İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN SAĞLIK TARAMASI UYARISI

İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürlüğü, vatandaşların gerekli sağlık testlerini yaptırarak, sağlıklarını ihmal etmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

Vatandaşları mesaj yoluyla da uyaran Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün duyurusunda; “Aile hekiminize giderek; gaitada gizli kan (50-70 yaş bay ve bayan) ve smear (30-65 yaş bayan) testinizi, Gazipaşa Devlet Hastanesi’ne giderek; mamografi (40- 69 yaş bayan) ve kanser tarama testinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.” ifadelerine yer verildi. 


GAİTADA GİZLİ KAN TESTİ NE İÇİN YAPILIR?
Gaitada gizli kan testi, 45 yaş ve üzeri kişilerde mide ve kolon kanseri taraması için kullanılır. Aile öyküsünde kanser olan kişiler için bu yaş sınır 40’a iner. Kanser taraması için yıllık olarak yapılan bu test ile kolaylıkla uygulanabilir. Test sonucunda anormal bir değere rastlanması durumunda hastaya kolonoskopi ve endoskopi uygulanır.


SMEAR TESTİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Rahim ağzındaki hücrelerde bazı değişiklikler ve bozukluklar meydana gelmektedir. Smear testinin amacı ise bu değişiklikleri kansere dönüşmeden tespit etmektir. Rahim ağzındaki hücrelerin kanser öncüsü hücrelere dönüşmesine genellikle HPV virüsü neden olmaktadır. HPV virüsü genellikle cinsel yolla bulaşmaktadır. Ülkemizde son yıllarda HPV’ ye bağlı rahim ağzı kanserinde artış görülmektedir. Erken teşhis sayesinde kadın tamamen sağlığına kavuşabilir, hamile kalabilir ve rahminin alınmasına gerek kalmayabilir.


TARAMA MAMOGRAFİSİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Meme kanseri kadınlarda ölüm oranı en yüksek kanser türüdür. Kadınların 70 yaşına kadar %13’ünde meme kanseri gelişme riski vardır. Kanserin kitle haline gelmesi birkaç yıl veya daha uzun sürebilir. Tümör erken dönemde genellikle ağrı veya herhangi bir şikâyete neden olmadığından sinsi bir şekilde büyür. Eğer bu aşamada yakalanırsa tedavi şansı çok yüksektir. Tarama mamografisinin amacı, kitlenin hastanın veya muayene eden doktorun eline gelecek boyuta ulaşmadan yakalanmasıdır. Tarama mamografisinin düzenli olarak yapıldığı ülkelerde meme kanserine bağlı ölümlerde % 30 oranında azalma görülmektedir.


KANSERDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
Kanser, sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemi... Dünya genelinde yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser nedeni ile gerçekleşiyor. 2030 yılında tüm dünyada kanser nedeniyle 13.2 milyon insanın ölümü bekleniliyor. Ancak son yıllarda yaşanan onkoloji alanındaki gelişmeler, cerrahi yöntemlerin başarısı, kemoterapinin faydasının artması ve bireyselleştirilmiş tedaviler sayesinde kanser artık giderek daha tedavi edilebilir bir hastalık haline geliyor. Bu nedenle erken tanı her geçen gün önemini artırıyor. >Aysel YILDIZ