GENEL SAĞLIK İŞ’TEN BAŞHEKİMLİĞE SUÇ DUYURUSU

Genel Sağlık İş (MYK) Üyesi ve Basın Sözcüsü Erman Açıkgöz, mahkeme kararını uygulamadığı gerekçesiyle Gazipaşa Devlet Hastanesi Başhekimliği hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

GÜNDEM 30.08.2023 14:31:00 0
GENEL SAĞLIK İŞ’TEN  BAŞHEKİMLİĞE SUÇ DUYURUSU

GAZİPAŞA Devlet Hastanesi Ameliyathane Servisi’nde hemşire olarak görev yapan ZadifeAkbuz Kalaycı’nın, haksız bir şekilde Çocuk Servisi’ne görevlendirilmesi ve sonrasında yaşananlar Genel Sağlık İş Sendikası’nı harekete geçirdi. Akbuz’un yaşanan süreçte haksızlığa uğradığını belirten Genel Sağlık İş (MYK) Üyesi ve Basın Sözcüsü Erman Açıkgöz, Genel Sağlık İş Genel Merkez Denetleme Kurulu Üyesi Deniz Şenkal, Birleşik Kamu-İş Antalya İl Başkanı Sadık Acar, Genel Sağlık İş Antalya Şubesi Yönetimi, Gazipaşa Eğitim İş Sendikası Yönetimi, Anamur Eğitim İş Sendikası Yönetimi ve Gazipaşa Genel Sağlık İş Yönetimi ve üyelerinin katılımıyla Gazipaşa Devlet Hastanesi Başhekimliği önünde basın açıklaması yaptı. 

 

Açıkgöz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Genel Sağlık İş Sendikası olarak, Gazipaşa Devlet Hastanesi'nde üyelerimizin haklarına ve çalışma koşullarına yönelik yaşanan olumsuz durumları sizlerle paylaşmak kamuoyuna duyurmak için bugün bir aradayız. Gazipaşa Devlet Hastanesi'nde Genel Sağlık İş Sendikası üyeleri olarak, maalesef başhekimlik koltuğuna oturan ismi Adil olsa da kendisi adaletten uzak olan şahsın yönetim anlayışını tüm olanlara rağmen değiştirmediğini üzülerek gözlemliyoruz. Adil Bey'in, daha önce ilçe belediye başkanlığı seçimini kaybedip pratisyen hekim olmasına rağmen onlarca uzman hekimin görev yaptığı Gazipaşa Devlet Hastanesi'ne başhekim olarak atanmasının ardından keyfi görevlendirmeler ve mobbing uygulamalarıyla karşılaşmaya devam ediyoruz.

 

Üyelerimizden biri, uzun yıllar ameliyathane servisinde hemşire olarak görev yapmış, bu alanda uzmanlaşmış iken, bu alanda uzmanlığını Bakanlığın açtığı sertifika programına katılarak da belgelendirmiş olduğu halde, kendi iradesi dışında başhekimlik tarafından yapılan bir görev değişikliği sonucu tecrübesinin bulunmadığı çocuk servisine görevlendirildi. Sendikamızın, bu akıllara zarar idari işlemi yargıya taşıyarak başlattığı hukuk mücadelesi sonucu dava kazanıldı ve üyemiz tekrar ameliyathane servisindeki görevine yargı kararı ile döndü. Ancak, aynı üyemizin tekrar çocuk servisine görevlendirilmek istenmesi, başhekimin keyfi tutumunun ne kadar acımasızca olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bu aymazca atama kararı, sağlık hakkının, emeğin ve hukuksuzluğa karşı duruşun hiçe sayılması anlamına gelmektedir. Sağlık hizmeti, özveriyle çalışan sağlık emekçileri sayesinde yürüyor. Ancak bu emekçilerin maruz kaldığı hukuksuzluk ve haksızlık, sağlık sistemimizi temelden sarsmaktadır. Sağlık hakkına, emeğe ve insanca çalışma koşullarına sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur.

