İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM’de yaptığı açıklamada kredi kartları için düzenleme yapılması gerektiğini ve bu minvalde çalışmalar yaptığını kaydetti. Milletvekili Kaya, açıklamasında “Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Şimşek’in de kredi kartlarından rahatsız olduğunu öğrenmiştik. Bakanın Eylül ayındaki bir açıklamasında yer alan başkasının parasıyla zenginlik olmaz çıkışı bunun göstergelerinden biriydi. Aralık ayının sonlarında katıldığı bir basın toplantısında, kredi kartına taksit uygulamasının iyi bir şey olmadığını belirttiği de gündeme gelmişti. Şimşek’in bu basın toplantısında da kredi kartlarının insanların gelirlerinden fazla harcama yapabilmelerine izin vermesinden rahatsız olduğunu öğrenmiştik. Geçen senenin son ayında banka ve kredi kartlarıyla yapılan harcamalar bir önceki aya göre %23,7 artmıştı. Bunun kalıcılığını henüz bilmiyoruz demişti. Merkez bankası başkanı ama hem gelir artışına, hem tüketimin öne çekilmesine hem de firmaların yılsonu kampanyalarına bağlı olabilir demişti. Aslında son 3 yıldır yılsonundaki banka veya kredi kartıyla yapılan işlem sayısındaki aylık artışının ortalama %24 civarında olduğunu düşündüğünüzde ortada bir sorun yok gibi.” ifadelerini kullandı.
“DÜŞÜK GELİRLİ HANELERİN DURUMU DİKKATE ALINMALI”
Zaten geçen ayki gerçekleşmelere baktığımızda da banka ve kredi kartı harcamalarının normal patikalarına döndüğünü görüyoruz” diyen Kaya, şöyle devam etti:
“Ancak kredi kartı meselesini sadece bu veriyle değerlendirmek yeterli olmaz. Mesela Türkiye Bankalar Birliğinin risk verilerine baktığımızda enflasyondaki yükselişe bağlı olarak kredi kartı limitlerinin de arttığını görüyoruz. Örneğin 100 bin TL üstü limitli bireysel kredi kartı olanların toplam bireysel kredi kartı sahipleri içindeki payı Kasım 2021’de %1,4, Kasım 2022’de %5,8 iken Kasım 2023’te bu oran %33,8’e çıkmış. Toplam bireysel kredi kartı limitleri içinde 100 bin TL üstü limitli kredi kartlarının payı ise Kasım 2021’de %13,8 iken Kasım 2023’te %75,9 olmuş. Yani kartların üçte birine sahip olanlar, kartlarla yapılabilecek harcama potansiyelinin %76’sına sahip gibi bir sonuç var ortada. Ancak limit doluluk oranları bize başka bir hikâye anlatıyor. Bakın, limitler artıyor, 25000 TL üstünde limiti olan kartların doluluk oranı azalıyor ama 2500-25000 TL aralığındaki kartların doluluk oranı artıyor. Neden? Çünkü düşük kredi kartı limiti olan bu insanların gelirleri yetersiz ve kredi kartını yaşayabilmek için kullanıyorlar. Bir kısmı ödemesini bir ay öteleyebilmek için… Bir kısmı kredi kartından borç çekip başka borcunu kapatmak için… Bir kısmı marketlerde sürekli değişen ve artık bütçesinde ciddi külfet yaratmaya başlayan temizlik ve hijyen malzemelerini toplu şekilde daha ucuza alabilmek için… Şimdi bu insanlar için kredi kartının nesini düzenleyeceğiz biz?
‘Arkadaşlar sizlere hak ettiğiniz geliri verebilen bir ekonomik düzen oluşturamadık ama en azından sürekli açlığın, borcun stresinin altında fazla ezilmeyin diye size daha çok taksit imkânı sunalım’ demek varken, kredi kartlarında kısıtlamayı nasıl yaparız diye konuşuyorlar. Eğer kredi kartlarında kısıtlayıcı bir düzenleme yapılacaksa düşük gelirli hanelerin durumu dikkate alınmalıdır.” >Vildan RENDE