“KADINLARIMIZ SİYASETTE YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYOR”

İYİ PARTİ Gazipaşa İlçe Başkanı Nazmiye Gül Özgörü, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 5 Aralık 1934'te Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

SİYASET 6.12.2022 10:17:00 0
“KADINLARIMIZ SİYASETTE YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYOR”

İYİ Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Nazmiye Gül Özgörü, Türkiye’de kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkının, pek çok Avrupa ülkesinden daha önce tanınmasına rağmen kadınların siyasette hak ettiği oranda temsil edilmediğine vurgu yaptı. Başkan Özgörü, “Ülkemizde 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, nihayetinde 5 Aralık 1934'te ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Türkiye’de nüfusun yarısını kadınların oluşturmasına karşın; ülkemizde yapılan seçimlerde hak ettiği bir oranda temsil edilememektedir” dedi.

“TÜRKİYE DÜNYADA 91’İNCİ SIRADA YER ALMAKTADIR”

Türkiye’de, parlamentodaki kadın üye yüzdesinin birçok ülkenin gerisinde kaldığına da dikkat çeken Özgörü, “Türkiye, parlamentodaki kadın üye yüzdesi açısından; 1935’te yapılan seçimlerde yüzde 4.6 oranıyla dünya oranlarına göre 21. sırada iken, Birleşmiş Milletlerin son verilerine göre, tüm dünyada mecliste kadın-erkek eşitliğinde, genel üzerinden değerlendirildiğinde kadın milletvekili oranının ortalaması yüzde 22 iken, bizim ülkemizdeki oran yüzde 14.9 ile ortalamanın çok ama çok altında olup, bu konuda Türkiye dünyada 91’inci sırada yer almaktadır” diye konuştu.

“BU SAYISAL ORANLAR KADINLARIN SEÇİLME HAKKI KONUSUNDA

POZİTİF DÜZENLEMELERİN YAPILMADIĞINI GÖSTERMEKTEDİR”

Özgörü, “Bu sayısal oranlar gösteriyor ki; ülkemizde Fransa, Belçika, İtalya ve İsviçre gibi birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmasına rağmen 88 yıl içinde kadınımızın aktif siyaset içinde yeterince temsil edilmediği; bu hususun tespit edilerek, bu konuda Anayasa’da, siyasi partiler ve seçim yasalarında, parti tüzüklerinde, kadınların seçilme hakkı konusunda pozitif düzenlemelerin yapılmadığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“ATATÜRK’ÜN YAKTIĞI MEŞALEYİ BİR ADIM ÖNE

GÖTÜRMEK HERKESİN ÖNCELİKLİ HEDEFİ OLMALIDIR”

“Biz nüfusun yarısıyız, nüfusun yarısını oluşturan kadınların ülkemizin karar alma mekanizmalarında ve mecliste eşit sayıda yer almasını doğal olarak istiyoruz” diyerek açıklamasını sürdüren İYİ Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Nazmiye Gül Özgörü, “5 Aralık 1934’te Mustafa Kemal Atatürk’ün yaktığı bu meşaleyi bir adım öne götürmek ve ilerletmek tüm siyasi partilerimizin öncelikli hedefi olmalıdır. Tüm kadınlarımızı haklarını sonuna kadar kullanmaları aktif siyaset sahnesindeki yerlerini almalarını diliyorum. Bu vesile ile Türk kadınına seçme seçilme hakkının verilmesinin 88. yılını kutluyorum” şeklinde konuştu.