KANTİNLERDE ÖĞRENCİ SOYGUNU!

.

GÜNDEM 13.09.2024 03:32:00 0
KANTİNLERDE ÖĞRENCİ SOYGUNU!

Market ve restoran fiyatlarını geride bırakan okul kantin fiyatları, öğrenci ve velilerin cebini yakıyor. Fiyatlara tepki gösteren veliler, kantinlerin toplumun ekonomik şartlarına uyumlu olmadığını, bu fiyatlarla öğrencilerin, doğal olarak kendilerinin soyulduğunu dile getiriyor. 

OKULLARIN açılmasıyla kantin fiyatları yeniden gündeme geldi. Antalya Gazete Bayii Büfeciler Kantinciler Kuruyemiş İmalatı ve Ticari Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın diğer odalardan gelen taleple oluşturduğu kantin tavan fiyatları, Gazipaşa’da veliler ve öğrenciler arasında büyük bir tepkiye neden oldu. Öğrencilerin temel besin ihtiyaçlarını karşılaması gereken kantinlerin fiyatları, market ve restoran fiyatlarıyla yarışıyor. Özellikle ekonomik koşulların zorlayıcı olduğu bu dönemde, kantinlerdeki fiyatların market ve restoranlarla kıyaslandığında neredeyse iki katına çıkması, tepkileri beraberinde getirdi. 

 

SU 10 TL, EKMEK ARASI DÖNER 150 TL 

Markette 4 TL’ye olan suyun 10 TL’ye satıldığı bir kantinde, diğer ürünlerin fiyatları da dudak uçuklatıyor. Tost çeşitleri (50 gramlık) 80 ila 100 TL arasında olduğu kantinlerde; ekmek arası köfte 50 gr 130 TL, ekmek arası döner 50 gr 150 TL, tost çeşitleri (10 gramlık)  110 ila 120 TL, ekmek arası köfte 100 gr 160 TL, ekmek arası döner 100 gr 180 TL, pizza menü 170 TL, gözleme 100 TL, hamburger 150 TL, 4 çeşit yemek 150 TL, ayran 15-20 arsında, 0,5 litre su 10 TL, meyve suyu çeşitleri 25 TL, sıkma meyve suyu 40 TL, kefir 35 TL, sade soda 15 TL, bitki çayları 20 TL, Türk kahvesi 25 TL, sade süt 20 TL, nescafe 20 TL, Çay 15 TL olarak satılıyor.  

 

ÖĞRENCİLER FARKLI ALTERNATİFLERE YÖNELİYOR 

Üstelik kantinlerdeki fiyatlar, öğrencilerin farklı alternatiflere yönelmesine neden oluyor. Öğrenciler, kantinlerden ihtiyaçlarını karşılamak yerine okul çevrelerinde bulunan marketleri tercih ediyor. Ancak bu da, okul saatlerinde dışarıya çıkmak zorunda kalan öğrencilerin güvenliği açısından risk teşkil ediyor. Bu durum, veliler için bir ikilem yaratıyor: Ya pahalı kantinlerden alışveriş yapmak ya da çocuklarının dışarıda olası bir kazayla karşı karşıya kalma riskini göze almak. 

 

AİLELERİN BÜTÇESİ ZORLANIYOR 

Velilerin ve öğrencilerin yaşadığı bu sıkıntı, aynı zamanda Türkiye’deki genel ekonomik durumla da yakından bağlantılı. Artan gıda fiyatları, temel tüketim ürünlerindeki zamlar ve enflasyonun kantin fiyatlarına bu denli yansıması, ailelerin bütçesini zorluyor. Bir yandan öğrencilerin dengeli beslenmesi için kantinler elzemken, diğer yandan fiyatlar bu erişimi neredeyse imkansız kılıyor. Bu da, eğitim sisteminin daha adil ve erişilebilir bir hale getirilmesi gerekliliğini bir kez daha ortaya koyuyor. 

 

ÖĞRENCİLER DAHA NE KADAR SOYULACAK  

Kantinlerin belirlenen fiyatlarına tepki gösteren veliler, kantinlerin toplumun ekonomik şartlarına uyumlu olmadığını, bu fiyatlarla öğrencilerin doğal olarak kendilerinin soyulduğunu dile getiriyor. Okul kantinlerinin bir ticarethane değil, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri uygun fiyatlı yerler haline getirilmesi gerektiğine dikkat çeken veliler, eğitimde fırsat eşitliğinin, sadece dersliklerde değil, aynı zamanda öğrencilerin yaşam alanlarında da sağlanması gerektiğine inanıyor. >Geylani TOPALOĞLU 

 

 


Anahtar Kelimeler: KANTİNLERDE ÖĞRENCİ SOYGUNU!