Tarih: 20.08.2024 09:10

GES’E OLUMSUZ GÖRÜŞ

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa’da, Şahinler Mahallesi kırsalına yapılması planlanan GES ve elektrik depolama tesisinin “ÇED Sürecine Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı”, Sugözü Mahallesi Bekere Piknik Alanı’nda yapıldı. Toplantıya katılan Gazipaşa halkı, GES’in yapılacağı alanla ilgili olumsuz görüş bildirdi.


GAZİPAŞA’NIN Şahinler Mahallesi’nde, Yellow Diamond Enerji Üretim Anonim Şirketi tarafından kurulması planlanan 50 MW kurulu gücünde Ünsal Güneş Enerji Santrali (GES) ve 50 MWh depolama kapasiteli Elektrik Depolama Tesisiyle ilgili “ÇED Sürecine Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” Sugözü Mahallesi Bekere Piknik Alanı’nda yapıldı. Saat 14.00’te başlayan toplantıya şirket ve bakanlık yetkilileri ile birlikte mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda sunum yapan şirket temsilcileri, GES ve depolama tesisi hakkında vatandaşlara bilgi aktardı. 


GES’LE İLGİLİ OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRDİLER
Bakanlık yetkilileri tarafından yapılan bilgilendirmenin ardından söz alan mahalle muhtarları ve Gazipaşa halkı, 42.093.681,73 metrekare yüzölçümlü alan içerisine yapılmak istenen proje için ayrılan yerin projeye uygun olmadığını dile getirdiler. GES ve depolama tesisinin bölge halkını olumsuz etkileyeceğini, bölgede yapılan hayvancılık faaliyetlerini bitireceğini ve yaylacılık kültürünü yok edeceğini savunan vatandaşlar ve muhtarlar, GES’le ilgili olumsuz görüş bildirdiler.
 

PROJENİN YAPILACAĞI ALANDA İNCELEME YAPILAMASI İSTENİYOR
Yapılmak istenen projenin Küllin, Çayıryakası, Beyobası, Çamurlu, Ufakkır ve Çandırlı Düzü bölgelerini içine aldığını belirten bölge sakinleri, bakanlık ve şirket yetkililerinin söz konusu bölgede incelemede bulunup, raporları buna göre hazırlamasını bekliyor.


VATANDAŞLAR EYLEM YAPMAYA HAZIR
Konuyla ilgili eylem yapmaya hazır olan vatandaşlar, imza kampanyaları düzenleme kararı alıp, GES’in başka bir alana kurulması yönde mücadele vermeye hazırlar.
 

ŞİRKET NE YAPACAK?
GD Enerji şirketlerinden Yellow Diamond Enerji Üretim Anonim Şirketi, Şahinler Mahallesi sınırları içerisinde 50 MW kurulu gücünde Ünsal Güneş Enerji Santrali (GES) ve 50 MWh depolama kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurup, işletmeyi planlıyor. Proje değeri 510 milyon lira olarak hesaplanırken, 42.093.681,73 metrekare yüzölçümlü alan mera vasıflı yaylak arazi üzerine yapılması planlanan projenin 100 ha’lık alana kurulması hedefleniyor. Ayrıca proje kapsamında 50 MWh kurulu güce sahip olacak Elektrik Depolama Tesisi kurulacak. Tesiste Lithium İyon batarya sistemi kullanılacak. Santralde 100 milyon kWh/yıl elektrik enerjisi üretilecek. Elde edilen elektrik enerjisi EİH Daran ile Yalnızardıç EİH’ya girdi-çıktı (154 kV) bağlantısı sağlanacak. >Geylani TOPALOĞLU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —