.
GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürlüğü, ‘Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası’ dolayısıyla yaptığı bilgilendirmede, “Verem (tüberküloz) hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır ve tüm dünyada ilk on ölüm sebebi arasında yer almaktadır” denildi.
Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Verem (tüberküloz) hastalığı konusunda bilgiler verdi. Bilgilendirmede, “Tüberküloz (verem) hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve konuya dikkatinin çekilmesi amacıyla ülkemizde her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” olarak belirlenmiştir. Verem, hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Verem diğer adıyla tüberküloz, öncelikle akciğerleri etkileyen ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden ciddi bir enfeksiyondur. Hasta bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda hava yoluyla kişiden kişiye yayılır. Tüberküloz, vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilmesine rağmen, en sık akciğerleri etkiler.
VEREM, İLK 10 ÖLÜM SEBEBİ ARASINDADIR
Tüberküloz semptomları arasında üç hafta veya daha uzun süren inatçı öksürük, göğüs ağrısı, öksürükten kan gelmesi, yorgunluk, kilo kaybı, ateş ve gece terlemeleri sayılabilir. Tüberküloz tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Tüm dünyada ilk on ölüm sebebi arasında yer almaktadır.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Verem, antibiyotik kombinasyonu ile tedavi edilebilir ve tedavi genellikle altı ila dokuz ay sürer. Enfeksiyondan tamamen kurtulmak ve ilaca dirençli verem gelişimini önlemek için tüm tedavi sürecini bitirmek önemlidir. Tüberkülozun yayılmasını önlemek için, öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatmak ve ellerinizi sık sık yıkamak gibi hijyen uygulamaları önemlidir. Tüberkülozlu biriyle yakın temasta bulunduysanız, enfekte olup olmadığınızı görmek için test yaptırmanız önemlidir. Verem aşısı (BCG) aşısı gibi tüberkülozu önlemeye yardımcı olan aşılar mevcuttur.
“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”
Tüberküloz hastası olabileceğinizi düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir sağlık uzmanına görünmeniz önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, veremin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir ve hayat kurtarabilir.
HASTALIĞIN TEDAVİSİ ÜCRETSİZ
Sonuç olarak, tüberküloz herkesi etkileyebilecek ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden ciddi bir enfeksiyondur. Tüberküloz olabileceğinizi düşünüyorsanız, iyi hijyen uygulamanız, aşı olmanız ve tıbbi tedavi almanız önemlidir. Çocukluk çağı BCG aşısı yaptırmanız hayati önem taşımaktadır. Ülkemizde tüberküloz hastalığının tedavisi ücretsizdir” denildi. >Vildan RENDE
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55