KESKİN'DEN 'OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ' MESAJI

GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Fahriye Keskin, “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada “Erken gözlem için otizm spektrum bozukluğunun farkında olmak gerekir” dedi.

GÜNDEM 3.04.2024 10:26:00 0
KESKİN

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle açıklama yapan İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Fahriye Keskin, Otizmin spektrum bozukluğu nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu belirterek, otizm belirtileri bireyin yaşamının başlangıcından itibaren ilk 3 sene içerisinde gözlemlenebileceğini belirtti. Otizm spektrum bozukluğunun yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkmaya başladığını dile getiren Keskin, “Yapılan araştırmalara göre ortaya çıkmasında genetik, nörolojik ve çevresel etmenlerin önemli yeri vardır. Erkeklerde görülme sıklığı yaklaşık olarak kızların 4 katıdır. Her ırktan, etnik gruptan, cinsiyetten ya da sosyal statüsü farklı gruptan biri otizm olabilir.” dedi.


OTİZMİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Erken gözlem içinde otizm spektrum bozukluğunun farkında olmak gerektiğine dikkat çeken Keskin, otizmin belirtileri ile ilgili şöyle konuştu; “Otizmin belirtileri arasında başkalarıyla ilişki kuramama, yeni bir dil öğrenememe, konuşma düzensizlikleri, tekrarlayıcı davranışlar bulunur. Otizmi olan çocuklar, sosyal dünyada büyük sorunlar yaşayabilirler. Genellikler başkalarıyla göz göze gelmede sıkıntı yaşarlar, sohbet etmeyi, oyun oynamayı tercih etmezler. Otizmi olan çocuklar günlük rutinlere bağlıdır. Örneğin sütün farklı bir bardağa konulması veya mobilyaların yerinin değiştirilmesi çocuğun öfkelenmesine, ağlamasına sebep olabilir. Otizmi olan çocuklar kalıpsal davranışlar, ellerini kanat gibi çırpma, sürekli sallanmalar gibi ritmik hareketler gösterebilirler.”
 

“OTİZM ŞÜPHESİ OLDUĞUNDA UZMANA BAŞVURMALI”
Otizmin her bireyi farklı şekilde etkilediğini vurgulayan Psikolog Fahriye Keskin, “Her bireyin farklı tedavilere ihtiyacı olabilir. Otizm şüphesi olduğunda çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurmak gerekir. Erken tanı ve doğru bir eğitim programı ile otizm belirtileri daha kontrol edilebilir hale getirilebilir. Otizm tedavisinde kullanılan yöntemler genellikle olağan dışı davranışların azaltılmasını, iletişim ve sosyal becerilerinin geliştirilmesini hedefler. Bu süreçte ailenin ve çocukla beraber yaşayan kişilerin de önemli bir rolü vardır. Ailenin eğitim programına katılması ve çocuğu eğitim dışındaki zamanlarda da desteklemesi önemlidir. Otizmi olan çocukların bir kısmında var olan dikkat eksikliği, davranış sorunları, uyku problemleri, öfke problemleri nedeniyle ilaç tedavisi gerekli olabilir.” ifadelerini kullandı. >Vildan RENDE


Anahtar Kelimeler: KESKİN' 'OTİZM FARKINDALIK ' MESAJI