Gazipaşa’da kaderine terk edilen önemli tarihi mekanlar, sorumsuz kişilerin ve define avcılarının inisiyatifine bırakıldı. Geçmişten günümüze, üzerinde yaşadığı toplumların izlerini taşıyan tarihi mekanlar, Kültür ve Turizm Bakanl
Tropikal meyve üretimi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Gazipaşa, üzerinde barındırdığı tarihi mekanlara ve zengin arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapıyor. Neredeyse her mahallesinde önemli tarihi kalıntıları içinde barındıran Gazipaşa, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yeterli ilgiliyi görmüyor. Gazipaşa’da yapılan arkeolojik çalışmalar, Güneyköy Mahallesi Nohutyeri Mevkii’nde bulunan Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’yle sınırlı kalıyor. Gazipaşa Manşet Gazetesi’nin daha önce gündemine aldığı Çile Mahallesi Adanda mevkiinde bulunan Lamos Antik Kenti içindeki Adanda Kalesi ile Doğanca Mahallesi Asar mevkiinde yer alan kaya mezarları, atıl durumdan kurtulup, turizme kazandırılmayı bekliyor.
Doğanca Mahallesi Asar bölgesinde bulunan tarihi kaya mezarlarının durumu içler acısı. Gazipaşa ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunan ve içinde barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleriyle bölge halkının dikkatini çeken tarihi kaya mezarları, ayakta kalmak için direniyor. Tarihi; Eti, İyon ve Roma dönemlerine dayanan kaya mezarlarının korunması, gerekli restorasyon çalışmalarının yapılması ve bölgenin turizme kazandırılmasının Gazipaşa’nın gelişimine katkı sunacağına inanan mahalle sakinleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapacağı çalışmaları dört gözle bekliyor.
Gazipaşa ve Gazipaşa’ya yakın konumda bulunan, Selinus Kalesi, Bıçkıcı Manastırı, İotape (Aydap) Antik Kenti, Nephelis Antik Kenti, Lomos Antik Kenti ve Doğanca Mahallesi’nde bulunan kaya mezarları, Güney Mahallesi’ndeki Antiochia Ad Cragum Antik Kenti gibi ilgi ve alaka bekliyor. Söz konusu tarihi mekanlarda yapılacak arkeolojik çalışmaların ilçemiz turizmine katkı sağlayacağını savunan ilçe sakinleri, tarihi mekanların turizme kazandırılmasını umut ediyor.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55