Taşınmaz satış sözleşmelerinin tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılmasına yönelik uygulama ülke genelinde dün itibariyle başladı. Tapu müdürlüklerinde yaşanan yoğunluğu azaltan bu uygulama, noterliklerde ise iş yükünü arttırdı. Gazipaşa gibi işlem yoğunluğu fazla olan tek noterli ilçelerde ikinci noter şart oldu.
ADALET Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği; arsa, tarla, konut, iş yeri gibi tüm taşınmaz satışlarının noterliklerde yapılması için hazırlıklarını tamamladı. Gayrimenkul satışında yeni dönem 4 Temmuz 2023 tarihi yani dün itibariyle başladı. Hayata geçen yeni uygulama ile sadece tapu dairelerinde yapılan alım-satım işlemi bundan sonra noterlerde de yapılabilecek. Tapu müdürlüklerinde yaşanan yoğunluğu azaltan bu uygulama, özellikle Gazipaşa gibi işlem yoğunluğu fazla olan tek noterli ilçelerde iş yükünü arttırdı. Hali hazırda yetersiz olduğu ileri sürülerek ikinci bir noterin istendiği Gazipaşa’da tek noterle çalışmaların devam etmesi, vatandaşları zaman olarak bir hayli zora sokacak. Taşınmaz satış sözleşmelerinin tapu müdürlüklerinin yanında noterliklerde de yapılması, Gazipaşa gibi işlem yoğunluğu fazla olan bir ilçeye ikinci noterin açılması şart oldu.
NOTERDE İŞLEMLER NASIL YAPILACAK?
Taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesindeki e-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. Noterlik tarafından, başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğunun tespitinin ardından başvuru kabul edilerek işlem başlatılacak. Başvurunun kabulüyle noter tarafından taşınmazla ilgili tapu kayıtları incelenecek, satış yapmaya engel durum olup olmadığı kontrol edilecek.
SÖZLEŞMELER NOTER HUZURUNDA İMZALANACAK
Taşınmazın satışına engel durum bulunmadığının belirlenmesiyle gerekli harç ve tapu döner sermaye hizmet bedelinin ödenmesi için ilgililerin cep telefonlarına mesaj gönderilecek. Harç ve masrafların ödenmesinin ardından taraflar düzenlenen taşınmaz satış sözleşmesini imzalamak üzere noterliğe davet edilecek. Sözleşmeler noter huzurunda alıcı ve satıcı tarafından imzalanacak. İmzalanan sözleşmeler sisteme kaydedilecek. Bunun ardından da sözleşmelerin Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine elektronik ortamda gönderilmesiyle taşınmaz, tapu kütüğüne tescil edilecek. Taşınmazın devri gerçekleştikten sonra düzenlenecek tapu ve diğer belgeler noter tarafından teslim edilecek.
NOTERLER ÜCRET ALACAK MI?
Tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4’ü kadar tapu harcı ödeniyor. Noterlerde buna ek bir ücret daha alınacak. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Ayrıca bu miktarlar her yıl yeniden değerleme oranında artacak.
GAZİPAŞA’DA İŞ YÜKÜ ARTACAK
Tüm bu işlemler tek noterle ilçe halkına hizmet veren Gazipaşa Noteri’nde iş yükünü arttıracak. Hali hazırda saatlerce sıra beklemek zorunda kalan vatandaşlar, yeni uygulama ile işlem yoğunluğu artan noterde daha uzun süre sıra beklemek zorunda kalacak. Bu sonuçla ikinci bir noterin Gazipaşa’ya açılması kaçınılmaz olacak. >Selçuk ÖZTÜRK