“GAZİPAŞA HAVALİMANI’NIN ÖNÜ AÇIK”

.

GÜNDEM 11.08.2023 15:00:00 0
“GAZİPAŞA HAVALİMANI’NIN ÖNÜ AÇIK”

ALANYA Aktif Gazeteciler Cemiyeti’ni (ALGC) ziyaret eden TAV Gazipaşa İşletme Koordinatörü Ömer Sözener, Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nda büyütmenin sezon sonu başlayacağını, 2024’te İngiltere, Romanya, Çekya ve İskandinav bölgesi ile Avrupa’nın birçok ülkesinden yeni uçuşların devreye gireceğini belirtti.

Ziyarette açılış konuşmasını yapan ALGC Başkanı Ferit Kesen “Gazipaşa Havalimanı, Alanya ve Gazipaşa turizminin lokomotifi. Alanya turizmi için umutlarımız hep güçlü, bunu da Gazipaşa Havalimanı’na borçluyuz. Gazipaşa Havalimanı bugün gelişimini sürdürürken, Alanya basını olarak mutlu ve gururluyuz çünkü Alanya basınının Gazipaşa Havalimanı’nda çok büyük emekleri var. Havalimanının sürüncemede olduğu, temelinin atılıp uzun süre beklediği dönemde Alanya basını havalimanına sahip çıkmıştır. Özellikle Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Sayın Mehmet Ali Dim, bu konuda Yeni Alanya Gazetesi aracılığıyla ciddi bir mücadele vermiştir. O dönemde havalimanı arazisinde inekler otlarken, yatırım atıl bir şekilde beklerken ve ‘Buraya uçak inmez’ denirken, Sayın Dim yayınlarında havacılık uzmanlarının görüşlerine yer vermiş, pozitif örnekler sergilemiş, buraya uçağın inebileceğini, uluslararası havalimanı olabileceğini, risk barındırmadığını vurgulamıştır. Hatta bu yayınlarından dolayı dönemin ‘Ulaştırma Bakanı’ tarafından hem ceza hem de tazminat davalarına maruz kalmıştır. Biz işte bu yüzden Gazipaşa Havalimanı’nın bugün geldiği konumdan dolayı çok mutlu ve gururluyuz. Sayın Dim ve Gazipaşa Havalimanı için mücadele veren tüm Alanya basınına, meslektaşlarımıza tekrar teşekkür ederiz” dedi.

 

“GAZİPAŞA HAVALİMANI YÜKSEK SEZON SONRASI BÜYÜYECEK”

 

TAV Gazipaşa İşletme Koordinatörü Ömer Sözener, ALGC’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte Sözener’in önemli açıklamaları: “Gazipaşa Havalimanı’nın gelişmesiyle ilgili yaşanan süreçte herkes üzerine düşen fedakarlığı yaptı ve bu noktaya gelindi. Gelinen süreç bizim için ve TAV Holding için yeterli değil, daha da gelişime açık, iyi şeyler yaparak devam etmeyi planlıyoruz. Bu planın içerisinde daha önce de paylaştığımız gibi havalimanımızı genişletme gibi bir projemiz var. Bu genişletme projesi şu anda sonuçlandırıldı ve ortaya bir dizayn çıktı. Bu gelişimde biz pisti ve apronu büyütmeyeceğiz. 6 bin 400 metrekare alanda hizmet verdiğimiz terminal binasını 10 bin metrekareye çıkaracağız. Bu proje içerisinde iç hatlar salonumuz 2-2,5 kat büyütülecek, dış hatlar salonumuz büyütülecek. Uzun zamandan beri arzu edilen, devamlı dile gelen VIP salonumuz olacak. Otoparkımızın kapasitesi büyüyecek, terminalin, havalimanının giriş çıkış yollarında trafik düzenlemeleri yapılırken hem kapasite artışı hem de trafiğin rahatlamasıyla ilgili çalışmalarımız olacak. Proje kolay bir proje değil. Sezon bittikten sonra gerekli kurumların onayı sonrasında büyümeyi başlatacağız.”

 

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL 2019 RAKAMLARINA ULAŞACAĞIZ”

 

Gazipaşa Havalimanı için hedef rakamlara ulaşmak istediklerini ifade eden Sözener; “ALTİD, ALTAV, oteller, tur operatörleri, transfer firmaları ile sürekli oturup görüşmeler yapıyoruz. Gazipaşa’nın geleceği nasıl olur ve nelere hazırlanmamız lazım? Yapmamız gereken, üzerimize düşen görevler ve yenilikler nelerdir gibi. Özellikle pandemi gibi bütün dünyayı etkileyen çok zor bir süreçten geçtik. Gazipaşa Havalimanı 2018-2019 yılları arasında 1.3 milyon yolculara hizmet veriyordu. Bu ciddi bir rakam. Tabi pandemi döneminde bu rakamlar oldukça geriledi. Sonrasında o dönemden çıkıp eski alışkanlıklarımızı kazanmak kolay olmadığı için o rakamlara ulaşmamız biraz zaman aldı. Bu yıl bizim toplam yolcu hedefimiz 900 bin. Önümüzdeki yıl o rakamlara ulaşacağımızı düşünüyoruz. “dedi. 

