Gazipaşa ile Anamur sınırında bulunan 2300 rakımlı Kaşpazarı Yaylası’na yapılmak istenen GES projesinin ÇED süreci resmen başladı. Asırlardır yaylayı kullanan yöre halkının geçim kaynağı olan hayvancılık ve arıcılık sektörünün, proje ile büyük darbe almasından korkan Yörükler, yayladaki evleri ve ağılları ile birlikte tarihi Karamanoğulları Beyliği’ne dayanan asırlık cami ve mezarlıkların yok olmasından endişe duyuyor.
GAZİPAŞA’DA Sünne olarak bilinen Akoluk Mahallesi sınırları içinde bulunan ve Antalya’nın Gazipaşa ilçesi ile Mersin’in Anamur ilçesinde yaşayan Yörüklerin yaylak alanı olan Kaşpazarı Yaylası’na kurulmak istenen Güneş Enerji Santrali (GES) projesi, yaylayı kullanan yöre halkının tepkisini çekti. Tarihi Karamanoğulları Beyliği’nin kurucusu Kerimüddin Karaman Bey’e kadar dayandığı bilinen 2300 rakımlı Kaşpazarı Yaylası, Gazipaşa ve Anamur’a bağlı birçok mahalle tarafından kullanılıyor. Kaşpazarı Yaylası’ndaki 157 ada, 1 parsel üzerinde kayıtlı 2 milyon 128 bin 184 metrekare alan içinde kalan evler, ağıllar, kovan arazileri ve geniş otlatma alanları, GES projesini yapacak şirketin kullanımına sunulacak. Proje onaylanırsa; asırlardır yaylada hüküm süren Yörükler, bu alandan sürülecek.
“YÖRÜKLER YERLERİNDEN YURTLARINDAN EDİLECEK”
Söz konusu proje, dönemin İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen’in girişimleriyle 1989-1990 yıllarında tamamlanan ve birçok yaylaya ulaşımın sağlandığı Kaşpazarı göç yolunun kapanma riskini de beraberinde getirecek. Bu durum ise yolu kullanan binlerce vatandaşı etkileyecek. Asırlardır yaylayı kullanan yöre halkının geçim kaynağı olan hayvancılık ve arıcılık sektörü ile Yörüklerin yayla kültürü de büyük darbe alacak. Geçmiş yıllarda kadastro hatası nedeniyle resmi kayıtlara göre boş alan gözüken alanda yaşayan Gazipaşalı ve Anamurlu Yörükler, projeden ciddi şekilde etkilenerek, deyim yerindeyse yerlerinden, yurtlarından edilecek.
Kaşpazarı Yaylası’nın genelini kapsayacak şekilde yapılması planlanan GES projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı ise 8 Mart’ta yapılacak.
“YAYLADA TARİHİ YAPILAR DA VAR”
Kaşpazarı Yaylası’nda Yörüklerin 800 yıl hüküm sürdüğünü dile getiren Kaşpazarı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Demir, bölgedeki Yörüklerin kökeninin Karamanoğulları Beyliği’nin kurucusu Kerimüddin Karaman Bey’e kadar dayandığını dile getirdi. Demir; yaylada, Karamanoğulları dönemine ait 4 tane askeri mezarlık ile Karamanoğlu Güneri Bey zamandan günümüze kadar ibadethane olarak kullanılan bir caminin bulunduğunu belirtti. Konuyla ilgili endişelerini dile getiren Demir, “Asla GES’e karşı değiliz. Ama projenin yapılmak istendiği alan GES’e uygun değil. Burada GES olmaz. Burası Kaşpazarı; Kerimüddin Karaman Bey zamanından günümüze, yaklaşık 800 yıldır biz Yörüklerin Yaylası. Burası; biri Karamanoğulları askerlerine ait olmak üzere 4 tane mezarlık, Karamanoğlu Güneri Bey zamandan günümüze ibadethane olarak kullanılan bir cami, yüze yakın ev bulunan bir yayladır” dedi.
“BURASI BİRÇOK MAHALLE SAKİNİNİN YAŞAM ALANI”
Yaylanın yüzyıllardır aktif olarak kullanıldığını dile getiren Demir, “Burada; Kızılaliler, Akoluk (Sünne), Karaağa, Güngören, Lale, Kaledran, Demirören (Melleç), Uçarı, Karadere, Güleç, Kükür, Sarıdana, Çataloluk, Çamlıpınaralanı, Çamlıpınar, Karaçukur, İnal, Gürçam, Çığlık, Esenpınar, Kırahmetler, Gökçebelen, Göçük, Gökçesaray, Doğanca, Çile, Zeytinada köylerinden çok sayıda Anamur ve Gazipaşalı Yörük’ün ayak izleri vardır, konalgaları vardır, yurt yerleri vardır, kovanlıkları vardır, ağılları vardır” dedi.
ÇED BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA DAVET ETTİ
Söz konusu projeyle ilgili 8 Mart’ta Gazipaşa Akoluk (Sünne) köyünde ÇED bilgilendirme toplantısı yapılacağını ifade eden Demir, herkesi toplantıya davet ederek, “Burası 157 ada, 1 parsel nolu kadastro alanı olarak Gazipaşa Akoluk Mahallesi’ne bağlı görünüyor. Kaşpazarı Yaylası, yörede en çok kar yağan ve 6 ay karlarla kaplı olan ve ancak mayıs haziran ayında çıkılabilen 2300 metre yükseklikte bir yerdir. Böyle bir yere şirketin birisi Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurmak için müracaat ediyor ve kabul ediliyor. 8 Mart’ta Gazipaşa Akoluk (Sünne) köyünde ÇED bilgilendirme toplantısı yapılacak. Burada güneş enerjisi santrali olur diyen bir kişi çıkmadı. Ama devletimin ilgili birimlerinin başındaki idareciler, “olur” deyip izin vermiş. Bu işin olmayacağını anlatmak için 8 Mart’taki bilgilendirme toplantısına hepinizi bekliyorum” şeklinde konuştu.
TOPLANTI ADRESİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN DİLEKÇE VERDİLER
Öte yandan toplantının yapılacağı adresin değiştirilmesi için girişimde bulunduklarını dile getiren Demir, “Biz ÇED bilgilendirme toplantısının 2 ilçe halkının da çok iyi bildiği, geçtiğimiz yıllarda yayla şenliklerinin yapıldığı Karamıklı meydanında yapılması için dilekçe verdik. Toplantının Karamıklı’da yapılmasını istiyoruz” dedi. >Selçuk ÖZTÜRK