KİRALARDA YENİ DÖNEM

GAZEMDER Başkanı Savaş Türker, yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte ev kiralama konusunda alınan kararları ve yapılacak olan sözleşmelerde uygulanacak cayma bedeli oranı hakkında açıklama yaptı.

GÜNDEM 2.01.2024 09:33:00 0
KİRALARDA YENİ DÖNEM

GÜNÜ birlik ve Airbnb evleriyle ilgili yönetmelik dün itibari ile yürürlüğe girdi. Gazipaşa Emlakçılar Derneği (GAZEMDER) Başkanı Savaş Türker, evini günlük olarak veya Airbnb (Kısa ve uzun vadeli aile yanında konaklama) yöntemiyle kiraya veren ev sahiplerinden 100 günden kısa süreli kiralanacak olan dairelerin tümü için izin belgesi alınması gerekeceğini duyurdu. Türker ayrıca, 2024 yılında yapılacak sözleşmelerde cayma bedellerinin oranlarını da açıkladı.


TÜRKER, YENİ DÜZENLEME HAKKINDA BİLGİ VERDİ
1 Ocak 2024 (dün) tarihi itibari ile yürürlüğe giren düzenleme ilgili bilgi veren GAZEMDER Başkanı Savaş Türker; “Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğine göre; turizm amaçlı ve 100 günden kısa süreli kiralanacak dairelerin tümü için E-Devlet üzerinden gerçekleştirilmeyen fiziki başvurular değerlendirilmeye alınmayacak ve başvuru sahibine geri iade edilecek. Üzerinde üst veya intifa hakkı bulunan konutlar için başvuru, malik değil, hak sahibi tarafından yapılacak. Tek çatı altında ve aynı kişi adına birden fazla konut için tek bir izin belgesi talep edilebilecek. Başvuru sırasında, aynı binada daha önce alınmış izin belgesine sahip konutların varlığından bilgi verilmesi gerekecek. İzin belgesi düzenlemesinin ardından 30 gün içinde konutlarda denetim yapılacak. Ayrıca bu konutlar, izin belgesi alındıktan sonra en az iki yılda bir denetime tabi tutulacak. İzin belgesi olmadığı halde kiralama yapmak isteyen vatandaş, ilk aşamada 100 Bin TL ceza uygulanarak 15 gün içerisinde izin belgesi almak zorunda kalacak. Bunu yapmayan ancak kiralamaya devam eden ev sahipleri, bu kez 500 bin TL ceza ile karşı karşıya kalacaklar. Aynı durumun devamı halinde ceza tutarı 1 milyon TL’ye yükselecek” dedi.


CAYMA BEDELİ ORANLARI 
Türker, 2024 yılında yapılacak olan sözleşmelerin cayma bedelleriyle ilgili bilgiler verdi.  Türker, “Yapılan sözleşme bedeli üzerinden; 1 ile 3 ay arası sözleşmelerde yüzde iki, 3 ile 6 ay arası sözleşmelerde yüzde 4, 6 ile 12 ay arası sözleşmelerde yüzde 6, 12 ile üzeri aylarda ise yüzde 8 cayma bedeli uygulanacaktır. Bu oranlar dikkate alınmadan yapılan sözleşmelerin tüketici mahkemeleri tarafından geçerli sayılmayacağı göz önünde bulundurulması ve hak mahrumiyetlerinin yaşanmaması için dikkatli davranılması rica olunur” şeklinde konuştu. >Aysel YILDIZ


Anahtar Kelimeler: KİRALARDA DÖNEM