Gazipaşa’da İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla düzenlenen programda coşkulu ve duygu dolu anlar yaşandı.
DÜN saat 10.30’da Antalya Büyükşehir Belediyesi Gazipaşa Kültür Merkezi’nde İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla düzenlenen programda; Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşma yapılarak Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan bir slayt gösterimi yapıldı. Akalan İlk ve Ortaokulu öğrencilerinden Melike Özbey tarafından okunan YE’S adlı şiir ise salonda bulunanlara duygulu anlar yaşattı. Akalan İlk ve Ortaokulu öğrencileri tarafından sahnelenen koro ve gösterilerin ardından, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile son buldu.
Programa katılanlar arasında; İlçe Kaymakamı Orhan Altun, Gazipaşa Cumhuriyet Başsavcısı Tarık Kokmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Gül ile İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, AK Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Ramis Yiğit, Cumhur İttifakı Gazipaşa Belediye Başkanı Adayı MHP’li Mustafa Aksoy, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Kayhan, İlçe Müftüsü Fahri Başar, İlçe Sağlık Müdürü Eşşe Çelik, SYDV Müdürü Ali Rıza Büyükakça, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik gibi isimler yer aldı.
“İSTİKLAL MARŞI’NI ANLAMAK İÇİN HANGİ ŞARTLARDA YAZILDIĞINI BİLMEK GEREKİR”
Günün Anlan ve Önemi konuşmasını yapan Akalan İlk ve Ortaokulu Müdürü Bayram Ali Çetin, şöyle konuştu; “ Her yıl 12 Mart tarihi İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü olarak kutlanır. İstiklal Marşı’nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve o çerçevede değerlendirmemiz gerekir. İstiklal Savaşı’nın elemli ve buhranlı günlerindeyiz. İzmir gitmiş, Bursa Düşmüş, Afyon kaybedilmiş, Düşman orduları Türk yurdunun her yanına sokulmuş. Türk milleti, tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır. Akif, Kuvayı Milliye’nin Ege’deki merkezlerinden Balıkesir’e gider burada halktan aradaki ayrılıkları kaldırmalarını, düşmanlara karşı birleşmelerini isteyip, herkesi yurt savunmasına çağırır. Meclisin açıldığı günlerde “Artık burada duracak zaman değildir.” Diyerek Ankara’ya gelir. Meclisin önünde Akif’le karşılaşan Mustafa Kemal; “Sizi bekliyordum efendim, tam zamanında geldiniz” demiştir.
“KORKMA! SESLENİŞİ VATANIMIZIN KAYBEDİLME ENDİŞESİDİR”
Kurtuluş Savalı devam ederken, düşmana karşı Anadolu’da tutuşan heyecanı koruyacak; vatan sevgisi ve inancı canlı tutacak, gelecekte milli bir marşımız olacak, marşın hazırlanması teklifinden sonra yarışmaya 734 şiir katılmış ama hiçbiri istenilen özellikte bulunamamıştır. Mehmet Akif ise “Milletin kurtuluşunu para ile mi söyleyeceğiz” diyerek bu yarışmaya katılmamıştır. Hasan Basri yarışma için konan ödülün ona verilmeyeceğine dair güvence verince “O halde yazalım” deyip yazmıştır. İstiklal Marşı, Korkma! Seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş Aziz Vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir.
“ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLÂL MARŞI YAZDIRMASIN”
Sevgili gençler, İstiklâl Marşını sevmek, ülkemizi sevmektir, İstiklal Marşını coşkuyla söylemek, ülkemize, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığınıza sahip çıkmak ise, onurumuza sahip çıkmaktır. İstiklâl marşı ve bayrak törenlerinde bizlerin göstereceği ciddiyet ve coşkunun derecesi bize bırakılan yüce mirasa ne denli sahip çıktığımızın göstergesi olduğundan; bayrak törenlerine karşı her zamankinden daha duyarlı olmak, bağımsızlık sevdası ile bu toprağa düşmüş şehitlerimize karşı boynumuzun borcu olmalıdır. Ancak o zaman İstiklâl Marşımızın yazarı Üstad Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın” duası gerçekleşir. Konuşmamın sonunda hem bu yüce destanı yazan ustayı, hem de yazdıran sayısız kahramanı rahmetle anarken, son sözü yine üstadın dizelerine bırakıyorum: Mehmet Âkif Ersoy diyordu ki ” Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırtmasın.” Ama Mehmet Âkif Ersoylar hep olsun.” >Aysel YILDIZ