GES’DE GERİ ADIM MI?

GES’DE GERİ ADIM MI?

GÜNDEM 22.07.2025 11:59:00 0
GES’DE GERİ ADIM MI?

Gazipaşa ve Anamur’un ortak yaylası olan Kaşpazarı’na yapılması planlanan GES projesiyle ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Projede ÇED sürecinde sona yaklaşılırken, şirketin sahada yaptığı inceleme sonrası projenin bölgeye uygun olmadığı yönünde kanaat bildirdiği öğrenildi.

 

Gazipaşa’da, halk arasında Sünne olarak da bilinen Akoluk Mahallesi kırsalındaki Kaşpazarı Yaylası’na kurulmak istenen Güneş Enerji Santrali (GES) projesiyle ilgili yeni bir saha incelemesi yapıldı. İncelemeye Gazipaşa İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Mehmet Akif Çolak, mahalle muhtarları ve şirket yöneticileri katıldı. İlçe Jandarma Komutanı Çolak ve muhtarlar, 2300 rakımlı yaylada yürütülen yaşam, hayvancılık ve arıcılık faaliyetleri ile bölgenin iklim ve coğrafi özellikleri hakkında şirket yöneticilerini bilgilendirdi.

 

PROJE YERİNE YENİ ARAYIŞ

 

İlçe Jandarma Komutanı Çolak ve muhtarların bölgenin yoğun kar alan yapısını ve zorlu coğrafyasını aktarması üzerine şirketin, projenin mevcut sahaya uygun olmadığı görüşünü dile getirdiği öğrenildi. Ayrıca şirketin, daha az kar yağışı alan ve yaşam alanlarına uzak; proje için yeni bir alan bulunması konusunda araştırma başlattığı bildirildi. Bu gelişme bölge halkı tarafından olumlu karşılandı.

 

KÜLTÜREL MİRAS TEHDİT ALTINDAYDI

 

Tarihi Karamanoğulları Beyliği’ne kadar uzanan Kaşpazarı Yaylası, onlarca Yörük mahallesinin yaz aylarında göç ettiği, arıcılık ve hayvancılıkla geçimini sağladığı bir alan olarak öne çıkıyor. Yayla sınırları içinde bulunan evler, ağıllar, kovan alanları ve otlaklar, projenin planlanan sahasında kalıyor. Ayrıca 1980’lerde devlet eliyle açılmış geleneksel göç yolunun da GES sahasında kalması ulaşımı tamamen ortadan kaldırma riski taşıyordu. 

 

DOĞAL YAŞAM VE ENDİKEMİK TÜRLER TEHLİKEDE

 

Kaşpazarı’nın yalnızca bir yaylak değil, aynı zamanda eşsiz doğal varlıklarını barındıran bir ekosistem olduğunu belirten bölge sakinleri, yaban keçileri, ayılar, porsuklar ve nadir kuş türlerinin yaşadığı bölgede, Morca Mağarası ve çevresinde keşfedilen endemik Gammarus Morcae tatlı su karidesine de ev sahipliği yaptığını belirtiyor. Ancak ÇED sürecinde bu türlerin ve hassas ekosistemin değerlendirmeye alınmadığı daha önce çeşitli platformlarda gündeme gelmişti.

 

GELİŞMELER YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

 

Yöre halkı ve çevre örgütleri, GES projesinin bölge doğasına, kültürüne ve geçim kaynaklarına vereceği zarar nedeniyle projeye karşı çıkmayı sürdürürken, bölgede yapılan son inceleme sonrası yaşanan gelişmenin ardından, önümüzdeki günlerde netlik kazanması bekleniyor. 

Anahtar Kelimeler: ?