 

“GAZİPAŞA HAVALİMANI’NIN BÖLGEYE YARARI TARTIŞILMAZ”

 

Gazipaşa Havalimanı’nın bölge açısından oldukça önemli bir yere sahip olduğunu belirten Sözener; “Aldığımız bilgilere göre, özellikle İskandinav marketinin tekrar geriye döneceğine dair ciddi işaretler var. Otelciler bunlarla ilgili çalışmalar yapıyorlar. Yatırımlarını ona göre yapıyorlar. Tur operatörleri Alanya ve bölgesinin satışıyla ilgili çalışmalar yapıyor. Gazipaşa’da bildiğimiz kadarıyla otel yatırımları olacak. Şu anda ruhsat dönemindeler. Bölge turizminde önemli olan o agresif pazarlamayı benimseyip, otel sahibinin, tur operatörünün, transfercinin, esnaf ve tüm Alanyalının Alanya turizmine hizmet etmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Bunun da sonuçları olarak herkes üzerine düşen görevi yaparsa önümüzdeki günlerde çok iyi rakamlara ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Tabi Gazipaşa Alanya Havalimanı’nın bölgeye yararı tartışılmaz. Bir turizm bölgesinin çok yakınında, hızlı prosesleri olan, yolcuya hızlı servis veren bir havalimanının olması son derece avantajlı. Ben 8 yıldır buradayım ve turizmciler bu imkanları iyi değerlendiriyorlar. Devamlı bizi çalıştırıyorlar. Ciddi ortak mutabakatlarımız var. Başta ALTAV ve ALTİD olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile düzenli olarak toplantı yapıyoruz. Valimiz, kaymakamımız, belediye başkanımız bu konuda çok hassaslar. Herkes üzerine düşeni yapacak ve bu bölgeyi kalkındıracağız.” şeklinde konuştu.

 

“ÜLKE VE DESTİNASYON SAYISINI ARTTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 

Destinasyon hakkında bilgi veren Sözener; “2023 yılında aramıza yeni katılan bir Sırbistan marketi var. Estonya’dan geliyorlar. Azerbaycan’dan bu yıl uçuş gerçekleştirmediler. Önümüzdeki yıl İskandinav ülkelerinden çok ciddi derecede yolcu gelecek. Corendon, bu yüzden Gazipaşa Havalimanı planlaması yapıyor. İngiliz paket tatil sağlayıcısı ve tur operatörü Jet2’nin de seneye Gazipaşa Havalimanı’na uçmasını bekliyoruz. Gazipaşa Havalimanı’nın çok dikkatlerini çektiğini vurguladılar. Önümüzdeki yıl Romanya ve Prag uçuşları da başlıyor. Demek ki yapılan yatırımlar ve tanıtımlar sonuç vermiş ki, bu güzel gelişmeler oldu. İskandinav ülkelerinden gelenlerin artacağını, Avrupa’dan da birkaç ülkenin aramıza katılacağını söyleyebilirim. Öncesinde Almanya ve İskandinav bölgesinden çok fazla insan geliyordu. Bu ülkelerde sıkıntı yaşandığında yolcu sayısı düşerken, yelpaze genişletilerek, farklı ülkelere farklı hizmetler verildiğinde ise bu risk ortadan kalkmış oluyor. Bu doğrultuda 2018 yılında aramıza Rus Hava Yolları da dahil oldu. Ülke ve destinasyon sayısını arttırmaya çalışıyoruz.” dedi.

 

“PİSTİ UZATMA PLANIMIZ YOK”

 

Pistin şu an için yeterli olduğunu ifade eden Sözener; “Gazipaşa Havalimanı’nda şu anda 2 bin 350 metre pistimiz bulunmakta. Ayrıca Gazipaşa Havalimanı teknik olarak 4D kategorisinde bir havalimanı. Sadece pisti uzatmak veya büyütmek havalimanını iyileştirmeyeceği için şu anda böyle bir planımız yok. Çünkü pist uzunluğu şu an yeterli. İleride farklı gelişmeler olursa uzatma da mümkün olur” şeklinde konuştu. 

 

“BU SENEKİ YOLCU HEDEFİMİZ 900 BİN”

 

Sözener; “Şu anda Almanya yolcuları tekrar gelmeye başladı. Ciddi bir İran ve Hollanda yolcumuz bulunmakta. Şu anda Avrupa’nın belirli kesimleri ve İskandinav marketi ağırlıkta. Planlamalarımız devam ediyor, 2018 ve 2019 yıllarındaki yolcu sayımıza kısa sürede ulaşacağımıza inanıyoruz. Bizim bu seneki yolcu hedefimiz 900 bin civarında. Şu anda bu hedefin yarısındayız. Sezon sonuna kadar bu rakamlara ulaşacağımıza inanıyoruz.” diyerek hedefleri hakkında bilgi verdi. >HABER MERKEZİ


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27