Tarih: 04.09.2024 13:56

İMAR POLEMİĞİ!

Facebook Twitter Linked-in

AK PARTİ Gazipaşa İlçe Başkanı Ramis Yiğit, iptal edilen revizyon imar planı üzerinden Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ı eleştirdi. Yiğit’in eleştirilerine açıklık getiren Yılmaz ise, “Eksiklikler neyse tamamlar, yolumuza devam ederiz” dedi. 

Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, iptal edilen revizyon imar planı üzerinden AK Parti İlçe Başkanı Ramis Yiğit’in eleştirilerine cevap verdi. AK Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Ramis Yiğit, Gazipaşa’da uygulamaya konulan revizyon imar planı ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında açıklama yapmış, mahkeme tarafından iptal edilen revizyon imar planıyla ilgili Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’a yüklenmişti. 

Yiğit, yazılı olarak yaptığı açıklamada, “Mahkeme, Gazipaşa’daki yeni revizyon imar planını hukuka aykırı bulmuş ve iptal etmiştir. Bu karar, Gazipaşa’nın geleceğini önemli bir şekilde etkilemiştir. Her fırsatta, Şehircilik alanında yüksek lisans yaptığını dile getiren Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın uygulamaya koymak istediği revizyon imar planına, askı süresi içerisinde rekor sayıda itiraz edilmişti. Yılmaz yönetiminin topografya ve mevcut yapıları tamamen göz ardı etmesi, planın uygulanabilirliğini ciddi şekilde etkilemiş ve Büyükşehir Belediyesi ile Gazipaşa Belediyesi arasındaki koordinasyon eksiklikleri de planın başarısız olmasına neden olmuştur.

 

“CİDDİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKMIŞTIR” DEMİŞTİ

Plan kapsamında sosyal donatı alanlarının planlama hatası, kimi parsellerin emsal oranları artarken kiminin azalması, oluşturulan ticari alanların düzenli devam etmeyip kişi veya kişilere özel planlanması, bir mahallenin düzensiz bir şekilde tamamen ticari alana dönüşmesi gibi ciddi sorunlar ortaya çıkmıştır. Plan kapsamında yapılan bunlar gibi teknik hatalar, vatandaşlarımıza çok büyük mağduriyetler yaşatmıştır. Sayın Başkan, neden teknik bir ekiple çalışarak bir bilene danışmıyorsunuz? 

 

“KAZANAN HER ZAMAN GAZİPAŞA VE GAZİPAŞALILARIMIZ OLSUN”

Biz her zaman olduğu gibi tüm vatandaşlarımıza en doğru bilgi ve açıklamaları sağlamak adına çalışmalara devam edeceğiz. İmar planları ve şehirleşme projeleri, hemşehrilerimizin yaşam kalitesini artırmak amacıyla titizlikle hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Mahkemenin verdiği iptal kararı, bu tür düzenlemelerin ne denli önem arz ettiğini ve süreçlerin daha dikkatli yürütülmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmaktadır. Kazanan her zaman Gazipaşa ve Gazipaşalılarımız olsun!” ifadelerini kullanmıştı. 

 

BAŞKAN YILMAZ ELEŞTİRİLERE AÇIKLIK GETİRDİ

Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, iptal edilen revizyon imar planı üzerinden AK Parti İlçe Başkanı Ramis Yiğit’in eleştirilerine Gazipaşa Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı’nda cevap verdi. Başkan Yılmaz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bu akşam sosyal medyada AK Parti İlçe Başkanı Ramis Yiğit imzasıyla basın açıklaması yayınlanmıştır bu konuyla ilgili. Ben bu olayın sürecini kısaca size anlatmak istiyorum. Şimdi orada dilekçiye baktığım zaman maalesef bazı bilgilerin eksik olduğunu görüyorum. Bir de benim kent ve şehircilik uzmanı olmama kafayı taktığını görüyorum. Keşke kendisinin de bir eğitimi olsaydı da onu da tartışsaydık burada ama inşallah onun da olur diye düşünüyorum. İşte topografya mevcut yapılar göz ardı edilmiştir, sosyal donatı alanları planlama hatası vardır, teknik bir ekiple çalışılmamıştır gibi eleştiriler var. Değerli arkadaşlar, bu revizyon imar planları 24.06.2015 tarihinde Emine Sevda Kutlay firmasına yaptırılmış. Yani ben 2019 yılı nisan ayında göreve geldim. Dolayısıyla benden 4 yıl önce revizyon imar planı yapma ihtiyacı doğmuş ve Türkiye’de sayılı firmalardan birisi olan A sınıfı ehliyeti olan Sevda Kutlay firmasına yaptırılmış. Çalışmalar devam etmiş, biz geldiğimizde çalışmalar devam ediyordu, biz de kaldığımız yerden devam ettik.

