Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, kanserde erken teşhisin önemli olduğunu belirterek, erken teşhisin hayat kurtardığını dile getirdi.
Dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında kanser hastalığının ikinci sırada olduğunu belirten İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “Kanserden korunmak herkesin hakkıdır. Sizde kanserden korunmak ve kendinize uygun taramaları yaptırmak için; Toplum Sağlığı Merkezine (TSM) bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’ne başvurabilirsiniz. Yoğun iş temposu ve muayene olma korkusu kanserde teşhis ve tedaviyi geciktiriyor. Bu da hastalığın ilerlemesine ve tedavinin güçleşmesine neden oluyor. Taramaların zamanında yapılması ve teşhisin erken konması hastalığı yenmemizde daha etkili olur” dedi.
KANSERE YOL AÇAN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Kanseri tetikleyen risk faktörleri hakkında bilgi veren Çelik, “Bu risk faktörleri sırasıyla; sigara ve dumansız tütün ürünlerini de içeren tütün kullanımı, fazla kilolu veya obez olmak, düşük meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği, alkol kullanımı, cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet, iyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti, kentsel hava kirliliği, katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanı, kansere yol açtığı bilinen ve bireylerin kaçınması gereken risk faktörleri arsında bulunuyor” diye konuştu.
Kanser taramalarının; birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında yapıldığına dikkat çeken Çelik, “Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser tarama programımızda; meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yılda bir de kolonoskopi önerilmektedir. Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmekte ve ileri tetkikler yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yapılmakta olup, ilimizde de tarama sonucu pozitif veya şüpheli olan kişiler Yüksek İhtisas Hastanesine yönlendirilmektedirler. Kanserden değil, geç kalmaktan korkmalıyız. Erken teşhis ve tanı, kolay tedavi ve olumlu sonuçlar ortaya çıkarır. Kanserden korunmak herkesin hakkıdır, bunu unutmadan taramalardan kaçmayalım” şeklinde konuştu.