Tarih: 03.06.2023 16:54

“Kadın haklarını yok sayanlar; meclisimizden uzaklaştırılsın”

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı emekli öğretmen ve yazar Hikmet Özkaya, 28. Dönem Milletvekilliği Seçimleri sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın vekillerin sayısının az olduğuna dikkat çektiği yazısında şu ifadelere yer verdi: “17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen kanunla; "Erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmaya ilişkin düzenlemeler kaldırılarak, evlilikte resmi nikah zorunluluğu, tek eşle evlilik esası getirilmiştir. Kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı, mahkemede tanıklık yapma, eşit miras hakkı tanınarak kadın erkek eşit hale getirilmişti.
 

Yıl 2023. 97 yıl sonra TBMM'sinde durum nedir? Medeni yasa, erkeğin çok eşliliğini yasaklarken, meclise giren bir milletvekilinin dört eşli olduğunu görüyoruz. Medeni yasa, evlilikte resmi nikah zorunluluğu getirirken meclise giren bu vekilin dört eşine nasıl bir nikah yaptığı sorgulanmadığı görülüyor. Medeni yasamızda, kadına boşanma ve velayet haklı verilir denirken, günümüzde boşanmak isteyen kadınlar şiddete uğruyor, yaşamını yitiriyor, bunu yapanlar serbest bırakılıyor. Eşit miras hakkı tanınan kadın günümüzde, erkeğin hep önde olduğu, paylaşımda hep haksızlığa uğradığı bilinen gerçeklerdir.
 

28. dönem TBMM' de kadın çalışanların olmadığı yerde oda isteyen, mecliste yemin etmek istemeyen, dört eşli vekillerin mecliste vekil olduğu, kadın haklarının hepsinin budanmasını isteyen vekillere doldurulduğu bir meclisle kaşı karşıyayız. Sevgili kadınlarımız, "Ey Türk kadını sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın" diyen sevgili Atamızın bu sözü ile meclise giren vekillerin sözlerini hiç kıyaslamıyor musun? Atatürk, bir gün sinema salonunda kadınların ayrı bir salonda oturtulduğunu görür. Derhal, salonu boşalttırır, kadınları karışık olarak oturmalarını sağlar. Geçmişe gitmemize gerek yok, kendi yaşadıklarımızı görmek bizim nereden nereye geldiğimizi göstermiyor mu? Gün geçmiyor ki, kadın şiddeti, taciz, çocuk tacizi öldürülmeler yaşanmasın. Gazi meclisimizi bu duruma getiren iktidarları ve kadını yok sayan vekillerin meclisimizden derhal uzaklaştırılmasını istiyoruz!”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —