KÜÇÜKBALLI: "İTHAL DEĞİL MİLLİYİ SEÇİN"

YERLİ muz fiyatlarından ve tüketicinin ithal muzu tercih etmesinden yakınan Güneyköy Mahalle Muhtarı Yahya Küçükballı, “İthal değil milliyi seçin” diyerek tüketiciye çağrıda bulundu.

GÜNDEM 8.12.2023 09:31:00 0
KÜÇÜKBALLI:

Gazipaşa’da muz üreticiliği yapan Güneyköy Mahalle Muhtarı Yahya Küçükballı, yerli muz fiyatlarının girdi maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte maliyetinin çok altında kaldığını belirterek, yerli muza ve üreticiye sahip çıkılması hakkında çağrıda bulundu. Tüketicilerin de ithal muzu tercih ederek yerli muzun üretiminin bitmeye sürüklendiğini söyleyen Küçükballı; “Yetkililerden yerli muzun en azından ithal muzla rekabet edebilecek halde fiyat vermelerini istiyorum” dedi.


“YERLİ MUZ VARKEN TÜKETİCİLER NEDEN İTHAL MUZU TERCİH EDİYOR?”
Yerli muz üretimi hakkında konuşan Güneyköy Mahalle Muhtarı Yahya Küçükballı, sözlerine şöyle devam etti; “Biz Gazipaşa olarak büyük ve yerli muz üreticisiyiz. Çok büyük potansiyelimiz var ama maalesef özellikle ithal muzun karşısında ezilmekteyiz. Yerli muz chiquita muzun yarı fiyatından daha aşağıya satılıyor. Yaklaşık tüketiciye maliyeti 80-90 TL arası ama bizim yerli muzumuz maalesef marketlerde 29 TL’ye satılıyor. Aynı muz bizim ithal muz ayarındaki muzumuz 20 TL civarında satılıyor. Ben aslında şunu merak ediyorum: 20-30 TL’ye yerli muz varken tüketiciler neden ithal muzu tercih ediyor? İthal muz satılmasın demiyorum ama yerli muz gerçekten maliyenin altında satılıyor. Doğal, organik, kalite, tadıyla bile kendini belli ediyor, üretimimiz bu kadar güzel ve çok ama maalesef şu anda maliyetinin altında.
 

“YERLİ MUZA SAHİP ÇIKILMASINI İSTİYORUM”
Özellikle şu anda girdi maliyetlerinin yüksek olması yerli muzun üretimini bırakma aşamasına geldik. Yerli üreticiye sahip çıkılmazsa ithal muzun fiyatı daha çok artacak. Babalarımız anlatır; Bir kilo et bir kilo muz fiyatındaydı. Biz böyle olsun demiyoruz ama en azından maliyetin altında kalmasın. Ben yetkililerden yerli muzun en azından ithal muzla rekabet edebilecek halde fiyat vermelerini istiyorum. Özellikle tüketicilerimize de seslenmek istiyorum; İthal değil milliyi seçin. Biz hem milliyiz diyoruz hem de ithal muz maalesef daha fazla. Biz kurtarıncaya kadar üretmeye devam edeceğiz. Yerli üreticiye sahip çıkılsın. Üretim olmazsa hiçbir şey olmaz. Üretim olmazsa ülke kalkınmaz. Muz onlarca elden geçiyor ve herkes bunun ekmeğini yiyor. Yerli muza sahip çıkılmasını istiyorum” >Aysel YILDIZ