İÇİMİZİ YAKAN SAYI ARTIYOR

Türkiye’yi sarsan 10 ilde de yıkıma neden olan depremin üzerinden 12 gün geçti. İçimizi yakan depremde hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 11’inci günde 36 bini aştı.

GÜNDEM 17.02.2023 11:19:00 0
İÇİMİZİ YAKAN SAYI ARTIYOR

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7. ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden 12 gün geçti. Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin bilançosu gün geçtikçe ağırlaştı. Depremin 11’inci gününde Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerinde büyük yıkıma neden olan depremde hayatını kaybedenlerin toplam sayısı dün akşam saatlerinde 36 bini geçerken, yaralı sayısı ise 115 bini aştı.


“TEK YÜREK” OLDUK


Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu 10 ilde depremzedelerin yaralarının sarılması ve yeni konutların inşası için organize edilen ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasında, rekor bağış toplandı. İş insanından kumbarasındaki parasını bağışlayan çocuklara kadar milyonlarca kişinin katıldığı kampanyada 115 milyar 146 milyon 528 bin lira, SMS ile yapılan bağışlarda ise 9 milyonun üzerinde SMS ile milyonlarca lira toplandı.
En büyük bağış kamu kurumlarından gelirken, Merkez Bankası 30 milyar TL, Ziraat Bankası 20 milyar TL, Vakıfbank 12 milyar TL, Halkbank 7 milyar TL, Savunma Sanayi Başkanlığı 3ise milyar TL’yle kampanyaya destek oldu. 


BM’DEN BAĞIŞ ÇAĞRISI


Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’ye yardım yağıyor. Birleşmiş Milletler (BM), son yüzyılda Türkiye’yi vuran ve yaklaşık 5.2 milyon kişinin etkilendiği büyük depremler dolayısıyla 1 milyar dolarlık insani yardım çağrısı başlattı. BM Genel Sekreteri AntonioGuterres tarafından yapılan açıklamada, “3 aylık dönemi kapsayan maddi yardım, gıda güvenliği, koruma, eğitim, su ve barınma dahil olmak üzere birçok konuda yardıma ihtiyaç duyan yaklaşık 5.2 milyon kişiye hükümet liderliğindeki yardımlarla birlikte hayati desteğin hızla artmasına yardımcı olacak. Türkiye, dünyada üzerinde en fazla mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke ve uzun yıllardır Suriyeli komşularına büyük bir cömertlik gösteriyor. Şimdi tüm dünyanın, dayanışma içinde Türk halkına destek olma zamanı. İhtiyaçlar oldukça fazla. İnsanlar çok acı çekiyor ve kaybedecek zaman yok. Uluslararası toplumu, zamanımızın en büyük doğal afetlerinden biri olan bu olaya müdahil olmaya ve yardım çabalarını hızlandırarak finansal destek sağlamaya çağırıyorum” ifadeleri kullanıldı.


Anahtar Kelimeler: İÇİMİZİ YAKAN ARTIYOR