KAYINBİRADERE KOLTUK ARAYIŞI BİTMİYOR

.

SİYASET 14.02.2024 09:52:00 0
KAYINBİRADERE KOLTUK  ARAYIŞI BİTMİYOR

31 Mart 2024 yerel seçimleri için AK Parti’den teşkilatlara gönderilen aday usul ve esaslara ilişkin yazıda seçim bölgesinde birinci ve ikinci derece akrabaya yer olmadığını bildirilmesine rağmen AK Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Ramis Yiğit’in kayınbiraderi Sami Büyükakça’nın belediye meclis üyesi olabilmesi yönündeki ısrarı parti tabanının tepkisine neden oldu.


ADALET ve Kalkınma Partisi’nde (Ak Parti) belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri için başvurularının sona ermesinin ardından 19 Şubat’ta AK Parti Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında 81 il SKM ve seçim işleri başkanları, il hukukçuları ve il eğitimcilerinin katılımıyla “Genişletilmiş Seçim İşleri Başkanları ve SKM Başkanları Toplantısı”nda adayların isimleri açıklanacak. 


İLÇE TEŞKİLATLARINA YAZI GÖNDERİLMİŞTİ
AK Parti tarafından 31 Mart 2024 yerel seçimleri için teşkilatlara gönderilen aday usul ve esaslara ilişkin kriterlerin yer aldığını yazıda kimlerin adaylık başvurusunda bulunamayacağı da tek tek sıralanmış,  konuya ilişkin yazıda seçim bölgesinde birinci ve ikinci derece akrabaya yer olmadığı da açıkça ifade edilmişti.
 

‘AKRABA’LAR ADAY OLAMAZ!
AK Parti tarafından ilçe teşkilatlarına gönderilen 31 Mart 2024’te yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerinde adayların iş ve işlemlere dair usul ve esasların yer aldığı yazıda “İl ve İlçe Başkanlarının birinci ve ikinci derece kan ve sıhri hısımları ise il veya ilçe başkanının görev yaptığı il veya ilçeden aday olamazlar.” ibaresi yer alıyor. Buna göre; İl ve ilçe başkanlarının görev yaptığı bölgede, birinci ve ikinci derece yakınları aday gösterilmesi tüzüğe göre aykırı. 


İş ve işlemlere dair usul ve esaslara ilişkin yazıda aday olamayacakların sıralandığı 4 madde ise şu şekilde; 
1-Kanuni şartları taşımayanlar
2-AK Parti tüzüğüne göre yetkili parti disiplin kurullarının kararı ile patiden ihraç edilenler
3- Tüzüğün 58. maddesine göre ihraç kararı gerektiren bir fiil nedeniyle işten el çektirenler  
4-İl ve İlçe Başkanlarının birinci ve ikinci derece kan ve sıhri hısımları il veya ilçe başkanının görev yaptığı il veya ilçeden aday olamaz.
 

DAHA ÖNCE DE BELEDİYE BAŞKANI ADAYI OLAMAMIŞTI
4’üncü maddede yer alan “İl ve İlçe Başkanlarının birinci ve ikinci derece kan ve sıhri hısımları ise il veya ilçe başkanının görev yaptığı il veya ilçeden aday olamazlar” ibaresi, İlçe Başkanı Ramis Yiğit’in kayınbiraderi Sami Büyükakça’nın belediye meclis üyesi adayı olamayacağını net olarak gösteriyor. Daha önce de Gazipaşa Belediye Başkanlığı için aday adaylığı müracatı aynı maddeden dolayı dönen Sami Büyükakça’nın yine tüzüğe takılıp meclis üyesi adayı olamayacağı gündeme geldi.
 

KAMUOYU YOKLAMASI İDDİALARI DOĞRULADI
AK Parti Genel Merkez Seçim İşleri Başkanlığı’ndan Gazipaşa İlçe Teşkilatı’na gönderilen bu yazıya rağmen İlçe Başkanı Ramis Yiğit’in kayınbiraderi Sami Büyükakça’nın belediye meclis üyesi olabilmesi yönündeki ısrarı iddialarını, Cumhur İttifakı Seçim Koordinasyon Merkezi tarafından başlatılan kamuoyu yoklaması da doğrulamış oldu.


Kamuyoyu araştırmasında Cumhur İttifakı adayı açıklanmadan önce AK Parti’den Gazipaşa Belediye Başkan Aday Adayı olan Ali Rıza Büyükakça ve kayınbiraderi Sami Büyükakça’nın adı geçiyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürü olan Ali Rıza Büyükakça’nın konumu gereği Gazipaşa’nın 53 mahallesinin seçmenleri tarafından tanındığı ve desteklendiği biliniyor. 


Öte yandan Cumhur İttifakı Gazipaşa Belediye Başkanı Adayı Mustafa Aksoy’u AK Parti yönetimi, teşkilat ve Ak Parti Gazipaşa Belediye Başkanı Aday Adaylarının tamamı tarafından desteklendiği biliniyor.


SAMİ BÜYÜKAKÇA’YA KOLTUK BULUNABİLECEK Mİ? 
AK Parti Genel Merkez Seçim İşleri Başkanlığı’ndan Gazipaşa İlçe Teşkilatı’na gönderilen bu yazıya rağmen İlçe Başkanı Ramis Yiğit’in Ali Rıza Büyükakça ve Sami Büyükakça arasında başlatılan kamuoyu yoklamasında kayınbiraderini destekleyip desteklemeyeceği, seçim ziyaretlerinde gittiği her ortama kayınbiraderi ile katılan Yiğit’in tüzüğe inat kayınbiraderi Sami Büyükakça’ya koltuk bulup bulamayacağı, kayınbiraderi meclis üyesi adayı olamazsa seçimde çalışıp çalışmayacağı, parti tabanının tepkilerine rağmen kayınbiraderinin meclis üyesi adaylığı konusunda ısrarcı davranıp davranmayacağı ve kayınbiraderinin meclis üyesi olmaması durumunda İlçe Başkanlığı görevinden istifa edip etmeyeceği de merak konusu oldu. >Geylani TOPALOĞLU