“Yaşlı hastalığı” olarak bilinen inmenin, beyne kan akımını sağlayan damarlardan birinin aniden tıkanması sonucu meydana geldiğini belirten Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, her yıl 17 milyon insanın inme (felç) geçirdiğini ve bunların 6 milyonunun ise hayatını kaybettiğini ifade etti.
İNMENİN BAŞLICA BELİRTİLERİ
İnmenin başlıca belirtilerinin dudakta uyuşma, kol ve bacaklarda ani güç kaybı ve ani görme bozukluğu olduğunu belirten Çelik, vücudun verdiği bu tür sinyallerin ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Çelik, tedavinin zamanında yapılmaması durumunda, inmenin kalıcı sakatlık ve ölüme neden olabildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
“Özellikle gençlerde inme son dönemde çok arttı. Eskiden yaşlıların hastalığı olarak bilinirdi. Adet düzenleyici, hormonal bozuklukları tedavi edici ilaçlar, cilt düzenleyici hazır ilaçlar damar içinde pıhtılaşmaya neden oluyor. Bu da gençlerde akut inmelere neden oluyor. Artık 80'li yaşlarda değil, 25 yaşlarında bile karşılaşıyoruz. Düzenli beslenmeme, hızlı yemek yiyip günlük yaşama dönme, bütün metabolizmayı bozabildiği gibi bu olaylara maruz kalma riskini artırıyor.”
“HAZIR ÜRÜNLERDEN UZAK DURULMALI”
Hazır ürünler ve doktorların vermediği ilaçlardan uzak durulması gerektiğini, sağlıklı yaşam için izlenecek en önemli ve kolay yolun, sağlıklı beslenmekten geçtiğini dile getiren Çelik, inmenin kadınlarda özellikle meme kanserinden daha çok görülen bir hastalık olduğunu kaydetti.
“EN ETKİLİ ADIM 112’YE BİLGİ VERMEK”
İnme hastalığındaki belirtilerin baş göstermesiyle atılması gereken en hızlı adımın, 112 Acil Servis'e bilgi verilmesi gerektiğini söyleyen İlçe Sağlık Müdürü Eşşe Çelik, “En etkili tedavi ilk 6 saattir. 112 Acil Servis ne kadar hızlı aranırsa hasta o kadar iyi sonuç alır ve hasta hayatını bağımsız şekilde sürdürebilir. Halk arasında yaygın olan hastaya alkol ve soğan koklatma, su tutma gibi müdahalelerin sadece vakit kaybına neden olur” ifadelerini kullandı.