KAPLAN: GELİYOR GELMEKTE OLAN

Saadet Partisi İlçe Başkanı Nuri Kaplan, 6’lı masanın son yaptığı toplantıda aldığı kararlara değinerek, “Millet bizi çağırıyor, geliyor gelmekte olan… Ülkemize adım adım demokrasi geliyor” dedi.

SİYASET 18.11.2022 10:03:00 0
KAPLAN: GELİYOR GELMEKTE OLAN

Saadet Partisi İlçe Başkanı Nuri Kaplan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 6'lı masa liderleri tarafından gerçekleştirilen son toplantıya da değinen Kaplan, toplantıda anlaşılan maddelerle ilgili bilgi verdi. 2023 seçimlerinden Millet İttifak’ının zaferle ayrılması durumunda, Parlamenter Sisteme geri dönüleceğini dile getiren Kaplan, “CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin liderlerinin katılımıyla gerçekleşen 6’lı masa toplantısında önemli maddeler üzerinde anlaşma sağlandı. Bunlardan en önemlisi olan demokrasinin bel kemiği, Parlamenter Sisteme geri dönüş yapılacak olması. Bu şekilde tek adam yönetiminden kurtulup, 7 yıllık Cumhurbaşkanlığı modeline geçilecek. Görev süresi dolan Cumhurbaşkanı siyasete dönüş yapmayacak. Başbakanlık makamına geri dönülecek ve seçim barajı yüzde 3’e düşürülecek” dedi.

“YÜZDE 1 OY ALAN PARTİLERE DE HAZİNE YARDIMI VERİLECEK”

Konuyla ilişkin açıklamasını sürdüren Kaplan, “Anlaşmaya varılan hususları vatandaşlarımızın bilmesinde fayda var. Cumhurbaşkanlığı Çankaya'ya alınacak ve Cumhurbaşkanı tarafsız olacak, varsa partisi ile ilişiği kesilecek. 7 yılını tamamlayan cumhurbaşkanı bir daha aktif siyasete dönemeyecek ve Cumhurbaşkanının veto yetkisi kalkacak. TBMM seçimleri 5 yılda bir yapılacak. Seçim barajı yüzde 3'e düşürülecek. Genel seçimde en az yüzde 1 oy alan partilere de Hazine yardımı verilecek. Gensoru geri gelecek. Başbakan ve bakanlar TBMM üyelerinden seçilecek. TBMM'de en çok sandalye sayısına sahip olan parti, hükümeti kuracak. Hakimlere coğrafi teminat güvencesi sağlanacak. Hukuk fakültelerinin sayısı azaltılacak. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları derhal uygulanacak. Adalet Bakanı ve müsteşarı, HSK'dan çıkarılacak. AYM'nin üye sayısı artırılacak, en az dörtte üçü hukukçu olacak” ifadelerine yer verdi. 

“GELİYOR GELMEKTE OLAN”

“Basın özgürlüğü güvenceye alınacak” diyerek açıklamasını sürdüren Kaplan, “TRT, RTÜK, BİK ve AA tarafsız olacak. Keyfi akreditasyon olmayacak. Kamudaki sınavlarda mülakata son verilecek, yazılı sınav esas alınacak.. Belediyelerde başkanlar yargı kararı olmadan görevden alınamayacak ve kayyum uygulamasına son verilecek. Üniversite rektörleri de öğretim üyelerince seçilecek. TBMM seçimleri 5 yılda bir yapılacak. Seçim barajı yüzde 3'e düşürülecek. Yurt dışı seçim çevresi oluşturulacak. Siyasi parti ve adaylara yapılan belirli miktarın üzerindeki bağış ve harcamaların kamuoyuna açıklanması zorunlu olacak. Milletvekili genel seçiminde en az yüzde 1 oy alan siyasi partilere de Hazine yardımı verilecek. Millet bizi çağırıyor, geliyor gelmekte olan” şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler: KAPLAN: GELİYOR GELMEKTE