 

“AK PARTİ’Lİ ARKADAŞLARIMIZIN RET OYU YOK”

Gazipaşa’nın gerçekten bir revizyona ihtiyacı var, planların bir revizyona ihtiyacı var düşüncesiyle çalışmalarımızı sürdürdük. Ve bu sürdürdüğümüz ekip de işin garibi yine AK Parti döneminde işe başlatılan arkadaşlarımızdır. Biz herhangi birinin görevine de son vermedik. AK Parti döneminde ihale edilen firmayla çalıştık. O dönemde işe alınan arkadaşlarımızla yolumuza devam ettik. Ve hatırlarsanız meclise bütün aşamaları geldi bunların. Meclise geldiği zaman bu revizyonu, imar planları komisyonlara sevk edildi. Komisyonlarda görüşüldü. Sonra tekrar meclise geldi. Sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gitti. Orada komisyonlarda görüşüldü. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde de kabul edildi. Bu süreç içerisinde hiçbir AK Parti’li arkadaşlarımızın ret oyu yok. Hepsine kabul denmiş. Bir görüş de söylenmemiş. Şurası eksik gidiyor, burası hatalı şeklinde. Dolayısıyla birlikte biz meclis olarak bu planları kabul ettik. Mahkemeye taşındı. Mahkemeden ne yazık ki 1 bölü 25.000’deki kenar notuna takılarak planımızı iptal ettiler. Yapılan işlemlerden dolayı değil. İşte nüfus projeksiyonu hatalıdır dedi. Yani bu nüfus projeksiyonunu da bu revizyonda ortaya konmuş değil. 1 bölü 25.000’den geliyor. Bu sürecin niye bu kadar uzun sürdü derseniz 2015 yılından kadar, 2023 yılına kadar 8 yıl da zor tamamlanmış bu revizyon. Önce bir bölü 100.000 planı çıkması gerekiyor, arkasından bir bölü 25.000 planı, arkasından bir bölü 5.000, en son bir bölü 1.000 planı yapılır. Bunların hepsi yapıldı bu süreç içerisinde. Ama bir bölü 1.000 revizyon planımız maalesef teknik bir konu tabii. Nüfus projeksiyonu hatalı diye iptal edildi. Biz de şu anda mahkemenin kararını acilen uygulamak için çalışmalarımızı başlattık. En kısa süre içerisinde yeniden bir bölü 1.000, gerekirse bir bölü 5.000 planlarımızı yapıp, mahkemenin öngördüğü eksiklerimizi tamamlayıp yürürlüğe koymak istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Efendim çok fazla itiraz varmış, itiraz olacak arkadaşlar. Kaldı ki bütün Gazipaşa’yı ilgilendiren planlar yapmışız, 530 itiraz var. Bunun da sadece 67’si kabul edilmiş, gerisi reddedilmiş. Kimin oylarıyla reddedilmiş? Muhalefet, iktidar, herkesin oyuyla. Bir tane ayrı oyu yok burada Katalanlar içerisinde. Mecliste bir arkadaşımızın reddi oyu var. O da AK Partili değil, başka nedenlerle onun reddi oyu var. Onun dışında bütün üyelerin katılımıyla alınmış bir karar bunlar. Ve buradaki topografyaya bakılmadığı iddiası ya da yapıların göz ardı edildiği iddiasında öyle bir şey olamaz.

