GES PROTESTOSU

GES PROTESTOSU

GÜNDEM 14.02.2025 23:57:00 0
GES PROTESTOSU

Gazipaşa’da mahalle muhtarları ve vatandaşlar, Kaşpazarı ve Küllin Yaylaları’nda kurulması planlanan GES projelerini protesto ederek, doğaya ve su kaynaklarına zarar vereceğini belirtti. Basın açıklamasının ardından imza kampanyasına destek veren halk, projelerin iptalini talep etti.

 

Gazipaşa’da, mahalle muhtarları ve vatandaşlar, Kaşpazarı ve Küllin Yaylaları’nda kurulması planlanan Güneş Enerji Santrali (GES) projelerine karşı seslerini yükseltti. Kaşpazarı Yaylası’na yapılacak GES projesine Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) onayı verilmesi ve Küllin Yaylası’ndaki GES sürecinin devam etmesi, Gazipaşa ve Anamur halkının büyük tepkisine neden oldu.

 

İMZA KAMPANYASINA DESTEK VERİLDİ

 

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına mahalle muhtarlarının yanı sıra Gazipaşa Belediye Başkan Yardımcıları Necdet Ali Şirin ve Selçuk Özdemir, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Basın açıklamalarının ardından Gazipaşa Mahalle Muhtarları Derneği tarafından başlatılan imza kampanyasına destek verildi.

 

“GES PROJESİNE DEĞİL, YAPILDIĞI ALANA KARŞIYIZ”

 

Akoluk Mahalle Muhtarı Hakan Çelen, bölgenin fiziki özelliklerine dikkat çekerek, GES projesine değil, projenin konumuna karşı olduklarını vurguladı. Çelen, bölgenin sadece bir yayla olmadığını, Gazipaşa’nın su kaynaklarını besleyen kritik bir alan olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu alan bizlere yurt olmanın dışında Gazipaşa’nın yeraltı sularını besleyen yerlerdir. Kışın yağan karlar, yavaş yavaş eriyerek ilçenin yeraltı sularını beslemektedir. Gazipaşa; muz, avokado, ejder meyvesi, mango, guava ve pasiflora gibi tropikal meyvelerin yanında kiraz, elma, portakal gibi çeşit çeşit meyvelerin yetiştirildiği bir ilçedir. Kaşpazarı’na GES yapılması demek bu ürünlerin özellikle yaz aylarında susuz kalması demektir. Şehirde oturan bir vatandaşın bu projeden bana ne demesi mümkün değildir. Bu kadar büyük bir alana kurulacak GES, ilçenin iklimini tehdit edecektir. Onun için Kaşpazarı’na yapılacak projeye herkesin karşı çıkması ve bize destek vermesini istiyoruz.”

 

“EKOLOJİK DENGE VE YERALTI SULARI TEHLİKEDE”

 

Çığlık Mahalle Muhtarı İlker Özcan ise GES projesinin doğaya vereceği zararları teknik detaylarla anlatarak, ÇED raporunda ciddi eksiklikler bulunduğunu vurguladı. Bölgede yapılacak GES’e karşı çıktıklarını belirten Özcan, “Kaşpazarı ve Cimbiti Yaylası’nda planlanan GES projesine ilişkin, ÇED olumlu raporuna itirazımız teknik detaylar, yerel ekolojik, hidrolojik, ekonomik ve kültürel veriler ışığında ciddi itirazlarımız bulunmaktadır. Projenin kurulacağı alan karstik su depolama alanıdır. Bölgede bulunan sayısız düden ve dolin, kış aylarında biriken karın yavaşça erimesiyle yeraltı su kaynaklarını oluşturmaktadır. Ancak GES projesi, yeraltı su kaynaklarının akışını ve dolinlerin doğal işlevini bozma riski taşımaktadır. Bu su kaynaklarının doğal şarj döngüsünü aksatacağından bölgedeki ekolojik dengeyi ciddi anlamda tehdit edecektir” dedi. 

 

TAHRİBAT ENDİŞESİ

 

GES’in dönüşü olmayan tahribata yol açacağını ifade eden Muhtar Özcan, “Ekosistem ve biyoçeşitlilik özelliği bulunan bölgede yaban keçileri, Anadolu parsı ve vaşak gibi koruma altındaki türlerin yaşam alanı olarak önemli bir ekolojik değere sahiptir. ÇED raporunda biyolojik çeşitliliğe dair yeterli analiz yapılmamış, bölgenin bu özellikleri göz ardı edilmiştir. Projede yer alan teknik bilgiler doğrultusunda kemirgenlere karşı ilaçlama faaliyetlerinin kaçınılmaz olduğu bilinmektedir. Kullanılacak kimyasal maddelerin yeraltı sularına karışma riski, bölgedeki ekosistemde geri dönüşü olmayan tahribata yol açabilir” diye konuştu. 

 

Muhtar Özcan, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Bölgedeki akarsular, Türkiye’nin katma değeri en yüksek tarım ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Su kaynaklarımızın bozulması, yüksek katma değerli üretimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atacaktır. Söz konusu raporda kesin teknik, fiziksel ve maliyet analizine yer verilmiş, ancak çevresel ve ekolojik maliyetler hesaba katılmamaktadır. Uzun vadede bölgenin ekonomik yapısına zarar verecektir. Kadim yayla kültürü ve sosyal etkiler ciddi şekilde zarara uğrayacaktır. Kaşpazarı Yaylası; Yörüklerin binlerce yıl yaylacılık kültürünü barındıran ve bu kültüre özgü yaşam biçiminin sürdürüldüğü bir bölgedir. Proje, bölgedeki kadim yaşam biçimini ve yerel halkın doğayla bütünleşik yaşam tarzını yok etme riski taşımaktadır.”

 

DİRENİŞ BÜYÜYOR

 

Basın açıklamalarının ardından bölge halkı, Gazipaşa Mahalle Muhtarları Derneği’nin başlattığı imza kampanyasına büyük destek verdi. Yetkililerden projelerin iptal edilmesini talep eden vatandaşlar, Kaşpazarı ve Küllin Yaylaları’nın korunması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti. GES projelerinin bölgeye vereceği zararların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan muhtarlar ve çevreciler, yetkililere çağrıda bulunarak ekolojik ve ekonomik yıkıma yol açacak bu projelerden vazgeçilmesini istedi. 

  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78