"İNŞAAT VE EMLAK SEKTÖRÜNDE DURGUNLUK 'GEÇİCİ' "

.

GÜNDEM 8.05.2024 09:53:00 0

GAZİPAŞA’DA son günlerde inşaat ve gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntılar hakkında uyarıda bulunan GAZEMDER Başkanı Savaş Türker, sektörde yaşanan durgunluğun geçici bir süreç olduğunu belirterek; “Vatandaşlarımızın mevduat faizlerinin düşmeye başladığı dönemlerden önce gayrimenkul yatırımlarını yapmalarını önemle tavsiye ediyoruz” dedi.


İlçede yaşanan inşaat ve gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntılardan bahseden ve vatandaşlara gazetemiz aracılığı ile uyarıda bulunan Gazipaşa Emlakçılar Derneği (GAZEMDER) Başkanı Savaş Türker; “İnşaat sektörünün satışlarının artması için kredilerin uygun oranlara çekilerek açılması özellikle de vatandaşlarımızın mevduat faizlerinin düşmeye başladığı dönemlerden önce gayrimenkul yatırımlarını yapmalarını önemle tavsiye ediyoruz” dedi.  


“YATIRIMCININ PİYASADAN ERKEN ÇEKİLMESİ ARZ TALEP DENGESİNİ BOZMUŞTUR”
Türker, konu hakkında açıklamalarına şöyle devam etti: “Genel ekonomik yapının her sektör gibi ilçemizde inşaat ve emlak sektöründe durağan bir dönem yaşanmasına sebep oluyor. Yapım maliyetleri, arsa paylarının yüksekliği ile genel giderlerin fazla olması maalesef ülke ekonomisinin lokomotifi durumundaki inşaat sektörünü zorlamaya devem etmektedir. Banka kredilerinin ve mevduat faizlerin yüksek tutulması da hem satıcı hem de alıcıyı zor durumda bırakmıştır. Bu durumun geçici olduğunu tabi ki biliyoruz. Özellikle son dönemde parası yüksek mevduat faizinde olan yatırımcının faiz düşüşüne alternatif olarak tekrar gayrimenkul arayışına girmesi bizleri umutlandırmıştır. İlçemizde yabancı yatırımcıların rağbet gösterdiği dönemde başlayan ve 1+1 olarak tabir ettiğimiz dairelerin oransız olarak yapılması ve maalesef yabancı yatırımcının piyasadan erken çekilmesi de arz talep dengesini bozmuştur. 


“TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİNE UYGUN ARAZİLERE TALEPLER ÖN PLANDADIR”
Fiyatlarda düşüş bekleyen yerli yatırımcı ise istisna birkaç durum haricin de istediğini bulamamıştır. 1+1 olarak tabir ettiğimiz dairlerin arz fazlası olması bu daireleri uygun fiyat aralıklarında tutmaya çalışsa da 2+1 ve 3+1 dairelerin yetersiz yapılması sebebiyle fiyat düşüşünden fazla etkilenmemiştir. İnşaat sektörünün gözdesi Pazarcı Mahallesi yoğun inşaat sebebiyle ilçemizde emsal fiyat dengesini bozmuştur. Bir an önce diğer mahallerimizin özellikle imar ve 18 plan uygulamalarının sonuçlandırılarak alternatif inşaat alanlarının oluşturulması gerekmektedir. Yerli yatırımcıya ve dar gelirli vatandaşlarımıza hitap edebilecek inşaat ve alanlara acil ihtiyaç vardır. Ayrıca ilçemizin tarım bölgesi olması sebebiyle tarımsal arazi arayışı devam etmektedir. Son zamanlarda tropikal meyve üretimine uygun arazilere talepler ön plana çıkmaktadır. 
 

“HAVALİMANI, YAT LİMANI, TARIM VE TURİZM ALANLARI İSTİKRARLI YATIRIM ALANLARIDIR”
Büyük şehirlerin stresinden kaçmak isteyenler tarım alanı ve hobi bahçesi yapımına uygun arazilere talepleri artırmakla beraber, özellikle Zeytinada ve Güney mahallerimizde müstakil villa ve bungalov yapımı öne çıkmaktadır. Gazipaşa yeni yerleşim bölgesi olarak her zaman ön planda olmuştur. Havalimanı, yat limanı, tarım ve turizm alanları ile bölgenin en önemli ve istikrarlı yatırım alanlarından olmaya da devam edecektir. Yabancı yatırımcının tekrar ülkemize gelmesi için hükümetimizin vatandaşlık ve oturum izinleri konusunda başlattığı çalışmaların bir an önce sonuçlandırılmasını temenni ediyoruz. İnşaat sektörünün satışlarının artması için kredilerin uygun oranlara çekilerek açılması özellikle de vatandaşlarımızın mevduat faizlerinin düşmeye başladığı dönemlerden önce gayrimenkul yatırımlarını yapmaları yönündeki tavsiyemiz ve beklentimiz büyüktür.” >Aysel YILDIZ


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27