler Barajı’nda su oranı ciddi şekilde azaldı. Yunt yaylasında bulunan ve yılın her mevsiminde akan Yunt Çeşmesi kurudu. Nisan ve mayıs aylarında Günnercik Yaylası’nda oluşan doğal göl, bu yıl yağışların yetersizliğinden dolayı oluşmadı.

ÖNLEM ALINMAZ İSE KURAKLIKLA YÜZLEŞECEĞİZ

Kuraklık; rant ve talan ekonomisinin neden olduğu küresel ısınmayla birlikte boy gösterdi. Tarım alanlarının yok edilip imara açılması, deniz kıyılarında yer alan ormanlık alanların turizme kurban edilmesi, yangınlar, su ve hava kirliliği ile çevremizin sorumsuzca kirletilmesi yağışları bir hayli düşürdü. Bilinçsiz tarım uygulamaları ve vahşi sulama, doğal su kaynaklarını da etkiledi. Birçok noktada doğal su kaynakları ya kurudu ya da azaldı. Kuyu ve sondaj sularının yüzeye çıkma derinliği ise daha da derinlere indi. Kuraklığa karşı önlem alınmaz ise, acı gerçekle yüzleşmek zorunda kalacağız.

CİDDİ ÖNLEMLER ALINMALI

Kuraklığa karşı acil eylem planı hazırlanması gerektiğine dikkat çeken uzamanlar, özellikle tarımda damlama sulamaya geçilmesi, üreticinin kuraklığa dayanıklı bitkilere yönlendirilmesi, tek yıllık bitkilere izin verilmemesi, gece sulama yapılması gibi kolay ve uygulanabilir önlemlerin alınabileceğini ifade ediyor. Bunun yanında; kuraklık riskinin fazla olduğu bölgelerde sondaja yasak getirilmesi, ruhsatsız kuyuların tespit edilerek su ölçümlerinin yapılması ve kayıt altına alınması, bilinçsiz tarım ve bilinçsiz sulama konularında üreticiye eğitim verilmesi de alınabilecek önlemler arasında bulunuyor. 

KURAKLIĞIN SONUÇLARI

İlçemizde ve ülkemizde yaşanan kuraklık; yiyecek stoklarının azalmasına ve kıtlığa, üründe kayıplara, hayvancılığın azalmasına ve buna bağlı olarak; süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinde azalmaya, ekonomik gelişmede gecikmeye, ulusal büyümede duraklama ve gerilmeye, deniz canlılarının ve hayvan popülasyonlarının azalmasına ve bu gibi onlarca soruna neden olacak.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —