GÜN GEÇİYOR BİLANÇO BÜYÜYOR

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen depremin bilançosu ağırlaşıyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 3’üncü günde 10 bini geçerken, yaralananların sayısı 50 bini aştı.

GÜNDEM 9.02.2023 12:29:00 0
GÜN GEÇİYOR BİLANÇO BÜYÜYOR

TÜRKİYE, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem ve Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Depremin üçüncü gününde de arama ve kurtarma çalışmaları devam etti. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerinde toplamda 10 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybederken, 50 bini aşkın vatandaşımız ise yaralandı. 


6 BİN 444 BİNA YIKILDI


İlk deprem ve devam eden artçı sarsıntıların ardından 10 ilde 6 bin 444 bina yıkıldı. Deprem bölgelerinde çalışmalarına devam eden ekipler, enkaz altındaki vatandaşlara ulaşmak için 24 saat faaliyetlerini sürdürüyor. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bütün imkanlarımızı seferber ettik ve devlet tüm imkânlarıyla başta AFAD olmak üzere AFAD’ın koordinesinde çalışmalarını, belediyelerle birlikte yürütmektedir” dedi. 


OTELLERDE KONAKLAMA İMKANI


Afetzedelerin, Antalya, Alanya, Mersin’de bulunan otellere yerleştirileceğini açıklayan Erdoğan, “Vatandaşlarım olur ya, yani bu çadırlardan memnun olmayabilirler, ama Antalya, Alanya, Mersin, buralardaki otellere yerleşmeye ‘evet’ derlerse, kendilerini oralara yerleştirmek suretiyle tüm imkânlarımızı orada da seferber edeceğiz. Yeme, içme, yatma, her şey o otellerde karşılanacak ve bu konuda da her ildeki koordinasyon merkezlerimiz seferber olmuş durumdalar ve bu adımlarla işimizi çok daha kolaylaştırmış olacaklardır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü bizim de deprem bölgelerindeki çalışmalarımız çok daha hızlanacak, çok daha rahat hâle gelecek” ifadesini kullandı.


“SIKINTILARI PEYDERPEY AŞIYORUZ”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında, “Şu ana kadar yaşadıklarımızı yaşamayacağız. Çünkü bazı her yerlerde ilk etapta havaalanlarında sıkıntılarımız oldu, yollarda sıkıntılarımız oldu, ama bugün daha rahatız, yarın daha rahat olacağız, daha sonra inanıyorum ki daha rahat olacağız. Ve akaryakıtta, vesaire bazı ufak tefek sıkıntılar yok değil var, onları da peyderpey aşıyoruz. Bu arada yine gerek Milangaz, gerek Aygaz, buralardan da sanayi tipi tüplerimiz, büyük tüplerimiz, piknik tüplerimiz ayrıca illerimize gelmeye başladı ve bu tüplerimizi de yine illerdeki koordinatörlerimiz dağıtımını yapmak suretiyle en azından bu çadırlardaki ısınma sıkıntısını da gidermiş olacaklar” açıklamasında bulundu.


“BUGÜN BİRLİK OLMA ZAMANIDIR, DAYANIŞMA ZAMANIDIR”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Ben bu gösterdiğiniz ilgi-alakaya, özellikle AFAD’ın merkezinden yapılan, yapılacak olan açıklamalar dışında provokatörlere fırsat vermemenizi özellikle istiyorum. Ve basın mensubu arkadaşlarımın bu provokasyonlara fırsat verenlere onların fırsat vermemesini istiyorum. Çünkü bugün birlik olma zamanıdır, dayanışma zamanıdır. Bizler şu anda bütün imkânlarımızı seferber etmiş vaziyetteyiz. Ve inşallah şu an itibariyle bazı hazırlıkları yapıp hasar tespitleriyle birlikte de ailelere belli desteğimizi inşallah vereceğiz. Şu an itibariyle Hazine Maliye’den bu konuda belli bir bütçeyi ayırmış vaziyetteyiz. İnşallah bu bütçeyle beraber hasar tespitleriyle her ailemize inşallah onları bu süreçte rahatlatacak bir rakamı ki bunu inşallah 10 bin olarak şu anda planladık, 10 biner lira inşallah bu ailelere bizler şu anda hükûmet olarak ulaştıracağız. Ve onların bu geçiş döneminde sıkıntılarını giderelim istiyoruz.”


Anahtar Kelimeler: GEÇİYOR BİLANÇO BÜYÜYOR