KRONİK RAHATSIZLIĞI VE MİGRENİ OLANLAR DİKKAT!

GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, kronik rahatsızlığı ve migreni olanları aşırı sıcaklara karşı uyardı.

SAĞLIK 9.07.2024 10:09:00 0
KRONİK RAHATSIZLIĞI VE MİGRENİ OLANLAR DİKKAT!

Hava sıcaklığının her geçen gün arttığı Gazipaşa’da son dönemlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve bunun da bazı hastalıklara olumsuz etki yaptığını dile getiren İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, özellikle kalp, tansiyon, epilepsi ve migren gibi kronik rahatsızlığı bulunanların sıcak havadan olumsuz etkileneceğini kaydetti.


“BU SAATLERDE MECBUR KALMADIKÇA ÇIKMAYIN!” 
Hava sıcaklıklarının en yüksek dereceye ulaştığı saat 11.00-15.00 arasında mümkün olduğunca dışarıda bulunulmamaya özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Çelik, dışarı çıkılması halinde ise mutlaka şapka veya şemsiye gibi koruyucu önlemler alınması gerektiğine vurgu yaptı.


“YÜKSELEN VÜCUT ISISI BEYİN VE DİĞER HAYATİ ORGANLARDA HASARA YOL AÇAR”
Çelik, aşırı sıcaklıklarda terleme ile vücut ısısının dengede tutulamayarak çeşitli sağlık problemlerine yol açtığını belirterek “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut sıcaklığı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengelenmeye çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleme ile vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir” ifadelerini kullandı.
 

“KORUNMASIZ GÜNEŞİN ALTINDA DURULMAMALI”
Aşırı sıcaklardan en çok 4 yaşından küçük çocuklar, hamileler, yaşlılar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, sürekli ilaç kullananlar ve kronik hastalığı olanların etkilendiğini söyleyen Çelik, “Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde ise denize girilmemeli ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir” şeklinde konuştu.


SU TÜKETİMİNE DİKKAT!
Beslenme ve sıvı alımına da dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, “Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır” ifadelerini kullandı. >Vildan RENDE