GES'E OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRDİLER

.

GÜNDEM 15.07.2024 09:56:00 0
GES

GAZİPAŞA’DA, Şahinler Mahallesi kırsalına yapılması planlanan GES ve elektrik depolama tesisinin “ÇED Sürecine Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” Şahinler Mahallesi’nde yapıldı. Toplantıya katılanların çoğunluğu, GES’le ilgili olumsuz görüş bildirdi. 


Gazipaşa’nın Şahinler Mahallesi’ne kurulması planlanan 250 MW kurulu gücünde Portakal Güneş Enerji Santrali (GES) ve 250 MWh kapasiteli elektik Depolama Tesisiyle ilgili  “ÇED Sürecine Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” yapılacak. Şahinler Mahallesi’nde 12 Temmuz 2024 Cuma günü gerçekleşen toplantı, Şahinler Mahallesi Eski İlkokulunda yapıldı. Salur Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi temsilcileri, Bakanlık yetkilileri ve Gazipaşalı mahalle muhtarlarıyla vatandaşların katıldığı toplantıda, şirket temsilcileri tarafından sunum yapıldı. Bakanlık yetkilileri tarafından yapılan bilgilendirmenin ardından söz alan mahalle muhtarları ve Gazipaşa halkı, 42.093.681,73 metrekare yüzölçümlü alan içerisinde 3.567.280 metrekare alana yapılacak GES ve depolama tesisinin bölge halkını olumsuz etkileyeceğini, bölgede yapılan hayvancılık faaliyetlerini bitireceğini ve yaylacılık kültürünü yok edeceğini savunarak, GES’le ilgili olumsuz görüş bildirdiler. Konuyla ilgili eylem yapmaya hazır olan vatandaşlar, imza kampanyaları düzenleyerek GES’in başka bir alana kurulması yönde mücadele verecekler. 


HAZİNE ARAZİSİ ÜZERİNE KURULACAK
Hayata geçirilmek istenilen proje kapsamında hazine arazisinde kurulacak olan santralde optimum açıda sabitlenmiş fotovoltaik modüllerde, tek kristal yapıda hücre kullanılacak şekilde dizayn edilecek. Tesiste, her biri 550 Wp güce sahip 454.545 adet güneş modülü ile yine her biri 5.000 kW güce sahip 50 adet evirici kurulacak. Yine, lityum iyon bataryaları kullanılan her biri 4,608 MWh nominal enerji kapasitesine sahip 55 adet depolama konteynerleri yer alacak. 
 

YILDA 500 MİLYON KWH ELEKTRİK ÜRETİMİ PLANLANIYOR
Salur Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 42.093.681,73 metrekare yüzölçümlü alan içerisinde 3.567.280 metrekare uygulama alanında yapılacak Portakal Güneş Enerji Santrali (GES) ve 250 MWh kapasiteli elektik Depolama Tesisi’nde yılda 500 milyon KWh elektrik üretimi planlanıyor. GES tesisinde üretilecek elektrik enerjisi Ermenek-Oymapınar EİH, 400 kV üzerinden şebekeye aktarılacak. Şebekeye verilemediği durumlarda 250 MWh kapasiteli elektrik depolama tesisinde depolanacak. >Selçuk ÖZTÜRK


Anahtar Kelimeler: ' OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRDİLER