KEÇİBOYNUZUNA DÖNÜP BAKAN YOK

Gazipaşa’da üretimi yıldan yıla artan ve geçtiğimiz yıl 40 TL’ye kadar alıcı bulan keçiboynuzunun fiyatı, yüzde 80’lik düşüş yaşayarak 8 liraya geriledi. Üretici bu yıl umduğunu bulamazken, tüccarların aldığı ürünler depoda kaldı.

GÜNDEM 19.09.2023 13:05:00 0
KEÇİBOYNUZUNA DÖNÜP BAKAN YOK

GAZİPAŞA’DA, bakımının kolay ve ekonomik getirisinin yüksek olması nedeniyle üretim alanı yıldan yıla artan keçiboynuzu olarak bilinen harnup, bu yıl üreticisini üzdü. İlçenin kırsal mahallelerinde toplamda 2 bin 500 dekar arazide üretimi yapılan keçiboynuzunun fiyatı, yüzde 80’lik düşüş yaşayarak 8 liraya geriledi. Geçtiğimiz yıl 6 bin ton rekolteye ulaşan keçiboynuzu 2022 yılında 40 TL’ye kadar alıcı bulmuştu. Hasat edildikten sonra birçok sektör tarafından kullanılan ve daha çok pekmez ve unu yapılarak ekonomiye kazandırılan keçiboynuzu, bu yıl ağaçta ve depoda kaldı. Hırsızlık olaylarına karşı erken hasat edilen ve kalitesi düşen ürünler ise, firmalara ayrıca zarar ettirdi. 

 

“GEÇEN SENE ALTIN OLAN KEÇİBOYNUZU BU SENE HURDA OLDU”

Gazipaşa’da keçiboynuzu ticareti Osman Yalçın, bu yıl keçiboynuzunun ellerinde kaldığını söyledi. Keçiboynuzunun bu yıl hiçbir değerinin kalmadığını belirten Yalçın, “Keçiboynuzu alıyorum ve bu işi 20 yıldır devam ettiriyorum. Ancak ne yazık ki geçen sene altın olan keçiboynuzu, bu sene hurda oldu, hiçbir değeri kalmadı. Geçen sene 40 TL’ye kadar çıkan keçiboynuzu bu sene 8 lira. Ne olduğunu biz de bilemedik. Ürünler elimizde kaldı. Şu anda Gazipaşa’da 3-4 bin ton keçiboynuzu var ama üreticilerimiz satmıyor, biz de alamıyoruz. Tek nedeni ise fiyatlar. 8 TL olan keçiboynuzu, bu sene alıp satılamıyor. Çünkü işçi giderlerini karşılamıyor. Çiftçiler ve alıcılar zor durumda” dedi. 

 

“PİYASA ÇÖKTÜ HAYALLERİ SUYA DÜŞTÜ”

Hırsızlık olaylarına karşı erken hasat edilen keçiboynuzunun kalitesinin düştüğünü belirten Yalçın, “Geçen yıl Gazipaşa’da keçiboynuzu 40 TL olduğu için, hırsızlar da çoğaldı piyasada. Vatandaşlar da hırsızların ellerinden almak için ürünleri erkenden toplamaya başladılar. Olgunlaşmadan, yeşilken topladılar. Hal böyle olunca kalite düştü, firmalar da zarar etti. Zarar ettikleri için de bu yıl keçiboynuzu alımını durdurdu. Sonuç olarak piyasa çöktü ve keçiboynuzu hayalleri suya düştü” diye konuştu.

 

“KEÇİBOYNUZU PARA ETMEZ OLDU”

Birçok faydası olan keçiboynuzunun bu sene değer görmediğini belirten Yalçın, “Keçiboynuzu sadece çekirdek olarak değil, çerez olarak da satılabiliyor. Pekmezi yapılır, pekmezi şifa bakımından büyük önem taşır. Ununu da yaparlar. Yurtdışına çekirdek olarak ihracatı yapılır. Geçen yıl 28 Euro olan çekirdeğin kilosu bu 2 Euro oldu. Bundan dolayı da keçiboynuzu para etmez oldu” ifadelerini kullandı. 

 

“ALIM VE SATIM DURMA NOKTASINA GELDİ”

Keçiboynuzu işinde çalışan işçiler ise, “Yıllardır keçiboynuzu işinde çalışıyorum. Keçiboynuzlarının içinden iyilerini ayırıyoruz. Ama bu sene para etmedi. Geçen seneye oranla bu yıl aşırı derecede düşüş var ve işçilerin parasını bile karşılamıyor. Keçiboynuzu alımı ve satımı durma noktasına geldi” şeklinde konuştu. >Geylani TOPALOĞLU


  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55