“GÜZELİM GAZİPAŞA’YI MAHVETMEYELİM!”

Gazipaşalı Gazeteci Fatih Yılmaz, kaleme aldığı “Güzelim Gazipaşa’yı Mahvetmeyelim!” başlıklı yazısında konut ve kira fiyatları üzerinden müteahhitler ve emlakçıları eleştirdi.

GÜNDEM 4.02.2023 12:56:00 0
“GÜZELİM GAZİPAŞA’YI  MAHVETMEYELİM!”

SABAH gazetesinin Almanya temsilciliğini yapan Gazipaşalı Gazeteci Fatih Yılmaz, Akdeniz Bölgesi ve Gazipaşa’nın kanayan yarası haline gelen konut satış ve kira fiyatları hakkında bir yazı kaleme aldı. “Güzelim Gazipaşa’yı Mahvetmeyelim!” başlıklı yazısında; kat ve kat artan kira fiyatlarıyla, Rusya ve Ukrayna savaşının ardından yoğun şekilde göç alan Gazipaşa’nın demografik yapısının değiştiğine dikkat çeken Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı: “Duygusal davrandığımı düşünebilirsiniz ama bana göre sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en güzel köşelerinden birisidir Gazipaşa. “Sessiz Cennet” olarak bilinir, tarım, seracılık, muz üretimi, her türlü meyve, sebze üretimi ile yıllarca kendi kendine yeten, üreten, harika bir ilçedir. 


“O KÜÇÜK, KENDİ HALİNDEKİ İLÇE GİTTİ”


Ancak Ukrayna’daki savaş ve doymak bilmeyen aç gözlü müteahhitler, ev sahipleri ve emlakçılar ile birlikte bu güzel ilçemin ruhuna adeta Fatiha okundu, okunuyor. Eskiden Gazipaşa’da dolaşırken her köşe başı tanıdık bir simaya denk gelir, hasbihal ederdik. Her cuma pazar için ilçeye gelen köylülerle şehir adeta bir cümbüşe dönerdi. Şimdi ise tanıdık simalar iyice azaldı, o küçük, kendi halindeki ilçe gitti, yerine karmakarışık, her milletten insanın dolaştığı büyük bir şehir geldi sanki. 


“ŞEHRİN DEMOGRAFİK YAPISI DEĞİŞTİ”


Sakın yanlış anlaşılmasın hiç kimsenin milliyetini eleştirmek değil niyetim, kimsenin gelmesine de karşı değilim. Benim itirazım bu kontrolsüzlüğe. Gazipaşa’da durum şu an çok farklı. Son bir kaç yıl içinde Ukrayna, Rusya’dan o kadar fazla göç aldı ki, buna diğer yerlerden gelenler de eklenince şehrin dokusu, demografik yapısı değişti. 


“İNSANLARDA CİDDİ CİDDİ GEÇİM KAYGISI BAŞLADI”


Aç gözlü müteahhitler, emlakçılar kibrit kutusu gibi, 50 m2 küçücük 1+1 evleri, 100 bin Euro’ya satmaya başladı. Gözünü para hırsı bürümüş ev sahipleri boş durur mu onlar da kiralık evlerinden 7-8 bin TL istemeye başladı. Hal böyle olunca Gazipaşa bambaşka bir yer oldu. Fiyatlar öylesine arttı ki daha önce olmadığı kadar insanlarda ciddi ciddi geçim kaygısı başladı. Yerli halkın ev alması adeta hayal oldu.


“PARALARI BİTEN YABANCILAR İŞ ARIYOR”


İlçedeki bir arkadaşım son gelişmeleri anlattı, Gazipaşa’ya daha önce gelen bazı uyanık Rus ve Ukraynalılar birden fazla ev kiralayıp, bunları sonradan gelenlere daha yüksek fiyattan kiralamaya başlamış. Paraları bitenler, Gazipaşa’da esnafa ‘iş var mı, ne iş olursa yaparım’ diyormuş. Buraya gelen Ukraynalı ve Rusların artık geri dönmeyeceklerini, burada yaşayacaklarını söyleyelim. En acısı da birikimlerini tüketen bazı kadınlar, geçimlerini sağlamak için ahlak dışı yollara başvuruyormuş.  Size bilmem ama ben hızla kalabalıklaşan, büyüyen bu yeni Gazipaşa’ya alışamadım, alışmam da çok zor olacak...”