Gazipaşa'da açık ve kapalı alanda muz hasadı başladı. Yaklaşık 18 bin dekar alanda muz üretimi yapılan Gazipaşa’da kapalı alanda hasat edilen yeşil muzun kilosu 17 TL’den, açıktan hasat edilen yeşil muz ise 15 TL’den satılıyor.
Türkiye'nin önemli muz üretim merkezlerinden biri olan Gazipaşa'da açık ve kapalı alanda muz hasadı başladı. Gazipaşa’nın Kahyalar, Aydıncık, Çalıpınar, İnceğiz, Beyobası, Cumhuriyet, Macar, Çobanlar, Beyrebucak, Muzkent, Güney, Zeytinada, Göçük ve Yakacık gibi bölgelerde kapalı alanda 12 ay boyunca hasat devam ederken, açık alanda da muz hasadı bu yıl erken başladı. Gazipaşa'da açık ve kapalı olmak üzere yaklaşık 18 bin dekar alanda muz üretimi yapılıyor. Gazipaşa’da şu anda açık alandan hasat edilen yeşil muzun kilosu 15 TL’den, kapalı alandan hasat edilen yeşil muzun kilosu ise 17 TL’den satışa sunuluyor.
DON VE KURAKLIK MUZUN KİLOSUNU DÜŞÜRDÜ
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, çiftçinin muz fiyatlarından memnun olduğunu söyledi. Ancak geçen kış sezonunda meydana gelen don olaylarının yazın kurak geçmesi nedeniyle yeterince su alamayan muzun kilosunda düşüş yaşandığını belirtti. Çelik, “İlçemizde açık ve kapalı alanda muz hasadımız başladı. Çiftçilerimiz fiyatlardan memnun. Açık muzun kilosu 15 TL’den kapalı muzun kilosu ise 17 TL’den alıcı buluyor. Geçen yıl yaşanan don olayları ve yazın kurak geçmesi özellikle açık alanda bulunan muzlarımızın kilosunda düşüş yaşandı. İnşallah önümüzdeki günlerde hava yağışlı başlar. Kapalı alanda yılın 12 ayı kesim yapılıyor ama bu dönemde muz hasadı kapalı alanda da hızlı başladı” dedi.
“ÜRETİCİLERİMİZE VERİLEN DESTEĞİN ARTTIRMASI LAZIM”
Girdi maliyetlerine hala çözüm bulunmadığını dile getiren Ziraat Odası Başkanı Çelik, “Elektrik, gübre, mazot, ilaç diğer girdi maliyetleri hala çok yüksek. Özellikle kurak bir bölgede üretim yaptığımız için elektrik faturaları üreticilerimize ciddi anlamda yük oluyor. Kuyulardaki suların kurumasıyla, çiftçimiz derinden su çekmeye başladı. Önceden 50 metreden su çekilirken şimdi ise 150 metreden su çekiliyor. Derinleştikçe ister istemez elektrik giderimiz fazla oluyor. Bunun yanında gübre, mazot, ilaç ve diğer maliyetlerde üreticilerimizi olumsuz etkiliyor. Bakanlığımızın bu konuda üreticilerimize verdiği desteği arttırması lazım” dedi.