KEÇİBOYNUZU HASADINA BAŞLANDI

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, bölgede keçiboynuzu olarak bilinen harnup hasadına başlandığını ifade ederek, ilçe halkı için önemli geçim kaynağı olan harput sezonun üreticilere hayırlı olmasını diledi.

GÜNDEM 29.08.2024 08:58:00 0
KEÇİBOYNUZU HASADINA BAŞLANDI

İLÇEDE son yıllarda üretimi artan keçiboynuzunun hasadına başlandığını dile getiren Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, keçiboynuzu meyvesinin olgunlaşma süresi için 4 ay bekleyen üreticilerin meyvelerini ağaçlardan toplayıp bir süre depolarda saklandıktan sonra satışa sunduklarını ifade etti. Bölgede keçiboynuzu olarak bilinen harnupun Gazipaşa’nın hemen hemen her mahallesinde üretiminin yapıldığını belirten Başkan Çelik, harnupun ilçe halkı için önemli bir gelir kaynağı olduğunu dile getirdi.


“4 AYDA OLGUNLAŞIYOR”
Keçiboynuzu (harnup)meyvesinin Mayıs ayında çıkmaya başladığını ve en az 4 ay olgunlaşma süresinin geçmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, “İlk olarak ürün dalındayken nem oranının düşmesi gerekiyor. Meyve rengi olgunlaştıktan sonra yeşilden kahverengiye döner. Meyve sapının kuruması, suyunu kaybetmesi, meyvenin sallanmasında çıkardığı ses ile meyvenin ikiye bölündüğünde meyve içinin tamamen kahverengi rengi alması ve bal tadında olması, meyvelerin hasat zamanını belirlemede önemli bir kriterdir. Üreticilerimiz bu hususlara dikkat etmeli” dedi.


HER DERDE DEFA 
Çelik, harnupun çok kıymetli bir meyve olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Harnup hiçbir tarafı çöpe atılmayan çok değerli bir meyve. Doğrudan meyve tüketimi yanında, çekirdekleri ilaç ve kozmetik sanayiinde, pekmez yapımı sonrası posalar yem sanayinde değerlendiriliyor”
 

“ÜRETİCİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN”
Keçiboynuzu meyvesinin ekonomik verime yatmasının oldukça zaman aldığına dikkat çeken Çelik, Gazipaşa’da kilosunun 12 ila 15 lira arasında satılmaya başlandığını belirtip, ilçe halkı için önemli geçim kaynağı olan keçiboynuzu sezonun üreticilere hayırlı olmasını diledi. >Vildan RENDE


Anahtar Kelimeler: KEÇİBOYNUZU HASADINA BAŞLANDI