 

Genel Sağlık İş Sendikası olarak, üyemizin hakkını sonuna kadar savunacak, halk sağlığının riske atılmasına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Buradan Başhekim Beye, tüm Gazipaşa Devlet Hastanesi çalışanları ve Gazipaşa ilçe halkı adına sormak istiyorum; Yargı kararına rağmen ısrarla gerçekleştirmeye çalıştığınız bu hukuksuz görevlendirme kararında nasıl bir kamu yararı bulunmaktadır? Sağlık bakanlığımızın sürekli gündeme taşıdığı sağlık hizmetinin yurt sathında etkin ve verimli sunulması ilkesi Gazipaşa ilçesinde görmezden mi gelinmektedir? Halk sağlığını koruma görevi taşıyan bir hastane yönetiminin, keyfi kararlarla ve hukuku yok sayarak hareket etmesi, sağlık çalışanlarının uzmanlaştığı alanlarda hizmet etmesinin engellenmesi halk sağlığı açısından riskli değil midir?

 

Biz, Genel Sağlık İş Sendikası olarak, üyelerimizin haklarına ve adaletli çalışma koşullarına sahip çıkmak için buradayız. Başhekim Bey'i, bu haksız uygulamalardan vazgeçmeye, işbirliği ve adalete dayalı bir yönetim anlayışını benimsemeye çağırıyoruz. Üyemizin tekrar tekrar aynı zorbalığa maruz kalmasına izin vermeyeceğiz. Gereken adımları atmazsanız, bu keyfiyetin ve mobbingin adını herkese duyuracağımızı bilmenizi isteriz. Bu gün burada onlarca kişi ile beraberiz yarın yüzlerce binlerce mücadele arkadaşımızla burada olacağız. Haksızlık karşısında susmayacağız, yılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz. Genel sağlık iş sendikası olarak, yargı kararlarını uygulamayanlarla adalet önünde hesaplaşacağız. Hukuk tanımazlara adliye salonlarında hukuk dersi vermeye devam edeceğiz. 

 

Arkadaşlar, Anayasa’nın ne demek olduğunu bilmeyenden idareci olabilir mi? Hukuk tanımayan, hukuka saygı duymayan biri yönetici olabilir mi? Mahkeme kararlarını yok sayıp, kanunsuz görevlendirmeler ile çalışanları mağdur eden biri başhekim olabilir mi? Olamaz, olmaz, olmamalı.

 

Bu basın açıklamamızın hemen öncesinde avukatımız Mehmet Öget Beyle yaptığım görüşme sonucunda şuanda başhekimlik hakkında görevi kötüye kullanma suçunu işlediği ve Anayasa’nın 138. maddesinin emrettiği; “İdare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. İdare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.” Maddesine aykırı hareket edildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğumuzu ayrıca belirtmek istiyorum. Bunun yanı sıra Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu’na konu ilgili başvurumuz bugün itibariyle ivedilikle hazırlanmaktadır. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne yargı tanımaz idareciler hakkında idari soruşturma yapılması için şikayetlerimizi yazılı olarak ileteceğiz.

 

Tüm ülke sathında görev yapan idareciler bilmelidir ki; Genel Sağlık-İş, örgütlü olduğu hiçbir kurumda adaletsiz, hukuksuz keyfi uygulamalara izin vermeyecektir. Her türlü meşru zeminde mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye doğruları yüksek sesle haykırmaya devam edeceğiz. Adaletsizliğe, mobbinge baskılara boyun eğmeyeceğiz. Sağlık çalışanlarının onurlu mücadelesini asla engelleyemeyeceksiniz! Bizler, kamuda adaletin liyakatin ve hukukun hakim olmasını savunuyoruz. Halk sağlığını riske atan, keyfi kararlar alan yöneticilere karşı sesimizi yükseltiyoruz. Toplumun sağlığını koruma sorumluluğunu taşıyan herkesi, bu hukuk tanımazlığına karşı duyarlı olmaya ve adaletsizliğe karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Kazanan mutlaka mücadele edenler olacaktır. Kazanan mutlaka Genel Sağlık-İş ve üyeleri olacaktır. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın Genel Sağlık-İş, yaşasın Birleşik Kamu-İş.”>Geylani TOPALOĞLU