KALEDRAN’DA TARİHİ KEŞİF

Ekonomik değeri yüksek çeşit çeşit tropikal ürünlerin yetiştiği Kaledran’ın böğrüne hançer gibi saplanan mermer ocağıyla ilgili 15 Aralık Perşembe günü keşif yapılacak.

GÜNDEM 13.12.2022 09:58:00 0
KALEDRAN’DA TARİHİ KEŞİF

GAZİPAŞA’NIN Yakacık ve Anamur’un Anıtlı mahallelerini içene alan Kaledran’a açılması planlanan mermer ocağında 15 Aralık Perşembe günü keşif yapılacak. Kaledran’da, arkeolojik sit alanını da kapsayan yaklaşık 100 hektarlık ormanlık alan, mermer ocağı yapılması karşılığında devlet eliyle özel bir şirkete verilmişti. Yaşanan gelişmelerle birlikte harekete geçen bölge halkı ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, mermer ocağı için verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmıştı.

KEŞİF 15 ARALIK PERŞEMBE GÜNÜ YAPILACAK

Mersin’de 1 Ağustos’ta görülen davada, bölge halkını umutlandıran bir karar çıkmıştı. Mersin Nöbetçi İdare Mahkemesi'nce Kaledran’da faaliyet gösteren mermer ocağında keşif yapılması ve ocağın bilirkişilerce incelenmesine karar verilmişti. Ekonomik değeri yüksek muz, avokado, mango, licthi, pasiflora, pitaya, papaya ve kahve gibi tarımsal ürünlerin kaderini belirleyecek o keşif, 15 Aralık Perşembe günü yapılacak. Bölgeye yapılmak istenen mermer ocağının Kaledran’ın geleceğini yakından ilgilendirdiğini ifade eden Anıtlı Mahalle Muhtarı Sunay Aslan, Anamur ve Gazipaşa halkına seslenerek destek istedi. 

“HERKESİ DAVET EDİYORUM

Keşif günü mahallede toplantı yapacaklarını söyleyen Muhtar Aslan, “Şu anda faaliyette bulunan mermer ocağının 15.12.2022 saat 13.00’ten itibaren keşfi vardır. Anıtlı, Yakacık ve Çamlıpınar mahalle sakinlerini, doğa sevenleri ve Anamur ile Gazipaşa halkını toplantıya davet ediyorum. Toplantımız, Anıtlı Mahallesi’nde bulunan su deposunun yanında yapılacaktır.  Bu toplantıya köyümüzün yaşlısı gencini, kadını erkeğini herkesi davet ediyorum” dedi. 

“TAMAMI DEVLET ORMANI”

Gazipaşa’nın Yakacık ve Anamur’un Anıtlı mahallelerini içene alan Kaledran’da, arkeolojik sit alanını da kapsayan yaklaşık 100 hektarlık ormanlık alan, mermer ocağı yapılması karşılığında devlet eliyle özel bir şirkete verilmişti. Yaşanan gelişmeler sonucunda dava açılmış ve davacılar tarafından hazırlanan metinde; Anıtlı ve Çamlıpınar köylerinin sınırında açılacak olan mermer ocağı işletmesine ait ruhsat sahasının tamamının devlet ormanı olduğuna dikkat çekildi. Ormanlık alan içerisinde kızılçam ve meşe ağaçlarının yanı sıra, endemik türler ile koruma altındaki delice zeytin ağaçları ve nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçisi ile oklu kirpi gibi birçok canlı türünün yaşadığına vurgu yapılmıştı.

“GEN KORUMA ALANI’NI ZARAR GÖRECEK”

Mermer ocağı işletilmeye başlayınca ortaya çıkacak toz nedeniyle tarım, arıcılık, hayvancılık gibi faaliyetlerin zarar göreceğine değinilen metinde, ruhsat sahasına oldukça yakın olan biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla ayrılan Anıtlı’daki Gen Koruma Alanı’nın da büyük zarar göreceğine de dikkat çekildi.  ÇED ve ruhsat sahasına en fazla 200-300 metre uzaklıkta, köylülere ait zeytinlikler, avokado ve badem bahçeleri, evler olduğu belirtildi. Yine, ruhsat sahası içinde kalan Asarkaya mevkiinde 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı bulunduğuna vurgu yapıldı. 

'GAYRI SIHHİ MÜESSESE RUHSATI ALINMADI' İDDİASI

Mermer ocağı faaliyeti sırasında ortaya çıkacak tozu engellemek için kullanılacak suyun, su kaynaklarına zarar vereceği savunuldu.  ÇED raporunun bölgenin özellikleri yeterince incelemeksizin hazırlandığına değinilen metinde, “Mermer ocağı işletmek gayrı sıhhi bir is olduğu halde, mermer ocağı işletecek firma tarafından gayrı sıhhi müessese ruhsatı alınmadığı, Anayasaya, Çevre Kanununa, ÇED Yönetmeliğine ve sair mevzuat hükümlerine aykırı olduğu ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir” ifadelerine yer verildi. 


Anahtar Kelimeler: KALEDRAN’ TARİHİ KEŞİF