Haziran ayı sonunda elektriğe yapılan yüzde 38’lik zam, elektrik faturalarına yansıtılırken; zamlar esnafın, sanayicinin ve vatandaşın sırtındaki maliyet yükünü arttırdı.
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamaya göre, elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeniyle elektriğe yüzde 38 zam yapıldığı duyurulmuştu. 1 Temmuz Pazartesi gününden itibaren geçerli olan zamlı tarife, mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapılarak uygulanmıştı. Geçtiğimiz ay hayata geçen zamlı tarife faturalara yansıtıldı.
HALKIN SIRTINDAKİ YÜK ARTTI
Elektriğe yapılan zammın bilançosu, ağustos ayında ödemesi yapılacak elektrik faturalarında gün yüzüne çıktı. Gelen zamlar esnafın, sanayicinin ve vatandaşın sırtındaki maliyet yükünü arttırdı. Buna göre, ilçede faaliyet gösteren cafe, restoran ve diğer iş yerleri ile meskenlerin ödediği elektrik faturası ücretleri katlanarak halkın cebinden çıkacak. Aylık standart elektrik kullanan ve ortalama 50-55 bin TL elektrik faturası ödeyen işletmeler 68-76 bin TL, 70-80 bin TL fatura ödeyen işletmeler ise 95 ile 110 bin TL arasında elektrik faturası ödeyecek.
“VATANDAŞI ELEKTRİK DEĞİL, ZAM ÇARPACAK”
Yeni zamlı tarifeyle hazırlanan faturalara, vatandaşlar tarafından büyük tepki gösterildi. Elektriğe yapılan zammın, gıdadan suya ve giyime, sanayiden tarıma kadar birçok sektörü etkileyeceğine dikkat çeken halk, elektrik zammının birçok sektörde yeni zamları beraberinde getireceği endişesini yaşıyor. Sosyal mecralara konu olan elektrik zammı, “Vatandaşı elektrik değil, zamlı faturalar çarpacak”, “Pandemi ve ekonomik krizinin yıkamadığı halkı, zamlar ve vergiler yıkacak” gibi yorumlara neden oldu.
Öte yandan mesken aboneleri, yeni zamla birlikte 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 207,23 TL lira ödüyor. >Selçuk ÖZTÜRK
9184,82%2,67
34,38% 0,47
36,84% -0,60
2969,82% -0,20
4932,75% 0,96