GAZİPAŞA’NIN “WAGNER KRİZİ” ENDİŞESİ

.

GÜNDEM 6.07.2023 13:08:00 0
GAZİPAŞA’NIN “WAGNER KRİZİ” ENDİŞESİ

Aydınlık gazetesi yazarı Gazeteci İsmet Özçelik, Rus paralı asker grubu Wagner'in şefi Yevgeniy Prigojin'in Rus ordusunu "Wagner güçlerini yok etmekle suçlamasıyla" ülkede oluşan kriz ortamının Antalya turizmi ve tarımına etkilerini kaleme aldığı yazıyla değerlendirdi. 

 

Aydınlık gazetesi yazarı Gazipaşalı İsmet Özçelik, bayram tatilini memleketi Gazipaşa ve Antalya’da geçirdi. Buradaki izlenimleri ve Rusya’da meydana gelen Wagner Krizi’yle ilgili bir yazı kaleme alan Özçelik, Wanger Krizi’nin ardından Gazipaşalı üreticilerle ile Antalyalı turizmcilerin yaşadıkları endişeyi yazıya döktü. 

 

Yazısında üreticilerin ve turizmcilerin Türkiye-Rusya dostluğunun devam etmesini istediğini ele alan Özçelik, kaleme aldığı yazıda şu ifadeleri kullandı: “Rusya’da yaşanan Wagner krizi… Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Bayramda Antalya bölgesindeydim. Turizmci, çiftçi, esnaf, semt pazarlarında ürününü satan vatandaş; hepsi Rusya’da olanları merak ediyor. Biriyle sohbet ediyorum… Bir anda etrafım kalabalıklaşıyor… Herkes neler olduğunu anlamaya çalışıyor. Wagner’i öğrenmişler. Başındaki Prigojin’i biliyorlardı. Sohbet sırasında bazen şaşırıyordum. Sanki köyden birini anlatıyorlardı. Sonra peş peşe gelen sorular… “Kriz devam eder mi? Savaşı etkiler mi? Putin sıkıntıya girer mi? İçerde karışıklık yaşanır mı? Türkiye ile ilişkiler bozulur mu? Bizi etkiler mi?” 

 

DİKENLİ SALATALIK

Arife günü Macar köyündeydim. Doğduğum köy. Annemin, babamın mezarını ziyaret ettim. Köylülerle sohbet yaptım. Ben seçim konuşulur diye düşünmüştüm. Ama gündem Rusya oldu. 70’li yaşlarda biri ilgimi çekti. Konuşmaları dikkatle dinliyordu. Söz aldı ve arka arkaya sorular yöneltti: “Bana şunu söyleyin… Rusya bizden dikenli salatalık alacak mı? Domates satabilecek miyiz?” Herkesin kafasındaki soru da buydu.

 

TURİZMCİLER

Turizmciler biraz sıkıntılı. Esnaf da dahil herkesin gözü Rusya’da… Ukrayna savaşını yakından izliyorlar. “Bu yıl Rus turist sayısı az. Son günlerde artış var. Umarız devamı gelir” ifadelerini kullandılar. Aramız bozulmasın… Görüştüğüm çiftçiler, turizmciler, esnaf, Ruslara konut satan inşaat şirketleri… Genelde bir tedirginlik vardı. Türkiye-Rusya ilişkileri bozulur muydu? Endişe buydu. Suriye’deki gelişmeleri de izliyorlardı. İş sadece ekonomik çıkarlar değildi. Genel anlamda dostluk isteniyordu. Sık sık şu ifadeyi kullandılar: “Ankara’dakilere söyleyin. Rusya ile aramızı bozmasınlar. Dostluğumuz sürsün. Atatürk’ün vasiyetine uyulsun. Rusya bize her zaman, her yerde lazım.” >Selçuk ÖZTÜRK