 

MEVCUT PLAN ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPIYORUZ

Hiçbir şehir plancısı böyle bir şey yapmaz arkadaşlar. Dolayısıyla ben bu planları yapan şirketi savunmak adına söylemiyorum. Çünkü bu işten azıcık çok anlayan arkadaşlar, bu konulara bakmadan plan yapılamayacağını bilir. İşte sosyal donatılar yanlış hesaplandı. Biz yeni bir plan yapmıyoruz ki arkadaşlar... Mevcut plan üzerinde değişiklik yapıyoruz. Bunu da yapmak zorundasın. Niye yapmak zorundasın? Aradan yıllar geçmiş plan yapılalı, kurumlar görüş değiştirmiş, çağın koşullarına uygun yeni plan yapılması gerekiyor. Mesela DSİ diyor ki benim kanallarımın üzeri açık olacak, kenarlarımda yan yol olacak diyor. Ama siz ne yapmışsınız? Parselinin ortasından kapalı kanal geçirmişsiniz, üstüne okul ön görmüşsünüz. Nasıl buraya okul yapacaksınız? Mecbursunuz plan değişikliğine gitmeye.

 

“EKSİKLİKLER NEYSE TAMAMLAR, YOLUMUZA DEVAM EDERİZ”

Biz orada mümkün olduğunca eski plana sadık kılarak, ne emsal arttırdık, ne kat arttırdık, ne yeni iyiye planladık, sadece eski plan üzerinde yapılabilecek teknik olarak yapılması gereken değişiklikleri yapmaya çalıştık. En iyi planı yaparsınız, mahkemeden yine iptal olabilir. Çünkü idarenin her türlü eylem ve işlemlerine yargın denetimle tabidir. Sizin göremediğiniz bir husus olabilir, o mahkemede görülür. Siz de o mahkemenin kararını öngörülen süre içerisinde uygulayıp sisteminizi tamamlarsınız. Yani burada bir şey çıkarmaya çalışmak sanki plan iptal olduğu için belediye başkanı ya da belediyeyi suçlar bildiri yayınlamanın son derece yanlış olduğu kanaatindeyim. Her yerde mümkündür plan iptali. Sadece Gazipaşa’da olmuyor. 18’ler yapıyoruz, 18’lerde iptal oluyor. Alt mahkeme iptal ediyor, üst mahkemede kazanıyorsun ya da tam tersi oluyor. Bunlar gayet doğal şeylerdir arkadaşlar. İdareden yapılan işlemler yargın denetime tabidir. Yargının süzgecinden geçmesi gayet doğaldır. Ve iptal olmuş olması dünyanın sonunda değildir. Eksiklikler neyse tamamlar, yolumuza devam ederiz.

 

KEŞKE BAŞKAN BEY BU KONUYA DA DEĞİNSEYDİ

Evet, ben bu revizyon konusunda kısaca söyleyeceğim şu. Revizyon imar planımız iptal edilmiştir. Biz en kısa süre içerisinde mahkemenin iptal gelişmelerine dikkat alarak yeni bir plan yapacağız, revizyon yapacağız, yapmak zorundayız. Kurum görüşleri eskimiş. Ya da teknik olarak yeni plan tekniğine uygun ifadeler koymamız gereken yerler var. Çağın gereklerine uygun bir Gazipaşa imar planı olması gerekiyor. Bundan kaçışımız yok. Maalesef bizim planlarımız 35 yıl önce yapılan plan var, hala 18 yıl yok. Hala 18 yapacağız diye uğraşıyoruz. Bu yıl içerisinde ben bütün planlı bölgelerin 2 yıl içerisinde 18’ini yapacaktım ama şimdi plan değişikliği gündeme gelince tekrar dondurduk. Önceliği plana vermek zorundayız. Yeni plan yaptıktan sonra hızlı bir şekilde 18’in uygulamalarına devam edeceğiz. Ayrıca biz şehir merkezi ve Kahyalar olmak üzere iki ayrı alanda imar revizyonu yaptık. Kahyalar iptal edilmedi. Keşke başkan bey bu konuya da değinseydi.” >Selçuk ÖZTÜRK

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —