Tarih: 27.05.2025 19:55

KENE SEZONU AÇILDI!

Facebook Twitter Linked-in

Yaz aylarının etkisini artırmasıyla birlikte kırsal ve açık alanlarda vakit geçiren vatandaşlar için kene tehlikesi yeniden gündeme geldi. Keneler aracılığıyla bulaşan ve ölümcül olabilen KKKA hastalığına karşı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, özellikle sıcak havalarda alınması gereken önlemler konusunda vatandaşlara uyarda bulundu.

 

Türkiye genelinde ilk kene vakaların görülmeye başlandığını belirten Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik,  Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırılan bir vatandaşın hayatını kaybetmesini hatırlatarak, “Her yıl yaz aylarında benzer vakalar yaşanıyor, bu tehlike göz ardı edilmemeli” dedi. Gazipaşa'da henüz vaka tespit edilmediğini belirten Dr.Çelik, bu durumun rehavete neden olmaması gerektiğini vurguladı.

 

"Kişisel Önlem Hayat Kurtarır"

 

KKKA’dan korunmada en önemli unsurun kişisel önlemler olduğunu dile getiren Çelik, özellikle kırsal bölgelerde yaşayanlar, çiftçiler, hayvancılıkla uğraşanlar ve doğada vakit geçiren vatandaşların risk altında olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Keneden korunmanın temel yolu kişisel koruyucu önlemler almaktır. Açık alanlarda pantolonu çorap içine sokmak, uzun kollu giysiler tercih etmek, açık renkli kıyafetler giymek keneleri fark etmeyi kolaylaştırır. Pikniklerde açık renkli örtü kullanmak da önemlidir. Keneyi erkenden fark etmek, bulaş riskini ciddi şekilde azaltır.”

 

 

"Kene Vücuda Yapışırsa Sağlık Kuruluşuna Gidin"

 

Dr. Çelik, kene vücuda yapıştığında halk arasında yaygın olan çıkarma girişimlerinin tehlikeli olduğunu vurgulayarak  “Keneyi kendi yöntemlerimizle çıkarmaya çalışmak çok risklidir. Kene strese girerse taşıdığı virüsleri tükürüğüyle vücuda enjekte edebilir. Bu nedenle mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve kene uzman personel tarafından çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Hastalık Belirtileri Hafife Alınmamalı

 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin belirtilerinin genellikle ilk etapta gribal semptomlarlakarıştırıldığını ifade eden Çelik, hastalığın erken teşhis edilmesinin hayati önem taşıdığını belirterek , “Yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrısı, mide bulantısı, ishal ve kusma gibi belirtiler varsa dikkatli olunmalı. Hastalığın ilerleyen evrelerinde cilt altında, idrarda ya da burun ve diş etlerinde kanamalar görülebilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

 

Evcil Hayvanlar da Risk Altında

 

Kenelerin yalnızca insanlara değil, hayvanlara da zarar verebildiğini hatırlatan İlçe Sağlık Müdürü, özellikle evcil hayvan sahiplerine uyarılarda bulunarak “Keneler, kan emerek yaşamlarını sürdüren parazitlerdir. Evcil hayvanlar için düzenli olarak ektoparaziter ilaçlar kullanılmalı. Veteriner hekimlerce önerilen damla, sprey veya enjeksiyon şeklindeki koruyucular kenelerin hayvana tutunmasını engeller. Hayvanlar açık alandan döndükten sonra taranmalı ve kontrol edilmelidir.” Şeklinde konuştu.

 

“Çocuklarınızı Her Gün Kontrol Edin!”

 

Çocukların oyun oynadığı açık alanların kene yönünden tehlike barındırabileceğine de dikkat çeken Çelik, ailelere “Çocuklarımız dışarıdan eve döndüğünde, mutlaka baş, saç dipleri, kulak arkası, koltuk altı, bel, diz arkası gibi bölgeler kontrol edilmeli. Küçük bir kene bile fark edilmeden ciddi sonuçlara yol açabilir. Erken fark etmek çok önemlidir.” şeklinde çağrıda bulundu.

 

Uyarı ve Bilgilendirme Çalışmaları Başlayacak

 

Dr. Çelik, son olarak Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak önümüzdeki günlerde kene ile mücadele ve KKKA konusunda okullar, kırsal mahalleler ve çiftçilere yönelik bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirileceğini kaydetti. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —