Gazipaşa’da her yaz olduğu gibi bu yaz da kuraklık felaketinin fragmanı yaşanıyor. Yeterli yağışı alamayan ilçenin birçok mahallesinde su sorunu yaşanıyor. Hatlarda oluşan patlaklar ve kanalların bakımsızlığı ise yaşanan su sorunu derinleştiriyor.
İKLİM değişikliğiyle gelen kuraklık, bitkisel üretimde büyük bir tehdit oluştururken, bilinçsiz su kullanımı Gazipaşa’da kapıya dayanan kuraklığı tetikliyor. Türkiye genelinde yağışlar normaline göre yüzde 30 azalırken, Gazipaşa; aralık, ocak, şubat, mart ve nisan aylarını yeterli yağışı almadan geçirdi. Kar ve yağmur sularının besleyemediği kaynakların su oranı ciddi şekilde azaldı. Kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Gazipaşa’nın birçok mahallesinde içme ve sulama suyu sorunu yaşanıyor.
ÖNLEM ALINMAZ İSE KURAKLIKLA YÜZLEŞİRİZ
Kuraklık; rant ve talan ekonomisinin neden olduğu küresel ısınmayla birlikte boy gösterdi. Tarım alanlarının yok edilip imara açılması, deniz kıyılarında yer alan ormanlık alanların turizme kurban edilmesi, yangınlar, su ve hava kirliliği ile çevremizin sorumsuzca kirletilmesi yağışları bir hayli düşürdü. Bilinçsiz tarım uygulamaları ve vahşi sulama, doğal su kaynaklarını da etkiledi. Birçok noktada doğal su kaynakları ya kurudu ya da azaldı. Kuyu ve sondaj sularının yüzeye çıkma derinliği ise daha da derinlere indi. Kuraklığa karşı önlem alınmaz ise, acı gerçekle yüzleşmek zorunda kalacağız.
PATLAKLAR BİTMİYOR, KANALLAR BAKIMSIZ
Gazipaşa Ovası Sulama Suyu Projesi, meydana gelen patlaklar nedeniyle çiftçilerin ve hattın geçtiği güzergahlarda ikamet eden vatandaşların korkulu rüyası haline geldi. Birçok noktada yaşanan patlaklar, tarımsal sulamada yaşanan sıkıntıların çözülmesine engel olurken, birçok üretici yaşanan patlamalar nedeniyle zarar gördü. Bunlarla birlikte kanallarının bakımsızlığı da su israfını beraberinde getirdi. Küçüklü Mahallesi Balcılar Mevkii’nden geçen su kanalında kırık noktalar olduğu belirtildi. Suyun az olduğu bu dönemde kanala gelen suların kırık noktalardan boşa akıp israf olduğunu söyleyen vatandaşlar, kanallarda onarım yapılmasını istiyor.
CİDDİ ÖNLEMLER ALINMALI
Kuraklığa karşı acil eylem planı hazırlanması gerektiğine dikkat çeken uzamanlar, özellikle tarımda damlama sulamaya geçilmesi, üreticinin kuraklığa dayanıklı bitkilere yönlendirilmesi, tek yıllık bitkilere izin verilmemesi, gece sulama yapılması gibi kolay ve uygulanabilir önlemlerin alınabileceğini ifade ediyor. Bunun yanında; kuraklık riskinin fazla olduğu bölgelerde sondaja yasak getirilmesi, ruhsatsız kuyuların tespit edilerek su ölçümlerinin yapılması ve kayıt altına alınması, bilinçsiz tarım ve bilinçsiz sulama konularında üreticiye eğitim verilmesi de alınabilecek önlemler arasında bulunuyor. >Selçuk ÖZTÜRK